Ständig ståfräs hade han, killen som egentligen skulle hålla i strålkastaren. Så han fick bli skådis och spela den knäppe doktorn vars kuk Linda Lovelace slukade ned till roten i världens mest berömda porrfilm Deep Throat, eller Långt ner i halsen på svenska. Efter att ha gått ned sig i alkoträsket fann han Jesus och är numera fastighetsmäklare. Sedär, några saker man får lära i dokumentären Inside Deep Throat som går på Biograf Sture i Stockholm nu.
Fast dokumentären är ju viktigare än så. Den handlar om den kulturella signifikansen av Deep Throat, om kriget mellan yttrandefrihetsförespråkare och censurivrare, om kriget mellan dem som tror att sex är en god eller neutral företeelse och dem som anser att sex har inneboende moralisk ondska och därför måste kanaliseras på vissa godkända och fina vis och i övrigt bör tryckas ned och helst gömmas. Dokumentären platsar bredvid Milos Formans Larry Flynt som en film där yttrandefriheten firas med glöd.
En av jordens obehagligare människotyper får sista ordet i dokumentären: Larry Parrish som var åklagare och försökte få killen med ståfräsen dömd till fem års fängelse. Parrish avslutar med att önska att alla muslimska terrorister lämnar USA i fred så att de återigen kan låta polis och rättsväsende koncentrera sig på verkliga problemen i samhället: Porr och obsceniteter.
Jodå, jag har läst en av Linda Lovelaces fyra olika självbiografier, den omtalade Skärseld (Ordeal), där hon, efter att ha kommit i händerna på världsrekordhållarna i porrmotstånd, Catherine McKinnon och Andrea Dworkin, hävdar att all hennes medverkan i porrfilmer skedde under vapenhot från partnern/maken Chuck Traynor. Han var förmodligen en sleazebag men det finns gott om folk och ögonvittnen som hävdar att boken är falsk och skriven av andra skäl än att presentera sanningen. I de två tidigare självbiografierna hyllade hon friheten som sexstjärna. Om hon verkligen var den leende tösen som blev förlöst från sin katolska fostran och predikade fri sex i bästa flower power-tradition och flirtade med världspressen, som i dokumentärklippen i filmen, ja det lär vi inte få veta. Inside Deep Throat handlar dock inte om Linda Lovelace utan om filmen och samhällets reaktioner på den.
Diverse kulturkändisar kommenterar i dokumentären. Camille Paglia, Gore Vidal, John Waters, Norman Mailer, Al Goldstein, Hugh Hefner, Larry Flynt. Och jag minns inte om det var Erica Jong eller Helene Gurley Brown - den numera 83-åriga legendariska sexpositiva Cosmopolitan-redaktören - som sa att de som var med i porrfilmer på den tiden gjorde det för att det var rebelliskt men att de numera gör det bara för pengarna. Fast där har hon ju fel!
I dokusåpeåldern vill alla ha sina femton minuter. Nätet flödar av porr som folk ställer upp gratis eller för symboliska betalningar. De vill bara synas.
Expressen slår till med följande rubrik: "Så luras unga tjejer till sex på nätet". Bakgrunden är att de masturberar framför sin webcam. Videosekvenserna hamnar sedan på nätet och går inte att ta bort. Skälet till pillandet är att de vill göra någon okänd kille glad. De gör det för hans skull.
När jag ser sådana artiklar blir jag alltid trött på dubbelheten inom feminismen: När skall vi sluta omyndigförklara tjejer? Varför tror vi att de alltid luras av killar? Varför tror vi att de bara onanerar för killarnas skull och inte för sin egen? Det är väl positivt att tjejer nu har en egen vilja och egna begär? Något som faktiskt hela Deep Throat handlar om. En tjej som inte kan bli sexuellt tillfredsställd och en doktor som hittar orsaken. Hon råkar ha fått sin klitoris placerad långt ned i halsen och hon hittar då fram till sin egen tillfredsställelse (ja, det är en porrkomedi från det sköna 70-talet!). Ganska feministiskt , speciellt i en tid då obscenitetsdomaren i USA inte visste vad klitors var.
Ur Expressen: "För många vuxna är det helt obegripligt. De kan inte heller förstå varför så många flickor lägger ut utmanande bilder på sig själva för att låta sig bli bedömda."
Det gäller inte bara tjejer. Expressen kan ju gå till exempelvis Webcamwankers. Kanske har de där grabbarna lurats av andra killar också, det är en möjlighet. Eller så är de bara befriade från skam och skuld. Och dagens ungdom är smartare än deras föräldrar. De inser att digitalt material (information) inte kan förstöras. Det flyter runt och multipliceras. Filmar man en het session i hemmet med videokameran eller mobilen kan det komma ut förr eller senare, vare sig man heter Rob Lowe, Paris Hilton eller Sven Svensson. Tonåringarna vet. Det är omvärlden som möjligen ger dem ågren, inte bilderna i sig. Moraliserandet får brudar att skära sig i armarna. Samt kanske uppmärksamheten runt skärandet.
Porrbranschen är f.ö. ganska pissig vad gäller gager har jag förstått. Utbudet av titta-på-mejare är stort. Jag har en kompis som var dotcom-entreprenör, som gått Handelshögskolan, som jobbat på bank i Singapore, som var webbmaster för Finanstidningen. Han ryggar inte för något och agerade i några p-rullar och fick dessutom pris på årliga porr-Oscars i Las Vegas. För att ha gjort det. För att se hur det var. För att kunna skriva en bok om det. Tag Eriksson, alias Fredrik Eklund är en spjutspets mot framtiden.
Porrbranschen har nog sett sina ekonomiska glansdagar men går kanske nu in i sina kreativa glansdagar. Utbudet är fantastiskt och när var och en har en digital videokamera i handen blir förstås utbudet större och kvaliteten bättre än när maffian - och senare Hollywood - var de enda som ägnade sig åt porr. Och priset går ned. Kanske kan porren ge en fingervisning om den kommande utvecklingen i andra kreativa branscher? Jag tror ju att hela branscher kan förändras i grunden om man bara vågar bejaka nätets potential, läs mer här t.ex..
P.S. Vill ni läsa en självbiografisk "roman" av en man av sin tid som har allt och som beslutar sig för att bli porrskådis under något år av sitt liv. Fredriks bok visar hur du också kan bli porrstjärna. Lycka till! Du kan stödja denna blogg genom att fylla i "Bananflugornas herre" i Adlibris-formuläret till höger och sedan köpa Fredriks inbundna bok för bara 119 spänn. Själv handlar jag nästan alla böcker från Adlibris. 19 kronor i enhetsfrakt, boken i brevlådan.
Förresten: David Byrnes (f.d. Talking Heads) orgel på Färgfabriken i Liljeholmen, Stockholm, är fantastisk. Hela byggnaden blir ett väsen, en Tyrannosurus Rex från Jurassic Park. Bör upplevas. Jag gjorde det i lördags. Tvärbanan till Trekanten.
Recent Comments