Det finns så mycket så nära. Egentligen. I Prag hyrde vi bil. Efter knappt 20 mil var vi i Špindlerův Mlýn, huvudorten i Krkonoše nationalpark (uttalas med betoning på första stavelse som alltid i tjeckiskan, dvs rrrrrr:et ! š = sje-ljud ). Inte världens mäktigaste nationalpark. Men full av vandringsleder, linbanor och god turistinfrastruktur. Det hela är även ett stort vintersportområde, där alpina världscupen körts också.
Karl Andersson och Oscar Swartz funderar i Špindlerův Mlýn på vilket det bästa sättet att betvinga Tjeckiens högsta berg är! (Foto: Kristian Thorin)
Det bästa sättet att betvinga Tjeckiens högsta berg visade sig vara att med bilen åka till Pec pod Sněžkou för att sedan stå i en liftkö i en timme och åka stollift upp till toppen av Sněžka (1602 m.ö.h.).
Oscar när han bestiger Tjeckiens högsta berg! (mobilfoto: Oscar Swartz)
Gränsen mot Polen skar rakt över toppen och var utmärkt med gränsposter. Både Tjeckerna och Polackerna har byggt anläggningar. Så man kan skicka vykort från Tjeckien i deras poststuga för att sedan gå över gränsen och skicka ett från Polen. Att gå de 8,5 kilomterna nedför kändes dock i benen så berget betvingades med mankraft trots allt.
Den polska "toppstugan". (Foto: Karl Andersson)
Det var kul att se stora folkskaror, hela familjer med ungar och en del äldre också som faktiskt verkar gå hyfsat strapatsrika och långa sträckor i bergen. Tjeckerna är väldigt slanka och attraktiva trots världens högsta ölkonsumtion per capita och lär ha en lång tradition av friluftsliv. Organisationen Sokol, som sysslar med fysisk och andlig fostran, har spelat stor roll i den tjeckiska historien. Förbjuden tidvis av både Habsburgarna, tyskarna och ryssarna, har den alltid kommit tillbaks. Under mellankrigstiden hade man en miljon medlemmar. Jag vet inte om jag är helt bekväm med det jag läser om Sokols filosofi och dess blandning av motton från Sparta (en sund själ i en sund kropp), Franska Revolutionen (jämlikhet, frihet, brödraskap) och dess starka betoning av nationalpatriotism och kamratskap i en mix av sport och folkkultur. Det skulle ju lätt kunna bli så att den starka normativiteten slår över i auktoritärt tänkande runt hur alla andra bör leva sina liv och hur man bygger en sund folksjäl i en sund folkkropp. Hu! Säger jag som bott i New York i fem år och tänder på olikhet.
En simhall tillhörande Sokol i Prag. (Mobilfoto: Oscar Swartz)
Tjeckoslovakien var en självständig demokrati bara 1918-1939, alltså mellan Habsburgimperiets fall och Tysklands ockupation, samt mellan 1945 och 1948, då man blev införlivade i Sovjetimperiet. Tomáš Garrigue Masaryk var en beundrad filosofiprofessor som blev landets förste president, omvald två gånger och dog 1937. Hans filosofi var tydligen nästan asketisk med betoning på dygder. Han var mycket riktigt Sokolit men dunderdemokrat. 1989 föll muren och 1 januari 1993 delade man landet i Tjeckien och Slovakien, helt utan våld eller osämja. 2004 blev båda medlemmar av EU.
Vi betvingade ett berg till, denna gång med lift där alla tre resenärerna fick plats (Foto: Karl Andersson)
Efter fem kilometers vandring kom vi fram till ett jättehotell med världens förmodligen mest okommersiella läge. Till Labská bouda finns det inga vägar och man undrar vem som tar in där egentligen. På sommaren måste man knalla över bergen i minst 2,5 km. På vintern kan man visst bli upphämtad i vessla och körd över bergen. Men det finns inga liftar eller annat där. Det bara ligger därute med fin utsikt. Ett bygge från kommunisttiden även om där visst fanns ett äldre hotell tidigare. Kan det ha varit avskild semesterlodge för partifolk oh belönade arbetarhjältar månntro??
Labská bouda på avstånd (Foto: Karl Andersson).
Det nordiska var frapperande. Fjällikt med samma flora och ganska rundade berg. Granar, sedan låga tallar dock bara någon enstaka björk, sedan kalfjäll. Bäckar och vattefall med dansande insekter kantade av svenska fjällväxter som Fjälltolta (=Torta) och Vitsippsranunkel samt något som måste vara en nära släkting till vår Nordiska stormhatt. Jungfru Marie Nycklar (eller kanske åt fuchsii-hållet, orkidéerna är ju som bekant snåriga i sin systematik och jag hade ingen flora utan går bara på mina gamla fältbiologkunskaper). Samt den ståtliga Nysroten, Veratrum album, en liljeväxt som har en konstig utbredning: I nordligaste Norge, där jag själv sett den på Varangerhalvön vid Norra Ishavet. Samt i centraleuropas berg. I Krkonoše var den en karaktärsväxt. Överallt. Den har tydligen "invaderat" Europa från Sibirien.
Och fåglarna var strikt "svenska" på höjderna med granskog: Gransångare och svarthätta karaktärsfåglar som sjöng överallt. Dessutom trädpiplärka, järnsparv, gärdsmyg, korsnäbb, hämpling. Litet oväntat kändes det att se två domherrar på sommaren i Tjeckien. Tydligen har man även svenska skogs- och fjällkändisar som orre och blåhake. Den enda mer centraleuropeiska fågeln på höjderna var svart rödstjärt som ju här nere är en bergsfågel och i Sverige är en ganska ovanlig "industrifågel", som verkar tycka att en silo i en industrihamn är bergslikt nog.
Snart lär väl de forna östeuropeiska länderna med sin tillväxt ha kommit upp till västeuropeisk standard - och därmed prisnivå. Tills dess är det schysst att kunna ta in på ett enkelt pensionat i en turisthuvudort i en nationalpark i Tjeckien och betala knappt 100 kronor per man för ett tremansrum inklusive förvånansvärt stor frukostbuffet som den vänliga damen gjorde i ordning själv på morgonen. Sådana pensionat doftar i och för sig långkok och gruppresa fär äldre damer: Dessa spelade kort hela kvällen. Men so what? När man hajkar med vänner i bergen hela dagen är det bara en sovplats man behöver.
Recent Comments