I fredagens DN finns en läsvärd och lång intervju med Ulf Lundell. Han är kreativ och produktiv. Romaner, musik, turnéer. Visar sig måla bra också, bilden där han poserar i sin studio med tavlorna är fin.
Ulf Lundell säger sig författa på sin skrivmaskin, inte dator, och kanske är det därför han är minst sagt hatisk mot påfund som Internet:
- Branschen har tappat runt 30 procent, mest på grund av nedladdningen. När jag hör Piratbyrån får jag lust att bryta mig in hos dem och ta deras datorer - som om det inte fanns någon upphovsrätt. Tar ni en tredjedel av mig tar jag en tredjedel av er.
Procentsatsen vet jag inte, det finns så mycket siffror och olika jämförelseperioder. Men sån hög siffra har jag aldrig sett vad gäller minskning. Branschlobbyn svänger sig hela tiden med uppblåsta siffror. I Kanada pågår just nu stor kampanj för att få parlamentet att fixa till lagar som passar skivindustrin, inte konsumenterna. Michael Geist, känd professor vid University of Ottawa, smular sönder deras siffror här.
Men även om det nu är en minskning i CD-försäljning kan man ju faktiskt tolka det på en massa vis. En är att folk är ganska trötta på industrins "produkter", dvs genomproducerade stjärnor. Jag skrev själv om den vitalitet som finns utanför storindustrin här.
En annan tolkning: Försäljningen av musikkassetter, de gamla kassettbanden, har gått ned jättemycket! 100 procents nedgång skulle jag tro. Tänk tanken att musikindustrin hade fortsatt envisas med att sälja kassetter när folk hade CD-spelare. Och sedan hade mage att klaga på minskad försäljning. Det är just vad de ägnar sig åt. Skillnaden nu, när konsumenterna vill spela låtar på sina MP3-spelare och datorer, är dock att dessa fått makt att ta saken i egna händer. Vägrar musikbranschen sälja, så fixar användarna det själva. Först efter några år kunde den som har kontokort köpa en del låtar för nedladdning. Inte för att de egentligen ville sälja filer utan för att de blev tvingade av konsumenterna att göra det. Fast då hade ju nätanvändarna redan arbetat upp sina egna kanaler. Surt sa räven. Speciellt Sony som i Japan vägrar sälja via iTunes. Samtidigt som Sony givetvis gärna säljer MP3-spelare till samma konsumenter.
Som forskarutbildad ekonom vet jag: Bara en monopolist beter sig så som skivindustrin har gjort - dvs vägrar acceptera förändringar, lägger i stället ned jätteresurser på att jaga sina egna kunder, stämmer dem, kör propagandakampanjer om att de skall köpa CD-skivor etc. Hela denna konservatism beror på att upphovsrätten är ett legalt monopol. Monopol betraktas normalt som skadliga eftersom monopolen vinner på att sätta ett högt pris och sälja få exemplar av sin vara, vilket gynnar dem själva och missgynnar konsumenterna och samhällsekonomin. Samhällsnyttan maximeras om producenten säljer exemplar ända ned till ett pris som är lika med marginalkostnaden för att framställa ett extra exemplar av produkten. För en CD med distribution och allt rör sig väl detta om några kronor. För en låt på nätet några öre.
Det finns ytterligare en skillnad till nu: Även om monopolisterna börjar sälja sina låtar på nätet har de priskonkurrens för första gången. Och det pris de konkurrerar med är i stort sett noll, dvs fildelningen. Men kanske är det så att en storsäljande CD inte skall gå ut i 5 miljoner exemplar i världen för 15 dollar per styck? Kanske skall den sälja i 250 miljoner ex för 30 cent styck, vilket blir samma totala intäkt - fast kanske lägre kostnad eftersom man slipper skivbutiker och konvolut? Körde man enligt en sådan affärsmodell skulle man förmodligen kunna konkurrera med fildelningen.
Hal R Varian, professor på Berkeley, är ett monument inom mikroekonomi och står alltid upp för fri ekonomi. Han rycker på axlarna i New York Times åt Hollywoods och skivindustrins "problem" med fildelning: "Låt företagen kämpa för att hitta affärsmodeller som levererar värde till konsumenterna. De kan vara vansinnigt kreativa när de tvingas till det.".
Sorgligt bara att lagstiftarna ger dem carte blanche att fortsätta som de gör. Och att Ulf Lundell inte hajar. Fast skriver man på mekanisk skrivmaskin och inte dator kanske man har svårt att ta till sig den nya världen hur bra kreatör man än är.
Recent Comments