Hur blir det med "våra" frågor i nya regeringen: Upphovsrätt i den digitala tidsåldern och fildelning? Kommunikationsfrihet och integritet?
Frågorna sorterar under justitiedepartementet. Vilket ju säger något om den märkliga traditionen på speciellt immaterialrättsområdet. Upphovsrätt och patent betraktas som en inomjuridisk fråga. Egentligen borde ju frågan väga tungt i åtminstone tre andra departement: kultur, näring och utbildning/forskning. Och det där med kommunikationsfriheten borde ju också spänna över andra områden.
I kommentarerna till min förra postning diskuterades Beatrice Asks track record på kommunikationsfrihetens och integritetens område. Någon gjorde egen research och läste i gamla riksdagsprotokoll och bidrog med ny kunskap. Tänk om man mer systematiskt kunde sammanställa sådana initiativ och allt det engagemang som kommer fram i bloggkommentarer och i de olika bloggar som bevakar ett visst omårde och refererar till varandra. Tänk om man kunde kanalisera all denna energi och kunskap, all denna researchtid, alla dessa idéer på något nytt vis! Om man kunde sammanställa det på ett mer lättöverskådligt vis. Om man kunde skapa någon ny sorts journalistik som bygger på de kollaborativa produktionsmodeller som nätet nu föder.
Jag har vissa idéer runt detta och funderar på att dra igång en sak och ser gärna tankar runt hur det skulle kunna se ut i kommentarerna. Jag har presenterat en liten preliminär tanke runt idén för en intressent som verkar ha tänt. Men jag ser gärna input runt det hela. Om man till exempel skulle vilja skriva en "rapport" el dyl runt vad Beatrice Ask gjort och inte gjort i de här frågorna under sin tid i justitieutskottet, hur skulle man dela upp arbetet? Hur skulle man undvika en massa dubbelarbete?Hur skulle man presentera "resultatet"? Jag tänker mig ett slags Open Source-journalistik som inte bara stannar som en svärm spridda kommentarer och blogginlägg utan resulterar i något mer. Hur? Vad? Input, please!
Och nu till regeringen: Computer Sweden noterar att IT knappt nämndes alls i Regeringsförklaringen och skriver om vår nya infrastrukturminister Åsa Torstensson och noterar att hon sysslat med jobbfrågor, energi- och rovdjurspolitik men helt verkar sakna tidigare engagemang i IT-frågor och infrastruktur. Förutom ett väg- och järnvägsbygge i Bohuslän. Men så har hon också suttit i Riksdagen på mandat från Strömstad.
Egentligen vet jag inte. Jag är ju skeptisk till att staten skall lägga sig i så förbannat mycket egentligen. Så man kan ju undra vad IT-politik egentligen skulle vara. Computer Sweden har dock en artikel där de talar om Centerns IT-käppphäst: Digital Allemansrätt, vilket innebär att alla i hela landet skall ha samma tillgång till nätet och dess tjänster. (Piratpartiet sorterade in fildelning under begreppet).
Men tja, om det skulle innebära att få ut mer fiber till folket vore jag väl inte helt negativ. I förhållande till många andra statliga utgifter är det förmodligen en väldigt bra grej även om vi måste fråga om man alltid skall kunna bestämma själv att man vill bo i ett timmerhus lång från civilisationen och sedan klaga på att man inte får billig fiber in i kojan. Priser som etablerar sig på en fri marknad säger något viktigt faktiskt. Om marknadspriset för att dra in en fiber till timmerkojan är väldigt högt beror det i princip på att det tar mycket resurser att gräva den där fibern i diket längs skogsvägen.
På tal om politik och IT, lyssna gärna på Anders R Olssons inlägg i OBS i P1. Om det bara vore möjligt. Jag hörde när det sändes den 2 oktober. Det skall då läggas ut på webben för lyssning i en vecka. Kanske vårdade webbredaktören sjukt barn eller dylikt. Men den veckans program verkar aldrig ha kommit ut. Jag försökte lyssna i efterhand men såvitt jag kan se bytte de direkt från ett inslag för två veckor sedan till dagens inslag med en veckas glapp alltså.
Varför kan man inte lägga ut rubbet för alltid? Det vore en IT-politisk fråga: Ut med alla radio- och TV-program på nätet. Visst, det har med upphovsrätten att göra men det är ju ytterligare en IT-politisk fråga.
I varje fall, så här presenterade man programmet:
OBS Vecka 40 2/10-6/10
Måndag
1. Dataintrånget - är det något att bråka om?
Anders R Olsson menar att de unga folkpartisternas tilltag inte är värre än att palla äpplen - journalisterna borde ägna sig åt viktigare saker.
Olsson sa att om man startar ett nätverk med tusentals användare där folk skall hitta på användarnamn och lösenord själva är det garanterat att man får "intrång". (S) valde ett system som inte hade någon säkerhet alls. Han sa ungefär som så: "Säkerheten är som fallfrukten på din villaträdgård. Visst, du har ett stängsel runt som markerar att det är ditt men om grannens ungar tar sig in och pallar äpplen är det varken förvånande eller upprörande. Du ringer inte polisen."
Hans huvudpoäng var dock att media styr hur polisens resurser används. Om media trummar upp (vad han anser vara en helt obefogad) mediastorm och klämmer upp "dataintrång" på förstasidorna, då skickar polisen in stora styrkor. Tror du inte att det är så? Han föreslog följande (fritt ur minnet): "Gå gärna till polisen och säg att du har en kompis som du vet använder ett lösneord som går till en förenings intranät. De kommer bara att fånstirra på dig och göra ingenting.".
Jag skulle tro att han har rätt. Trots en mycket fet och väldokumenterad polisanmälan som Piratbyrån gjorde mot Antipiratbyrån efter raiden mot Bahnhof har ju inte polisen gjort någonting. Detta trots att det rör sig om en organisation som av allt att döma är finansierad av främmande makt (USA) och beter sig som en privat spaningsorganisation med olagliga metoder. Hade DN klämt upp det på förstasidan hade kanske något hänt. Kanske en mailkampanj kunde få litet fart på Polisen att utreda brott? Jag inser att man inte kan utreda alla polisanmälningar. Men här rör det sig faktiskt om en organisation som lett till att justitieminister Bodström blivit KU-anmäld av flera partier. Det borde väl vara av riksintresse hur den organisationen agerar?
Som sagt, hur bygger vi ny journalistik tillsammans?
Recent Comments