Jag var på Internetdagarna, "Sveriges största Internetkonferens". Magnus Mårtensson från skivbranschens IFPI var där också. Han var arg, väldigt arg. Magnus är trött och förbannad på kunderna. De köper mindre musik och stjäl allt mer, säger han. Han skall banne mig se till att folk ger honom sina pengar. Nu är det dags att stämma folk: "Om någon stjäl vår musik är vi beredda att kriga!", sa han ilsket till Internetproffsen i publiken, som alla verkade stå på andra sidan i fildelningskonflikten. SvD:s Tobias Brandel frågar idag IFPI:s styrelseordförande hur många polisanmälningar de kommer att göra. Svaret: "Jag kan tänka mig att det blir hur många som helst.. Det låter desperat. Själv tror jag att de alienerar allmänheten och potentiella kunder.
Det går inte att tro att man skall få betalt varje gång någon överför en fil på nätet av en inspelning någon gjorde för 50 år sedan eller av en tonföljd som någon tecknade ned för 150 år sedan. Det är detta dessa herrar strider för. En nästan evig kassako är bekväm och den kan - med statens hjälp - mjölkas i den fysiska världen. Dock ej på nätet. Girigheten kommer att straffa sig.
Catherine Rudström föreläste också. Hon är känd som åklagaren som driver fildelarmålet i Västerås, vilket hon dock aldrig nämnde. Hon tog dock upp "problemet" med att få ut information om tele- och internetoperatörers kunder när man vill spåra vem som var uppkopplad via en viss IP-adress vid en viss tidpunkt. Operatörerna har tystnadsplikt enligt telelagen. Polis och åklagare kan dock begära ut informationen för brott som ger mer än böter. Detta sker under tjänstemannaansvar. Hon sa att de alltså inte kan vägra om de blir krävda men att hon som åklagare tar en risk att begå tjänstefel och bli fälld om hon gör det i fall där det inte är motiverat. Dom i Västeråsmålet sker i morgon tisdag 25 oktober. Hon yrkade där på villkorligt/samhällstjänst eller böter. Frikänns Andreas eller bara döms till böter bör det alltså vara stängt för åklagare att begära IP-spårning när det bara gäller utdelning av ett verk.
Enligt talaren Christoffer Démery, rättssakkunnig på justitiedepartementet, föreslås dock i utredningen "Tillgång till elektronisk kommunikation i brottsutredningar m.m." (SOU 2005:38) att rättsväsendet skall kunna få ut informationen i samtliga brottsutredningar, oavsett straffsats. Se där, ytterligare en Bodströmare!
Markus Kummer är Executive Coordinator på United Nations' Secretariat of the Working Group on Internet Governance. Han diskuterade frågan om Internets framtida styrning där många är rädda för USAs s.k. kontroll över Internet (vilket till stor del är en fiktion, nätet kontrolleras av tekniker och det är därför det har varit en frihetens arena, fri från politik). Carl Bildt skrev en passionerad artikel till försvar för nuvarande ordning i International Herald Tribune nyligen.
Kummer beklagade sig över att de i FN allt oftare anklagas för att vara korrupta och ineffektiva byråkrater. Något han lyckades bekräfta med besked genom sitt tal. Korrupt har jag inga bevis för, såvida man inte menar försvaret av sin egen position och sina egna meningslösa konferenser jorden runt och sitt diplomatliv i Génève som korruption. Vad ville han då? Tja jag plitade ned följande i mitt block: "address these issues effectively", "room for improvement of coordination between the stakeholders", "capacity to address governance in coordinated manner", "room for improvement of multi-stakeholder coordination at all levels", "process is as important as substance", "pursue dialogue through multi-stakeholder forums", "meeting-places for all relevant institutions". Ja och sedan nämnde han problem med spam. Som om inte operatörer och mjukvaruindustrin inte skulle klara detta utan honom och hans kollegor. Tänk att det finns folk som har mage att överlåta Internet till sådana herrar? Tror någon att vi hade haft något Internet alls idag då? Eller hade vi haft kommittéer som diskuterade Minitel, Teleguide och X.400 fortfarande? En eloge till II-Stiftelsen som drog fram mörksuggorna i ljuset.
Recent Comments