Jag blev nyss kontaktad av DN. De sa att Rikskriminalpolisen idag har gjort husrannsakan hos webbhotellet PRQ och beslagtagit en server och undrade om jag kände till några liknande fall i Sverige eller om jag visste något om webbhotellet samt om jag kände till en finsk man som de säger förknippas med själva sajten det gäller. DN hade slagit i domänregister och sånt. Webbhotellt har tydligen huserat en server som sägs vara ett centrum för Tjetjenska "rebeller", en sajt som gör sig skyldig till uppvigling. Tydligen en välkänd sajt. Här är DN:s story.
Jag är alltid road av saker som inte har någon effekt när det gäller internet. Ni kan ju gå själva till http://www.kavkazcenter.com/ och kika, sajten vars server togs av polisen. Ett meddelande från den som driver sajten att polisen tagit servern men att man jobbar på att sätta upp ny hårdvara (någon annanstans i världen antar jag, de har visst hostats i ett par länder redan) och att man tills dess vidarelänkas till .net-sajten i stället. Jag vet inte om det är en spegelsajt eller om den bara är nära relaterad. Kanske innehöll den sajt som låg i Sverige de mer kontroversiella delarna. Det gäller enligt DN ett par sidor på ryska. Polisen ansåg att den gjorde sig skyldig till uppvigling. Jag antar att Ryssland har kommit med någon form av begäran till svenska polisen att agera om det hela strider mot svensk lag.
Den fungerande vidarelänkningen kavkazcenter.net ligger i Litauen om man gör en s.k. traceroute och sedan slår upp IP-numret hos RIPE. Eller snarare, det IP-nummer som sajten ligger på har allokerats till ett företag i Litauen. Och tracerouten pekar på att det rent fysiskt rör sig om Litauen också även om detta egentligen är svårt att veta till 100 %. Men DN påstår att Litauensajten stängts ned tidigare. Kanske är det så att vissa sidor endast fanns i Sverige nu då.
Hur som helst, vad gäller hostingföretag vet jag att hängivna internettekniker ofta brukar vara trogna nätets grundläggande frihetsidé och alltså inte själva har några synpunkter på vad andra publicerar på nätet. Tvärtom tycker de ofta att det i princip är bra och gott att all form av information kan utbytas på nätet och att deras roll är att underlätta för andra att kommunicera men att de i allmänhet inte har något som helst med innehåll att göra. Undantaget skulle väl vara Crossnet då, dit Livets Ord flyttade från Bahnhof 1996. Som hörs av namnet tar de bara hand om hosting åt kyrkor. Det var rätt kul att Bahnhof vid tidpunkten samtidigt som Livets Ord huserade RFSL, delvis på samma server. Fast även om grundinstinkten hos webbhotell ofta är att husera allt som är lagligt kan de välja att ha villkor som gör att de själva kan avsluta abonnemang av olika slag ganska lätt om de vill, något jag framhöll i Levonlineaffären tidigare.
Finländare som har kontakt med tjetjener har jag ingen aning om. Jag måste dock erkänna att jag har träffat och diskuterat projekt med finske internetlegendaren Johan "Julf" Helsingius, kanske våren 1996, han som drev den globalt beryktade anonymiseringsservern med adressen anon.penet.fi (som senare stängdes ned efter legala hot från speciellt Scientologerna). Vi diskuterade hur vi kunde använda Åland. Vilket vi aldrig gjorde. Men jag/Bahnhof reggade själv den humoristiska internetdomänen anonpenetfi.org för att eventuellt ta över stafettpinnen när Julf lade ned. Men med tanke på att EFF hade kämpat som djur för Julf med internationella donationskampanjer för att täcka hans advokatkostnader kändes det inte så uppmuntrande just då. (Denna lilla anekdot ur internethistorien inlagd eftersom Blenda i kommentarerna brukar efterlysa grävande i minnesbanken).
Jag kan faktiskt inte erinra mig något fall där polisen gjort husrannsakan hos en operatör eller ett webbhotell och plockat med sig servrar i Sverige tidigare.
I Bahnhof-fallet i mars 2005 var det inte polisen. Det var Kronofogden som gjorde en s.k. "intrångsundersökning" på begäran av bl.a. Antipiratbyrån som hävdade att servrar som delade ut upphosvrättsskyddat material huserades i Bahnhofs serverhall. Vilket inte var så konstigt, eftersom Bahnhof kom fram till att Antipiratbyrån själva hade varit med om att finansiera och sätta upp servrarna! Antipiratbyrån blev polisanmälda för detta av Piratbyrån, men hallå polisen händer något?
Men känner någon till fall där Polisen gjort husrannsakan och plockat med sig servrar? Och då menar jag inte i privata hem som i Sollentuna där Antipiratbyrån lyckades få Polisen att stövla in och plocka med sig hemdatorn när en film misstänktes ha delats ut via fildelning från datorn. Det kan hända dig också! Men en operatör eller webbhotell?
Maila gärna tipsaoscar kanelbulle phreaker.net om ni har exempel. Jag tar hellre det på mail än i kommentarer iofs.
Recent Comments