Den 30 december fyllde Sverker Åström 90 år.
Vad ger man en kär vän som har mött alla statsmän, varit överallt, känner alla, är tämligen anspråkslös i sitt leverne och har pengar nog att förbereda en stiftelse för något som ligger honom varmt om hjärtat? Han får väl själv avslöja vad den skall handla om när tiden är mogen men det har ryktats att en viss verkställande direktör för en viss Nobelstiftelse skulle kunna tänka sig att svinga ordförandeklubban i Sverkers stiftelse.
Jag tänkte ta fasta på ett par (fritt citerade) visdomsord som Sverker uttalat i olika varianter om sig själv och som jag tror är viktigt för att förstå hur landets vitalaste 90-åring ständigt har energi att läxa upp regeringen på debattsidorna och dessutom just debuterat som poet:
"Jag har alltid varit fåfäng, men aldrig högfärdig" samt
"Jag har aldrig ätit mig riktigt mätt och aldrig druckit mig riktigt berusad".
Dessutom tänkte jag för första gången offentligt hålla fram Sverkers arbete inom IT-världen. Möjligen kan jag bidra en smula till det där med fåfängan så den här bloggpostningen blir en födelsedagspresent.
Jag tror Sverkers "fåfänga" hållit honom ung och alert. Han vet att han har kloka saker att säga och han älskar att få ut dessa i media och synas. Därför plitar han ständigt på nya debattartiklar där han läxar upp regeringen, håller föreläsningar, ställer upp i radio och TV.
Medan andra författare försynt kamperar bakom sin disk på Bokmässan i Göteborg och väntar på att folk skall komma för boksignering stolpar Sverker Åström runt med megafon och hojtar ut att han strax skall signera sin självbiografi Ögonblick: Från ett halvsekel i UD-tjänst. Han kommer ut som homo genom en intervju i SvD vid 87 års ålder i samband med pocketutgåvan av Ögonblick, där han i en nyskriven, personligt hållen och mycket läsvärd Epilog på klingande Sverkerska konstaterar: "Jag har uteslutande älskat män". Där finns också filosofiska betraktelser över livet och döden och kärleken, sidor vi kanske inte sett av den kallt kalkylerande diplomaten.
Och han debuterar som poet precis innan 90-årsdagen. Ja, egentligen är det ju översättningar av Michelangelos sonetter. Men att översätta poesi innebär att man skapar poesi på ett annat språk. Så jag föredrar att kalla Sverker poet. Och visst är det poesi han skapat, vilket framgår av SvD:s recension och föranmälan.
Våren 2005 gick jag på föreläsning och debatt på ABF där statsvetarprofessorerna från Göteborg, Ulf Bjereld och Marie Demker, presenterade sin bok I Vattumannens tid? En bok om 1968 års auktoritetsuppror och dess betydelse i dag. När det var dags för kommentarer från den månghövdade publiken, vem reser sig och ger på stående fot en tio minuters föreläsning om sakernas tillstånd då och nu? Sverker Åström, 89, förstås! När jag berättade att jag skulle på en annan ABF-föreläsning med oförliknelige professorn och retstickan Gunnar Adler-Karlsson (som f.ö. lagt ut sin senaste bok under Creative Commons-licens) meddelade Sverker att han nyligen ätit lunch med honom och bad mig hälsa. Att ständigt hålla intellektet igång är ett medel mot tidigt åldrande.
Men även Sverkers fysiska levnadssätt har hållit honom ung. Jag minns en osedvanligt ruggig sommardag. Regnet piskade, vi talar riktigt oväder med fruktansvärda vindbyar. Förmodligen var det 1998 och jag kom ut från Millesgården på Lidingö. En figur på racercykel, iförd kroppstajt cykeldress à la Tour de France, hjälm och sportglasögon, svänger upp och låser fast cykel och fäller ned glasögonen: Sverker Åström, 83.
"Men vad tar du dig till, cyklar du från city ut till Lidingö i det här vädret?!" frågar jag häpen.
"Inte bara från city. Jag har varit på Thielska på Djurgården först, förstår du."
Och ätandet. Jag är ju intresserad av Immortalismen med dess oblyghet: "Our goal is simple: kill Old Age and Death!". Den enda fungerande vetenskapligt belagda metoden att sänka hastigheten hos åldrandets ofina framfart med den mänskliga kroppen är att minska energiintaget, dvs dra ned på det antal kalorier man konsumerar medan man samtidigt ser till att få i sig full ranson av alla nyttiga näringsämnen. Det innebär att man äter väldigt näringstät mat, mycket nyttigheter per kalori. Nu gör väl inte Sverker detta på ett medvetet sätt men jag misstänker att hans kosthållning och livsföring bidragit till hälsan. Som när man har förmånen att luncha på tu man hand hemma hos Sverker: Då åker gärna ett par färska spättafiléer i pannan, en avokado och ett färskt fikon trollas fram och det hela ackompanjeras av knäckebröd och ett glas vitt vin och ett glas vatten. Enkelt, nyttigt, modest men utsökt.
