Jag måste rekommendera Anders Lotssons krönika i Computer Sweden. Mycket passionerad om hotet mot tryckfriheten samt om övervakning av vår kommunikation. Läs hans historiska betraktelse där han säger att vi har fått en ny generation som inte förstår allvaret i de här frågorna eftersom de levt i ett land med mycket stark tradition på området samtidigt som de själva inte har något levande minne av andra världskriget eller totalitära stater. Han jämför nu och då:
"Kända liberaler skrev stridsskrifter mot Säpos åsiktsregistrering, trots att det mest var kommunister som registrerades. Men generationen som upplevde andra världskriget håller på att dö. Nu har vi en generation politiker som inte var läskunnig 1984 och därför inte har läst boken. De tycker att felet med Östtysklands tjallarsystem, där halva befolkningen spionerade på den andra halvan, är att det var ineffektivt."
En inskjuten uppdatering, bara en timme efter bloggpostens publicering: Fick just pressinbjudan till lansering av ytterligare en anonymiseringstjänst (förutom Relakks) för surfande som lanseras torsdag 7 sep. Det uppseendeväckande är vem som ligger bakom:
"Enligt en färsk undersökning utförd på uppdrag av IDG vill mer än 80 % av svenska folket kunna surfa med dold identitet. Idag ser politiker det som sin naturliga rättighet att bevaka helt vanliga människor och kränka deras personliga integritet. Som en motreaktion mot det kontrollsamhälle vi går emot lanserar mediehuset IDG därför Dold.se – en tjänst som gör att alla som vill kan surfa anonymt.". Slut uppdatering.
Fredrik Neij porträtteras som en av fem kulturella makthavare (!) i Sverige i SvD Söndag. Fredrik Neij är alltså en av de tre som misstänks för "medhjälp till intrång i upphovsrätt" eftersom han driver The Pirate Bay. Nog är det intressant att man nu börjar tala om TPB i samband med kultur. Ja, kanske börjar det gå upp för en del nu att nätets horisontella kommunikationsmodell där alla kan sända och ta emot underminerar gamla kulturmodeller som byggde på att en elit bara sände sina grejer till en passiv massa. Fildelning är bara ett uttryck för detta paradigmskifte. Gränsen mellan producent och konsument kommer att bli oklarare och många kommer att vara både och.
Gottfrid Svartholm, Neijs affärspartner, är i sin tur porträtterad i Slitz och fantastiskt "stajlad". Rasmus skriver om det och har länkar om ni råkar ha missat det.
Japp, de här grabbarna är spjutspetsar i den revolution som kommer av att information blir digital och att digitala saker kan kopieras. Och skall kopieras! Mänskligheten står inför en ny guldålder med fantastisk tillväxt och utveckling om vi tar oss an den framtiden på rätt sätt. Om upphovsrättsindustrin lyckas snärja politikerna blir det dock stagnation. The Pirate Bay drivs av revolutionärer som förtjänar att bli ungdomshjältar och förebilder.
Förresten skriver jag min månadskrönika som trycks på sistasidan i Computer Sweden idag. Ser bättre ut i tryckt form än på nätet men den verkar gå att läsa utan webbkod också. Den handlar om teknisk framtidsoptimism, transhumanismen och biopolitik. Samma tekniska framtidsoptimism som driver mitt engagemang i fildelningsfrågan. Upphovsrättsindustrin kan jämföras med de där antitranshumanistiska bioetikerna jag nämner i krönikan som bara har ett ord att säga om framtiden: "Nej!"
Vill man ha inspiration till att se att det egna livet har många frihetsgrader och att man alltid kan hitta på nya saker att göra kan man läsa om Brutus Östling i SvD. Han driver ju egna bokförlaget Symposion där han ger ut ganska intellektuella titlar. Han hade drömt om att bli naturfotograf sedan han var 15 men köpte kamera först vid 35 och är nu efter några år en av världens främsta fågelfotografer, vars nya fotobok ges ut av förlag i USA och England. Jag hittar inte söndagsartikeln på nätet men för ett år sedan skrev SvD om Brutus Östling, hans bakgrund och hans första fotobok på ett läsvärt vis.
Hans nya titel handlar om pingviner. Bland annat har han varit på Falklandsöarna och plåtat. Falklandsöarna var ett bra val. Jag var där i november-december 2003. En alldeles fantastisk upplevelse. Den mest spektakulära resa jag gjort, kombinerad med Patagonien i sydligaste Chile. Man får hoppas att Falklandsöarnas pingviner och albatrosser får finnas kvar. "Landet" var ju innan kriget mellan UK och Argentina 1982 ett fattigt fårfarmarland. Nu har det en av världens högsta BNP per capita vilket främst beror på att man säljer fiskelicenser runt öarna för dyra pengar. Vattnen är fulla av bläckfisk. Spanska, taiwanesiska, japanska och ryska fiskeflottor betalar mycket bra för att få fiska. Pengarna rullar in. Tyvärr börjar ju vattnen bli utfiskade och fågelmassorna dör. Ett fullkomligt spektakulärt djurliv kan ta slut. 6 miljoner pingviner har sjunkit till 1 miljon på ett drygt decennium. Dr Mike Bingham, en biolog och enmanskrigare vill införa regler för fisket och har gått i landsflykt till Chile och Argentina. Själv är jag som sagt framtidoptimist som tror att det mycket väl går att kombinera högteknologisk och snabb utveckling med andra värden som att bevara en del av naturens under. Men det kräver ju att de värdena får komma fram. En bild jag själv tog av den bedövande vackert tecknade Kungspingvinen (klickbar bild):
Om någon har tips på granatäppeljuice tar jag gärna emot det. På mitt Konsum finns Fontana som består av 20 % granatäpple, 40 % äpple, 40 % vindruva, dock verkar inget socker tillsatt trots den (alltför) druvsöta smaken.
Recent Comments