Hallå! Jag får 150.000 kronor under 2007 för att bygga ut Texplorer-bloggen med en Wiki och göra den till en nod för nyskapande "medborgarjournalistik". Idag på morgonen tillkännagav Stiftelsen för Internetinfrastruktur (II-stiftelsen) vilka 17 projekt som stöds inom ramen för Internetfonden 2006.
Jag höll en liten presentation om mina tankar på en pressfrukost och sa ungefär följande:
"Själv är jag övertygad om att det är den fria kommunikationen på ett horisontellt vis människor emellan som gör Internet så oemotståndligt. Människan törstar efter social gemenskap. Dessa tankar ledde till att jag själv, som egentligen var en skribent och samhällsdebattör, startade en av Sveriges första påfarter till nätet 1994, Bahnhof, där jag dock inte är inblandad längre.
Den här fria kommunikationen hotas ständigt. Internets själ måste hela tiden försvaras och upprätthållas. Den utmanar olika grupper, alltifrån politiker som känner att de tappar kontroll till företag som varit vana att göra business på ett visst vis. Den fria oövervakade horisontella kommunikationen kan hota mellanhänder och affärsmodeller och intäktsflöden. Lågprisflyg uppstår där man bara kan boka direkt på nätet, man kan handla aktier för 9 kronor i avgift, man kan vilja att polaren tar del av musik man tycker om.
Jag och andra bloggare, aktivister, aktörer och tänkare har lyckats placera frågorna på dagordningen i traditionell media i viss mån. Vi har lyckats föra ut frågor om integritet och övervakning på nätet som ett hot mot fri kommunikation, tanken att fildelning är en social aktivitet och en del av den fria kommunikationes princip. Vi har lett den debatten. Och jag tycker att vi kan vara ganska stolta eftersom det är en samling bloggare som i princip inte tjänar pengar på vad de gör, men som ändå legat i framkant.
Jag har då slagits av det fantastiska engagemang som många nätanvändare har uppvisat. Folk har mailat och frågat om de kan hjälpa till. En del nätanvändare har skriva väldigt långa kommentarer på bloggen, fyllda av fakta och referenser och tankar och egen research.
Tyvärr blir det hela ganska fragmenterat och många vet inte hur de skall kanalisera sin entusaism. I slutänden – för att det exempelvis skall bli en journalistisk story om ett ämne - måste någon person försöka skaffa sig en överblick över all denna samlade kunskap som finns där ute. Tag ett exempel som dök upp nyss. I Bodströmrapporten studerade jag hur Beatrice Ask kämpade mot Bodström i EU-nämnden när han drev igenom datalagringen i EU och gav upp ettt litet entusiastisk rop när hon blev justitieminister. Jag fick genast svar från någon som grävt i riksdagsprotokoll och hittat att hon stött Bodström i andra liknande frågor. Tja, vad skall man göra om man vill få en fullständig bild av Beatrice Asks track record i de här frågorna? Ägna fem dagar åt att söka i gamla protokoll på nätet? Och sedan skriva en debattartikel och få 2000 kronor i betalning? Nej, det går ju inte i längden. Man kan ju tipsa traditionella media så att de sätter in sina resurser men storyn kanske inte är nog "stor" för att hamna i print. Så den kommer kanske aldrig att skrivas. Jag har då funderat på om man inte kan använda nätets egen styrka till att producera den och andra stories och kanske rapporter.
Med inspiration från exempelvis Wikipedia och det som kallas ”citizen journalism” kommer jag att starta ett projekt för att försöka kanalisera den här aktiviteten till någonting som jag kallar Medborgarjournalistik. Man kanske kan se idén som en ”journalistisk tankesmedja som arbetar med Open Source-tänkandet som grund” och som har ämnet fri kommunikation som grundläggande tema och intresse. Tanken är att dra igång en Wiki-baserad sajt där kunskapen skall kunna växa fram och ackumuleras med hjälp av många användares insatser.
Jag vill givetvis uttrycka min uppskattning till II-Stiftelsen som genom det här beslutet visar att man tar den sociala och idémässiga Internetinfrastrukturen på allvar. Och jag vill tacka alla passionerade bloggare och nätälskare som har inspirerat till det här och visat vilja att delta och nu förhoppningsvis kommer att visa att den här modellen för "social produktion" kan fungera."
Jag återkommer till hur jag har tänkt att man kan jobba men kan ju redan nu säga att det kommer att krävas insatser från en massa användare för att det här skall kunna genomföras. Och att själva arbetsmodellen också är föremål för "social produktion". Idéer måste komma från många håll! Jag befinner mig nu två intensiva dagar i Älvsjö på Internetdagarna, där jag själv skall sitta i två paneler och alltså göra presentationer: "Integritet i IT-samhället" samt "Fildelning".
Recent Comments