Kina startar eget domännamnssystem på nätet. I morgon! Vi vet ju alla att Kina censurerar nätet, dvs man ser till att användare i Kina inte kan nå alla servrar på nätet. Nu bryter man åt andra hållet också. Användare utanför Kina kommer inte automatiskt att kunna hitta fram till alla webbar i Kina. Eller snarare de URL:er som använder det kompletterande domänsystem som Kina lanserar i morgon, 1 mars.
Underskatta inte händelsen! Det är tragiskt och kanske den definitiva dödsstöten mot det som jag själv kallar Internets bärande idé - eller "ontologi", som Rasmus Fleischer har kallat det. Svaret på frågan "Vad är Internet?"
Internet för mig "är" det världsomspännande datanätverk där varje användare kan nå varje annan användare på ett obrutet och enkelt vis, utan att censureras, blockeras eller övervakas av överheten. Någonting vi bara har börjat se effekterna av. Dotcom-bubblan var bara en liten "glitch" i den större utvecklingen. Användarna och nätet kan vända upp och ned på hela industrier, bana väg för helt nya kulturella och sociala beteenden. Omfördela makt. Ja, alla kan fylla på.
En central del av detta system är adresseringen. När man skriver http://swartz.typepad.com/ i en webbläsare kommer man till min blogg. Det fantastiska är att ingen stat, inget FN, ingen central myndighet, har koordinerat detta. Det bygger på allmän teknisk acceptans av det domännamnsystem som finns. Varje människa på nätet kan sätta upp en egen DNS (Domain Name Server), som alltså blir en del av adresseringssystemet. Om man konfigurerar den på "fel" sätt funkar den inte. Sure, man själv och polaren kan ju sätta upp varsin DNS som bara hittar varandras maskiner och webbar men hur kul är det? Vill man nå överallt måste man konfigurera som alla andra. Men det finns ingen lag eller något tvång.
Under dotcom-bubblan började .COM-adresserna ta slut. Lycksökare satte upp DNS:er med egna påhittade toppdomäner som .SEX och .XXX och sådant och försökte få internetoperatörer att installera tilläggsprogram så att deras abonnenter skulle kunna hitta fram till sådana adresser. De lyckades aldrig övertala nog många och alternativa domänsystem dog men jag minns att Alternic och andra insomnade domänregister försökte få till exempel Bahnhof att ansluta sig.
Men låt säga att man med tvång kan styra en massa operatörer med järnhand och få dem att installera nödvändig DNS-programvara och att man dessutom har kontrollen över miljontals användare, vars surfvanor man redan kontrollerar genom att bara erbjuda dem ett partiellt Internet. Tja, då kan ju ett eget domänsystem vara lockande. Alla dessa miljoner kommer att nå de nya domänerna. Vi andra kan inte nå dem, såvida inte våra internetoperatörer frivilligt väljer att följa denna nya standard också. (Man kan möjligen nå webbar t.ex. om man känner till själva IP-numret men inte ens det är givet.)
Kineserna gör just detta nu. Kina lägger till tre nya toppdomäner, som skrivs med kinesiska tecken, här kan ni se hur de ser ut och här i People's Daily finns också info.
I slutet av min rapport från Internetdagarna tog jag upp FN-kritiken av nuvarande domänsystem, som styrs av organisationen ICANN som i sin tur driver sin verksamhet under ett kontrakt med U.S. Department of Commerce. Och det låter ju kanske konstigt och skrämmande. Läs gärna Carl Bildts artikel som länkas från förra länken (just det!) där han passionerat försvara nuvarande ordning, som inte är speciellt USA-dominerade egentligen (se längre ned).
Jag tolkar Kinas agerande på två sätt: Dels det uppenbara, att man vill underordna nätet i Kina sin egen statsapparat och partiet. Men jag ser det också som ett utmanande av USA. Medan USA koncentrerar sig på att (fruktlöst) försöka gårdagsdominera med vapen, vet Kina vad som gäller: Handel, vetenskap, ekonomi - och Internet. Än så länge är det symboliskt - men trist. Speciellt som USA:s kontroll av nätet är en synvilla. Jag skrev följande tidigare i en kommentar till Copyriots artikel om USAs makt över Internet och citerar mig själv:
"Att sabotera DNS-systemet är väldigt svårt. Så här funkar det: Det finns 13 rotservrar som är godkända av ICANN. En av dem (a.root-servers.net) är förstås den där man fysiskt matar in ändringar, resten är kopior. 9 av dessa står i USA, en i Sverige, en i UK och en i Japan. Det ENDA dessa mytomspunna rotservrar gör är följande: För varje toppdomän pekar de ut IP-numret till den auktoritativa servern för toppdomänen plus dess slavar/kopior. Dessa servrar finns överallt. .SE och .ST-servrarna står t.ex. i Sverige men har förstås slavar på andra ställen. Det är klart att toppservern för .COM står i USA men kopior finns litet här och var. Om USA/ICANN skulle få för sig att fucka upp rotservrarna (och få med sig t.ex. de tekniker i Sverige som sköter i.root-servers.net) så är detta ingen stor grej egentligen. Den där listan över toppdomäner är inte lång och kopieras lätt. Det finns t.e.x en Europeisk organisation som driver 13 egna kopior av rotservrarna."
Läs gärna upphovsrättskritiske Kandensiske professorn Michael Geists kommentar om den kinesiska regimens agerande också, ja hans artikel är så mycket läst att den inte kan nås nu ... Jag länkar bara till hans generalla sajt här.
Recent Comments