Per Ström har blivit känd för att driva sajten Stoppa Storebror och för att föra fram frågor som har med personlig integritet att göra i samhällsdebatten.
– Privatliv har ett stort värde i sig, säger han under den lunch jag äter med honom för att få höra vad hans nya arbete som Integritetsombudsmannen innebär.
Sedan 1 maj 2006 är Per Ström alltså knuten till tankesmedjan Den Nya Välfärden. Hans titel Integritetsombudsmannen följer en tradition hos tankesmedjan där man sedan tidigare har vad man kallar Företagarombudsmannen. Till den senare kan man "anmäla fall" som sedan utreds och resulterar i utlåtanden.
– Integritetsombudsmannen är dock helt och hållet opinionsbildande, säger Per Ström. Det rör sig om författande av skrifter, samhällsdebatt, delta i och arrangera konferenser och seminarier.
Ströms första produkt som Integritetsombudsmanen är en skrift som gratis kan laddas ned [PDF] från Den Nya Välfärdens hemisda: Med storebror i baksätet- Digital övervakning av dina bilfärder. Den är mycket läsvärd eftersom den på ett koncentrerat och snabbläst sätt går igenom 7 existerande teknologier för bilistövervakning. Man blir förbluffad över vissa saker som redan finns och över de möjligheter de öppnar för.
Ett frapperande exempel är när en man i USA i sin "telematik-utrustade" bil (alltså med dubbelriktad trådlös datakommunikation för att möjliggöra interaktiva tjänster) i ett rättsfall avlöjades ha varit buggad utan att veta något. Polisen hade av telematikföretaget framtvingat hemlig avlyssning av bilen. En mikrofon för kommunikation fanns alltså i bilen och denna kunde från telematikföretagets center aktiveras och i realtid skicka över alla ljud i bilen till polisen. Utan att bilens innehavare visste något.
Tankarna om automatiserad trafikpolis där alla bilar övervakas och böter automatiskt dras från folks konton när de bryter mot trafikregler är också talande.
Ström är oroad över "ändamålsglidning". Ett exempel: Man kan motivera övervakningskameror överallt i stadslandskapet med faran för terrorism och tunnelbanebomber men när tekniken väl finns där hittar man på nya användningsområden. Han nämner under vårt samtal att han redan sett en artikel i en brittisk tidning där man förutspår att man inom tio år kommer att ha implementerat digital ansiktsingenkänning och för att på så sätt kunna följa alla varje fotgängares alla rörelser i det övervakade stadslandskapet.
– Grundfrågan är anonymitetens utrotning. Anonymitet är ett viktigt socialt skydd som vi skall värna. Men detss existens i morggon är inte längre en självklarhet. Varje ökning av övervakning kan motiveras på något vis, men vad leder det till? Demokrati och frihet har ju helt egna värden som man inte bara kan slänga bort. I grunden är det kränkande att få sitt övervakat och registrerat.
Per Ström har en brokig bakgrund med IT-relaterade frågor på bland annat reklambyrå, inom pressen, för Institutuet för Medieteknik, som konsult och utbildare. Efter publiceringen av boken Övervakad har det dock allt mer kommit att bli integritetsfrågor för Per. Som civilingenjör i teknisk fysik är han teknikoptimist i grunden:
– Det finns givetvis positiva saker med tekniken. Mitt budskap är att det det finns risker ockå.
Per Ström
P.S. Jag skulle också rekommendera Rasmus Fleischer senaste inlägg om beslagsförhandlingen i Tingsrätten där Håkan Roswall jämför Piratbyrån med IRA.
Recent Comments