Efter Madridbomberna föreslog Sverige och tre andra länder att EU måste få bukt med terrorismen genom att tvinga tele- och internetoperatörer att lagra information om vem som skickar mail eller ringer till vem. Varje samtal, mail och inloggning för access till Internet måste bokföras. Allt för att myndigheterna senare skall kunna ta del av informationen.
Initiativet förkastades av EU-parlamentet. Efter London-bomberna blev det bråttom. Ministrarna enades bums och Ministerrådet begärde att lagen klubbades.
På Svd Brännpunkt fick vi 27 september se något så ovanligt som en debattartikel [PDF] signerad av (m) och (v). EU-parlamentarikerna Charlotte Cederschiöld och Jonas Sjöstedt uppmanade folk att maila de folkvalda med uppmaning att rösta nej. Det var just vad de gjorde. (Artikeln finns här i textform på Cederschiölds hemsida).
Men frågan dog inte. Efter London-bombningarna lade EU-kommissionen den 21 september fram ett anti-terroristpaket, i vilket ingick en ny version av datalagring. Förslaget ligger nu hos parlamentet. Det passerade - efter åtskilliga ändringar - genom "Utskottet för Medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor" torsdag 24/11. Här är EU-parlamentets egen pressrelease och sammanfattning. Man kan konstatera att Parlamentet är mer skeptisk till myndighetskontroll än eliten (dvs myndigheterna!). De har gjort ett bra arbete med att skala ned förslaget.
Bill Newton Dunn, brittisk ledamot, föreslog dock en förändring åt fel håll. Han ville ta bort skrivningar om att lagringen skulle användas mot "serious criminal offences, such as terrorism and organised crime" och helt enkelt ersätta med "criminal offences", så att just intrång i upphovsrätt genom fildelning skulle kunna jagas enklare.
Charlotte Cederschiöld (m) gjorde ett motdrag och krävde i stället att man skulle stärka skrivningarna om att datalagringen verkligen skulle gälla terrorism. I sin begäran om ändring skriver hon "However, when downloading and file sharing of i.e. [sic] music becomes a criminal offence under the pending IPR enforcement directive it should not fall under the scope of this directive as this directive is meant to protect citizens against terrorism and serious crime.".
Nöjesindustrin sägs via en ny organisation (CMBA=Creative Media Business Alliance) med medlemmar som Sony och Disney ha skickat ett brev till alla ledamöter av EU-parlamentet dagen innan omröstningen, där de krävde att lagen skall omfatta inte bara självmordsbombare utan också de där andra som är lika skadliga: fildelarna. Läs storyn här hos The Register, där även en länk till själva det påstådda brevet finns. Jag har inte hittat någon info om organisationen och är faktiskt inte säker på att det hela är äkta. Å andra sidan borde ju industrin ha dementerat eftersom nyheten har stått att läsa på en massa ställen, t.ex. Dagens Industri
Men självklart kommer varje intressent med ett intresse att vilja ha tillgång till den där datan när vi väl tvingat operatörerna att spara den. Vem blir nästa lobbyist att knacka på för att få kika på medborgarnas trafikdata? Kanske EU-parlamentarikerna kan fås att inse detta? F.ö. sparas ju mycket av den där datan redan idag hos stora operatörer för deras egna faktureringsyften. Men EU vill göra det obligatoriskt och utvidga det som måste sparas rejält.
OBS! Lagen är alltså inte tagen i EU-parlamentet. Utskottet har enats om ett förslag som man alltså skall rösta om i Parlamentet på Lucia, 13 december. Det är dags att maila de svenska EU-parlamentarikerna! Ni hittar dem och deras e-mailadresser här på deras gemensamma webbsajt. Säg till dem att rösta ned förslaget om datalagring.
[F.ö. undrar jag om ministrarna och lagstiftarna vet vad de håller på med. Det känns som om de tror att telefoni- och internetbranschen består av några få Telia-liknande operatörer. Lagen skall gälla för "the providers of publicly available electronic communications services or of a communications network". Ingår hotell och caféer med trådlös uppkoppling här? Alla som driver mailservrar, inklusive företag, föreningar etc.? Eller är de slutna sällskap? Och vad blir terroristernas motdrag? Kanske installera en egen mailserver på sin laptop. Eller skall accessoperatören spana på varje paket i ledningarna för att se vem som skickar mail till vem? Eller tvingas blockera vissa "portar" i sitt nät för att förhindra användningen av egna mailservrar, något som ibland förekommer idag som en strategi mot spam och hijacking av datorer på nätet. Efter att ha startat och varit med om att driva en internetoperatör plus ett antal andra internetbolag i tio års tid är jag som alltid tveksam till realismen i försök att tämja nätet.]
Recent Comments