Idag kör Computer Sweden mitt reportage från 23rd Chaos Communication Congress i Berlin (23C3). Numret som finns i print eller som PDF idag är ganska anmärkningsvärt tycker jag om man tittar på innehållet och de stora artiklarna:
* Förstasidan: Stor bild på Gary Shapiro, arrangör av CES i Las Vegas, världens största mässa för konsumentelektronik. Rubriken skriker ut. Mässgeneral på kollisionskurs: Går till attack mot musik- och filmbranschen. Han kritiserar DRM och drar igång en organisation för konsumenträttigheter, Digital Freedom. Inne i tidningen får den storyn och mässan ett helt uppslag.
* En helsida om Richard Stallman och jättebild på cyberhippien. Jätterubrik: De fria programmens riddare hyllar fildelning. Stallman är ju grundaren av Free Software Foundation och mannen bakom GPL, den licens som brukar användas för fria och öppen källkod-program.
* Mitt reportage från Berlin och 23C3 får ett helt uppslag. Det består av flera delar, men det är från en hackerkongress och handlar ju om frihetliga saker på nätet, om TOR-nätverket, och innehåller en intervju med EFF-pojkarna John Perry Barlow och John Gilmore som säger saker som Bodström och makten definitivt inte gillar.
Angående 23C3: Skulle tro att Roger Dingledine, hjärnan bakom anonymiseringsnätverket Tor, kanske blir litet besviken. Han slås upp med jättebild i Computer Sweden (man kan köpa hela tidningen som PDF för 15 spänn via t.ex. SMS om man vill se, det är ju något med layout och bilder i print - och PDFer - som inte riktigt kan återskapas på webben, ja webbartiklarna har inga bilder alls) och jag kan tänka mig att han är tveksam till rubriksättning och vinkling. Huvudrubriken på reportaget har satts till Hackare kringgår Kinas censur, vilket han inte skulle ha gillat. Jag delgav CS hans åsikter på den punkten men inser ju samtidigt att tidningar förstås vill redigera och förstora och framhålla vissa saker för att få bra stories.
Hans huvudpoäng är att Tor är ett generellt anonymiseringsnätverk som de nu utvecklar till att motstå "attacker" av olika slag, till exempel nätoperatörer som försöker blockera all Tor-trafik eller Tor-servrar och att det finns en massa grupper som har användning av nätverket, både företag, "visselblåsare", militären, myndigheter, privatpersoner, dissidenter, ja ALLA skall ha rätt att kommunicera fritt och oövervakat. Att fokusera på Kina i det sammanhanget blir fel.
Dingledine var en brinnande person och han sa att om han inte hade jobbat med Tor på heltid skulle han ha jobbat på heltid mot allt vad datalagring heter. Han bad också om hjälp med utveckling av Tor samt bad folk göra sin datorer till en del av nätverket, dvs göra dem till Tor-servrar. Han fick stora applåder och mycket erbjudanden om assistans. Han talade om klienter där man man helt enkelt kan klicka på en knapp för att göra sin dator till en server och inte bara en klient, men är inte säker på om de existerar ännu eller om det bara var en plan. Har inte hunnit ladda ned någon till Macen ännu. Den som är utvecklare eller som vill vara med och bygga nätverket (man kan tydligen avdela en liten del av sin bandbredd bara) uppmanas gå till tor.eff.org för att se om de kan bidra.
Här och här och här är texterna men man kan gå till PDF-försäljningen och tjacka detta intressanta nummer av Computer Sweden för 15 spänn via t.ex. SMS-betalning.
I also want to thank Jacob Appelbaum for the use of two of his photos in the article. I had promised photos to the paper as part of my work. I took photos Day 1 (of the four day conference). I transferred those pictures to my computer at the end of Day 1. Then I took a lot of important photos Day 2. My camera was stolen in a restaurant in the evening ... I found Jacob who saved me. But CS seems to have mixed it up. The photo of John Gilmore and John Perry Barlow was attributed to Jacob Appelbaum but was actually taken by me. I hope his reputation doesn't suffer from this, since the depth of field in my photo was not perfect (although the composition was of course :-))
Recent Comments