"Regeringen har i dag beslutat att generaldirektören vid Kammarkollegiet Anders Eriksson ska bli ordförande i Registernämnden". Tre för allmänheten tämligen okända storheter väcker inte uppmärksamhet i justitiedepartementets pressmeddelande från den 4 maj. Vem vet ens vad Kammarkollegiet och Registernämnden gör? Och namnet på generaldirektören sticker inte ut. Maria Abrahamsson uppmärksammar i en blänkare på SvD:s ledarsida [OBS! endast som PDF] den 10 maj att Eriksson är f.d. chef för Säpo samt att Registernämnden prövar "frågor om utlämnande av integritetskänsliga uppgifter ur polisens olika register".
Själv tänkte jag tanken "Nu går väl ändå Bodström för långt!" när jag såg meddelandet. Här kan man verkligen tala om att sätta ulven att vakta fåren. Om nu Säpo är får.
Registernämnden har nämligen ett annat uppdrag också, nämligen att övervaka Säpo: "Nämnden skall vidare granska Säkerhetspolisens behandling av uppgifter enligt polisdatalagen (1998:622), särskilt med avseende på 5 § polisdatalagen.", dvs den paragraf som i princip säger att Säpo inte får ägna sig åt åsiktsregistrering m.m.: "§ 5. Uppgifter om en person får inte behandlas enbart på grund av vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexuella läggning. Om uppgifter om en person behandlas på annan grund får uppgifterna kompletteras med sådana uppgifter som avses i första stycket, om det är oundgängligen nödvändigt för syftet med behandlingen.".
Inte nog med att den f.d. Säpo-chefen skall övervaka Säpo och en del av sina gamla kollegor. Det är Säpo själv som förser Registernämnden med markservicen: "Säkerhetspolisen tillhandahåller nämnden kanslifunktioner, sammanträdeslokaler och föredragande. Förordning (2002:1053).".
I sammanhanget är det relevant att påminna om att Thomas Bodström som ett av sina första beslut som Justitieminster den 7 december 2000 förordnade Anders Eriksson att leda den utredning han presenterades som SOU 2005:38, "Tillgång till elektronisk kommunikation i brottsutredningar". Utredningen bereds f.n. i departementet för att leda till proposition under 2006/07, förutsatt att (s) sitter kvar i regeringsställning. Den har kritiserats våldsamt eftersom den skulle utöka säkerhetspolisens och den öppna polisens rätt att avlyssna, övervaka och registrera på sätt som många ansett vara häpnadsväckande och bryta med svensk rättstradition. Samt ge polisen mycket enklare tillgång till uppgifter som kopplar ihop abonnent med IP-nummer på internet, något jag nämnde i oktober i min rapport från Internetdagarna.
Anders Eriksson är alltså inte ett får, även om han just nu pysslar med utbetalningar från Allmäna Arvsfonden, auktorisation av tolkar och resegarantier för paketresor (= några av den märkliga statliga myndigheten Kammarkollegiets uppgifter). Han är en ulv.
Recent Comments