80 dagsböter varkar ha etablerats som standard när domstolar i Sverige dömer någon för att ha låtit andra internetanvändare ta del av en filmfil man har på sin dator. Jag råkar veta att en stiftelse för att jämna ut spelplanen nu definitivt är på gång. Den kommer att bygga på att internetanvändare donerar pengar och att de som drabbas av ekonomiska svårigheter på grund av advokatkostnader och böter och civilrättsliga skadestånd kan söka bidrag.
Fildelaren i Sollentuna fick böter på 17 600 kronor. Själv tycker jag att detta är ett väldigt hårt straff som inte står i proportion till eventuell skada för upphovsrättshavarna (oavsett vad man tycker om upphovsrätten). Det indikerar att lagstiftare och rättsväsende har svalt upphovsrättsindustrins propganda: Man måste slå till hårt mot enskilda personer, annars rasar samhället som vi känner det samman.
Egentligen är det just det vi borde: Låta existerande affärsmodeller och industristrukturer rasa samman och låta en ny kreativ era inledas, där nätet och användarna står i centrum. Själv spekulerade jag i denna kreativa boom i en artikel i SvD och här på min blogg. Niklas Lundblad är inne på samma tankar här. Att detta skulle kunna vara dåligt för några som gynnats av nuvarande upphovsrätt står klart. För samhället vore det dock sannolikt positivt.
Det är kul att se att Tobias Brandel på SvD lyckas pressa fram följande ur Henrik Pontén: "Nu innebär inte alla piratkopior uteblivna intäkter". Sensation! Pontén kunde resonera också, inte bara propagera.
En stor skillnad mot Västeråsmålet: Fildelaren i Sollentuna hade erkänt och de hade dessutom tagit hans dator i beslag. I Västerås hade Antipiratbyrån bara lämnat in en skärmdump och en hembränd CD. det målet är överklagat. Husrannsakan kan ju inte längre komma ifråga för utdelandet av en fil. Jag rekommenderar Nicklas Lundblads analys av fildelningsmålet i Sollentuna.
Förutom motdrag i form av stiftelser kan ju användarna alltid använda tekniska medel för att hävda sin rätt till horisontell kommunikation på Internet, beskrivet bl a här i SvD, där bl a Rasmus Fleischer och jag själv citeras med några ord.
Recent Comments