Svenske Internetpionjären Björn Eriksen är död. Namnet borde väl egentligen skrivas Eriksén med tanke på hur folk uttalade det.
Alla som varit med ett tag i Internetbranschen har sina minnen av [email protected]. För det var så man träffade honom. Som en ständigt responderande e-mailadress. Jo, jag hade sett något ansiktsfoto ibland i en tidning. Men det var inte förrän nyss på Internetdagarna 2005 som jag såg hela honom. Projicerad på en duk i en stor föreläsningssal. Man visade smakprov ur en kommande film som jag tror produceras av Tekniska Muséet och skall dokumentera Internets tidiga utveckling i Sverige.
Vi fick se hans lädersoffa i ett spartanskt vardagsrum. Han visade hur han suttit i sin soffa med armbågen på armstödet. Det var helt avskavt och hade en grop som nog hade kunnat tjäna som säng till en liten bebis. Där satt Björn Eriksen och svällde upp. För det som slog mig var hur stor han var. Vi talar hälsovådlig övervikt. Och han flåsade och väste som om han hade lungemfysem. Kanske hade han det, jag vet inte. Men jag tänkte att den där mannen kommer att dö långt i förtid när jag såg honom. Så blev det. Björn Eriksen blev 57. Här i Computer Sweden finns en ansiktsbild som jag antar är ganska färsk.
Själv startade jag internetleverantören Bahnhof 1994 tillsammans med en tokig audioguru vid namn Tom. Vi kopplade upp de första kunderna i september. Vi jobbade nästan dygnet runt de två första åren - och förlorade alla vänner IRL.
Påskafton 1995 vid midnatt mailade jag Björn Eriksen. Jag klagade på den Newsfeed (Usenet, de globala anslagstavlorna som skeppas runt men som nya nätanvändare inte känner till) vi fick från Telia, som var Bahnhofs leverantör av internetkapacitet i början. Jag begärde av Björn Eriksen att få en egen feed från SUNET, universitetsnätet, precis som Telia. Han skötte alltså News åt SUNET, förutom SE-domänen m.m. Tre minuter senare, påskaftonsnatten, hade jag svaret, som var i stil med: "Jag ger bara newsfeeder till huvudoperatörerna i Sverige!" Det innebar Telia/Tipnet, Tele2/SWIPnet och France Telecom/Transpac vid den här tiden tror jag. Jag mailade tillbaks och undrade vad jag skulle göra eftersom Telia både censurerade feeden och dessutom hade performanceproblem. "Byt operatör!" svarade Eriksen.
Hmm, att byta kapacitetsleverantör för en liten ISP vid den här tiden kostade en förmögenhet och var en operation som kunde ta månader ... Jag lyckades då swappa en Newsfeed direkt från en liten ISP i Kansas av alla ställen, såvitt jag vet den första "privat direktimporterade" Newsfeeden till Sverige. Ocensurerad. Detta meddelade jag Telia och påpekade för dem att Bahnhof nu använde deras vansinnigt dyra Atlantkapacitet för att gå förbi deras censur och att det kanske skulle bli billigare för dem att skeppa vidare all News i stället för att censurera den på operatörsnivå, en filtrering vi ju tog oss runt i alla fall (de vägrade alltså att skeppa vidare några som helst Newsgrupper som hade med porr att göra och kanske hackergrupper m.m.). Telia böjde sig inte. Lustigt nog fick jag senare en förfrågan från en annan avdelning av Telia som hade med Passagen att göra: de ville erbjuda sin målgrupp en ocensurerad Newsfeed men fick den inte från Telia centralt. Så de tänkte att Bahnhof kanske kunde leverera ...! Det är svårt att kontrollera nätet.
Här hos ISOC Sweden kan man ladda ned boken De byggde Internet i Sverige, där Björn Eriksen har en stor roll. Boken är förmodligen förlaga till den där filmen från Tekniska Muséet misstänker jag.
Och här kan ni läsa det första internetöverförda e-mailet som kom till Sverige och Björn Eriksen kl 14:02 den 7 april 1983. Det skickades via uppringd UUCP från Amsterdam, ett sätt att överföra Mail och News som är tämligen utdött nu.
Eriksen beskriver själv i förra länken hur Internet tog steget från den rena universitetsvärlden till företagsmarknaden i september 1991: "Under arbetsnamnet G-NET (Guerilla Net) tog SWIPnet form och uppdraget att starta SWIPnet fick till Tele2 (då Comvik), eftersom Televerket inte förstod vad vi pratade om. Även EUnet's UUCP verksamheten flyttades över från KTH till det nystartade SWIPnet (september 1991). Från de 6 UUCP noder som fanns i kartan ovan i Augusti 1983 så är antalet nu i Juni 1994 över 790 (med "nod" i det här sammanhanget avses då en organisation, företag etc).""
Det var faktiskt så jag själv började med nätet i Sverige: Audioguru Tom var vänlig nog att vidarekoppla några kompisar (bl a mig och Alexander Bard) på en Björn Eriksen-managerad UUCP-förbindelse till SWIPnet i mitten av 1993. Tom satte helt enkelt upp en egen UUCP-server som vi ringde in till. Det är detta som är så fantastiskt med Internets öppenhet. Ingen kände till eller kunde hindra någon från att bygga vidare. Bara litet teknisk kunskap och man kunde serva sina egna kompisar. Det var så kul att vi något år senare investerade alla våra pengar, köpte en svindyr SUN-maskin och startade Bahnhof.
Recent Comments