Globaliseringen hotar jobben i Europa. Detta är en av de "vanföreställningar" som Dagens Nyheter försöker avliva i sin söndagsledare med titeln Fem myter om globaliseringen. Deras analys handlar förstås om kompetensutveckling som ju i stort sett alla, inklusive regering och fackföreningar, kommer dragande med som motmedlet mot jobbflykten till Kina, Indien och Östeuropa:
"Detta skifte innebär inte att jobben "försvinner" utan att de flyttar till andra delar av ekonomin. Det löpande bandet fasas ut. Fler och fler kan i stället ägna sig åt arbeten där utbildning är det främsta konkurrensmedlet. Omställningen kan bli svår i länder där arbetsmarknaden är stel, men i längden tjänar alla [min fetstil] på att vi rör oss upp på förädlingsstegen och lämnar de gamla jobben. (DN)
Dessvärre är nog utbildningsmedicinen ett kvacksalvarrecept. Själv skrev jag följande för nio år sedan i den lilla skriften Brev till Sveriges IT-reglerare som gavs ut av Timbro och skickades ut till alla riksdagsmän och opinionsbildare:
"Regeringens IT-proposition andas den vanliga optimismen om kompetenshöjning. Detta med kompetenshöjning som lösningen på alla problem är enligt min mening en av de stora myterna för närvarande. Visst är utbildning ett konkurrensmedel på ett individuellt plan. Men ledande politiker tycks på allvar tro att vi kan utbilda hela Västeuropas befolkning till att vara internationellt gångbar och arbeta i exportindustri och uppbära löner som ligger långt över övriga världens. Men det hjälper inte om alla invånare i ett land har en högskoleexamen. Det finns en massa basuppgifter som måste utföras. Visst kan vi ha högskoleexaminerade livsmedelstekniker som steker hamburgare åt oss på McDonald's och ha doktorer i omsorg som går och handlar åt våra gamlingar. Och visst kan vi se till att samma människor kan hantera en dator. Men det kommer inte att öka löneläget för uppgifterna eller minska arbetslösheten." (Brev till Sveriges IT-Reglerare av Oscar Swartz, Timbro 1996)
En sak är glasklar: Globalisering av ekonomin åstadkommer ekonomisk tillväxt. På världsbasis! Jag respekterar Johan Norberg och hans passionerade och kunniga försvar för världskapitalismen. Jo, alla som bor i länder dit produktionen flyttar är vinnare just nu. Men det innebär inte att alla individer eller grupper överallt nödvändigtvis vinner på det hela.
Vad händer i väst då? Effektiviseringarna som är möjliga på världsbasis kommer alla till del genom sänkta priser på produkter. MEN: samtidigt skapas ett tryck nedåt på löner och villkor för de människor som är enkelt utbytbara i väst.
Håller man kvar löner och villkor (till exempel arbetstid, semester, pensionsförmåner etc) på den gamla nivån får man arbetslöshet i väst. De som har jobb (insiders i Assar Lindbecks terminologi, de som representeras av fackföreningarna) får en rejält ökad standard genom att varorna utifrån blir billigare. De som inte har jobb då, de som är outsiders? Ja, detta avgörs av politiska maktförhållanden. De kanske kan hållas under armarna genom transfereringar från insiders. Dock uppstår politiska spänningar här. De som arbetar tycker inte det är rättvist i längden att betala andra för att vara sysslolösa.
Nu påstår man att den där spänningen aldrig kommer att uppkomma. Man kompetensutvecklar nämligen de avlagda till att ha väldigt avancerade arbetsuppgifter. Men även om vi i Sverige och Väst kanske har svårt att tro det: Vår befolkning är inte smartare än andra befolkningar i världen och det finns inte en möjlighet att i stort sett alla i Sverige skall kunna utföra mer avancerade arbetsuppgifter än andra i världen. Man kan förmodligen förhindra permanent utslagning av arbetskraft över konjunkturcykler (i klartext: förhindra att folk i lågkonjunktur super sig till hemlöshet, rännstensliv, permanent uppgivenhet och kriminalitet från vilket de aldrig kommer tillbaks i högkonjunktur) genom att sätta dem på skolbänken och aktivera dem genom AMS-kurser.
Men trots all denna kompetensutveckling har vi ju tillväxt utan fler jobb i Väst. Och vi har haft det under ganska lång tid. Europas arbetslöshet har krupit uppåt länge men döljs ofta i välfärdsstaterna som förtidspensioneringar m.m.. I praktiken innebär det att vi hittills har valt att transferera mer och mer från insiders till outsiders.
Libertarianer (nyliberaler) har sin lösning på "problemet": Flexiblare arbetsmarknad. I klartext: Låt löner och villkor för de mer okvalificerade pressas ned av den globala konkurrensen. Om de billigare TV-apparaterna, datorerna och byxorna kommer att uppväga detta är oklart. Kanske inte. I så fall har den Västerländska arbetsklassen haft sin historiska glansperiod. Vilket givetvis också kommer att leda till politiska spänningar.
Det riktigt intressanta är att outsourcingen inte bara gäller "arbetare" längre. Kina och Indien håller snabbt på att bli högteknologiska nationer fyllda med hungriga ingenjörer som bara har bättre tider att förvänta sig. Sådant föder arbetslust. Hundratals miljoner människor som upplever "flow". I väst har åtskilliga inte så mycket att se fram mot och vi måste alla ta den där politiska fördelningskampen. Sådant föder existensiell kollektiv nedstämdhet.
Recent Comments