Fåfäng, visst! Men aldrig högfärdig. För en meritokrat i själen är medfödda privilegier honom helt främmande. Han avslöjar i Epilogen att hans morfar och farfar var lantbrukare men att hans far fick studera i Uppsala och blev advokat. "Han dog och Kreugerkraschen gjorde familjen totalt meddellös". Hans mamma hänvisades till att hysa inackorderingsbarn för att försörja sig.
Men Sverker Åström skulle aldrig odla fåfänga utan substans. Han är trots allt den man som formulerat Sveriges utrikespolitik under efterkrigstiden, vilken var mycket framgångsrik: "Alliansfrihet i fred, syftande till neutralitet i krig". En del är förbannade och tycker att strategin var självisk och principlös. Men den höll oss utanför två världskrig och förvaltades och utvecklades av Sverker när vi faktiskt låg just på gränsen mellan NATO ooch Warszawapakten.
Om det kan bidra till minsta tillfredsställelse för Sverker skall jag här avslöja något för första gången: Sverker Åström höll på att bli en del av ett .dotcom-bolag och bidrog med värdefullt arbete. Inte så många känner alltså till att Sverker Åström bistått med kontakter åt mitt tidigare företag Bahnhof när vi förhandlade med främmande stater om toppdomänförvaltning. I juni 1999 blev ju Bahnhof från Sverige teknisk förvaltare av domänen .ST för det lilla afrikanska ö-riket Sao Tomé och Principe, där vi byggde datasalar i skolor m.m.
Vi började titta på andra länders toppdomäner, eftersom det under de där hektiska åren 1999-2000 kunde finnas kommersiellt värde i domäner. Bahnhof började upprätta en "svensk modell" där medel som genererades av toppdomäner i fattiga länder skulle kunna användas för utveckling, som i Sao Tomé. Detta var alltså under IT-bubblan och vi skissade på ett Domänråd (Advisory Board för just domänverksamheten inom Bahnhofgruppen), där bl a Sverker Åström skulle ingå.
Alltid intresserad av det nya lärde sig Sverker entusiastiskt hur domänsystemet fungerade på nätet men var givetvis som diplomat häpen över det där med att en skäggig datahippie, Jon Postel, på ett universitet i Kalifornien hade suttit och bestämt vem som skulle "driva" toppdomäner åt hela nationer. Detta var precis när ICANN började fungera. "Men var finns legitimiteten och var finns FN ?" var de första förbluffade utropen. Det som hände sedan kanske visar varför det kan vara bra med en tekniskt inriktad organisation som ICANN, som bara har internets tekniska funktion i tankarna och motsätter sig att nätet skall hamna i klorna på politiker.
Bahnhof hade långa förhandlingar med Demokratiska Republiken Kongo, reste till Kinshasa och skrev under ett avtal med bl.a. president Laurent-Désiré Kabilas stabschef om drift av deras toppdomän .CD och uppkoppling av universitet m.m.. Undertecknandet visades som en stor nyhet på den statliga televisionen. Från början skulle Sverker ha åkt med för slutförhandlingarna och hade som vanligt en kommentar som bräcker det mesta: "Ja, i Kongo har jag ju inte varit sedan jag träffade Lumumba". Dock var han som 84-åring en smula tveksam till att ge sig iväg till en malariainfekterad krigshärd på ekvatorn och av diverse skäl behövde han inte riskera hälsan för den goda sakens skull. Man kan väl säga att svenska modellen för domänförvaltning föll kort senare när Kabila blev ihjälskjuten och någon form av kupp skedde och hela ledargarnityret byttes ut, även om näste president så småningom kom att bli Joseph Kabila, som sades vara son till den gamle rebellen - även om många tvivlade. Men om de personliga kontakterna bryts i Afrika måste man börja om från början. Efter att ha lagt ned ansenliga summor på långdragna Kongoförhandlingar gav vi upp. Tyvärr innebar det att .CD-domänen aldrig kom landet tillgodo på något sätt.
Samtidigt hade IT-bubblan spruckit och det fanns inga större domänpengar att försöka bygga infrastruktur för och det där Domänrådet tog aldrig fart, även om Sverker Åström generöst nog erbjöd sig att ringa Yassir Arafat för att föreslå ett svensk-palestinskt samarbete om förvaltningen av domänen .PS som skapades vid den här tiden av ICANN för Palestina.
Ett fyrfaldigt leve för Sverker Åström på 90-årsdagen! Hurra, hurra hurra, hurra!
P.S. Klicka gärna på bilderna nedan och köp en bok.
Bokus har när detta skrivs fantastiska priser på Ögonblick: från ett halvsekel i UD-tjänst (36 kronor i pocket!) och den utsökt inbundna lilla klenoden
"Kärleksdikter av Michelangelo" i översättning av Sverker Åström (93 kronor när rek. priset är 153 !).
Recent Comments