The Pirate Bay blev raidat idag som väl alla vet av ett 50-tal poliser som slog till på olika ställen i Sverige. I både hem, serverhallar och kontor. Det hela initierades av samma kammaråklagare som stängde ned Kavkazcenter nyss, dvs Håkan Roswall. Man förhör just nu tre personer, ett par av dem förhördes även i samband med Kavkazhostingen. Egentligen är det tveksamt om det finns någon berättigad misstanke. Antipiratbyråns Henrik Pontén låg bakom polisanmälan och säger att man vill "testa" om det är lagligt att driva en sajt som har länkar till s.k. torrenttrackers. The Pirate Bay har ju aldrig lagrat något upphovsrättsskyddat material. Men Roswall vill nu se om det hela kan betraktas som "medhjälp till intrång i upphovsrätt" eller kanske rentav som "intrång i upphovsrätt", även om det senare verkar långsökt.
Makten, vare sig den heter Hollywood eller Åklagarämbetet eller Bodström, gillar inte att bli hånad och utmanad. Kavkazcenter kom ju upp efter några dagar igen, trots beslag av servrarna. Och Pirate Bays Anakata har skrivit de mest fantastiska svar på advokatbyråernas hotbrev som helt enkelt kunde sammanfattas som "Fuck you!".
Själv hade jag just landat i Köpenhamn när Rasmus Fleischers SMS om nyheten dök upp. Han skrev att Piratbyråns server åkte med i bara farten när man plockade ned ett helt rackskåp hos Port80/Rix Telecom. Jag testade ett telefonnummer som går till Anakata, den mest legendariske Pirate Bay-piraten av alla. Inget svar. Däremot fick jag tag i Den Fjärde Mannen. Han försäkrar alla Pirate Bay-fans att backuper finns och att de skall försöka få upp sajten igen men att de ju då måste ordna nya maskiner. Och det blir förmodligen i något annat land. Det lär knappast vara en medlem i EU. Han säger också att andra kundsajter åkte med i razzian, sajter som inte har något som helst med Pirate Bay att göra, men som hostades på samma ställe.
Jag ringde också Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge: "Ur ett rent politiskt perspektiv kunde det ju inte vara bättre. Det rasar in medlemmar och nu har vi verkligen chansen att komma över 4 procentsspärren. Vi har en miljon uppretade människor därute nu.", säger han.
Själv kommer jag att tänka på Mahathma Gandhis saltmarsch, en akt av Satyagraha, civil olydnad. Britterna hade ju skapat ett artificiellt monopol på salt för att kunna beskatta indiska folket och finansiera sitt imperium. Endast brittiska staten fick producera och sälja salt. Detta ledde till att hundratusentals människor blev sjuka av saltbrist. De hade inte råd med monopolets skatter och prissättning. Folk som bodde vid havet hade traditionellt tagit vad havet bjöd, dvs salt som låg där utan att utnyttjas. Nu blev de bötfällda och kastade i fängelse om de försökte ta vara på saltet. Gandhi vandrade i tre veckor med en växande skara anhängare tills en mångtusenhövdad skara nådde havet. Där utmanade de monopolet och i en symbolisk handling sålde Gandhi en nypa från stranden själv.
Det finns starka likheter med immateriella rättigheter här. Man delar ut monopol på något som när det väl finns där borde spridas så mycket som möjligt till allas glädje: Kultur. Visst, saltet prouduceras med automatik av naturen. "Verk" produceras av människor och ett visst monopol ansågs från början vara av värde eftersom produktionen av verk skulle bli högre då. Den synen borde vi gå tillbaks till. Även om vi rullade tillbaks immaterialrätten rejält skulle vi ha en fantastisk massa verk. Kulturens "problem" är ju snarast överproduktion och underkonsumtion. Och det finns utbredd civil olydnad. Folk skördar sitt salt själva.
Kanske The Pirate Bay i framtiden kommer att ses som en saltmarsch av fildelare med anarko-hackers som Gandhifigurerna?
Förresten: Jag är i Köpenhamn för att vara med på Reboot, en konferens / socialt event, där framåttänkande nätfolk samlas. Inte bakåtsträvare. Rasmus Fleischer skall snacka i morgon t.ex. Skall iväg på preparty ikväll, någon ölbåt med DJ.
Recent Comments