"Vad kan vi alla göra just nu? Prata. Prata, prata, prata. Prata över lunchbord, med vänner, på fikarasten. Skriv insändare. Blogga. Skriv på namninsamlingen mot FRAs massavlyssning och säg åt andra att göra det. Skicka vidare det här måndagsbrevet."
Det gäller FRA-lagen. Och det gäller Rick Falkvinges måndagsbrev. Läs det gärna. Ledarsidorna går i taket noterar han, senast nu Expressen.
Men hur är det med allmänheten i stort? Det är lätt att bli hemmablind. Vi här är alla engagerade i de här frågorna och tror att alla vet vad FRA-lagen innebär. Nix, folk har sina liv med alla vardagliga bekymmer. Många har ingen aning om att det finns ett förslag som säger att en stor del av deras kommunikation skall kopieras till ett regeringsdrivet datanät för avlyssning, filtrering och kanske lagring. Det är inget konstigt. Ledarsidorna är inte de populäraste.
Men när man berättar om FRA-lagen blir de upprörda. Bara ett exempel på någon jag kommunicerar med i helt andra sammanhang där jag bland vårt andra snack nämnde FRA-lagen och gav en länk till artikel och fick svaret:
"Jag brukar vara bra på att läsa tidningar och lyssna på nyheter men den dataövervakningen kände inte jag till. Man tror nästan inte att det är sant! Jag har haft mycket för mig sista tiden även på kvällstid, föräldrarmöte, finska, årsmöte i ---förbundet m.m. Jag har också gjort en prova på vecka på ---- och bestämde mig för att gå med. Det var rätt kul. Ska iväg strax på ett träningspass. Längtar till våren, åtminstone vårvintern. Idag är det minus 12 grader och blåst, bistert."
Ja, så är det. Livet, livet. Det omedelbara. Inget att förundras över.
MEN! Tänk, jag kanske är naiv! För jag tror ju att man kan få igång en riktig debatt om det kloka i att låta staten få tillgång till allt vi gör. Om man föreslår att vi monterar in mikrofoner i folks lägenheter och leder ljudet till en statlig övervakningscentral kommer folk att säga nej! Om man berättar att man till en sådan övervakningscentral skall kopiera alla sökningar de gör på nätet och alla deras mail och alla webbsidor de besöker, allt privat chattande de ägnar sig åt, alla meddelanden de utbyter på kontaktsidor, allt de läser på nätet, allt de säger via telefon, alla bilder de skickar till polaren, all fildelning de sysslar med - ja då tror jag att de skulle säga NEJ. Staten har inte med detta att göra. Tvärtom, detta är en fara, en risk. OCH DET ANSTÅR INTE ETT VÄSTERLÄNDSKT DEMOKRATISKT SAMHÄLLE ATT SYSSLA MED DETTA!
Så jag håller med, prata, prata, prata! Kunskapen måste ut. Något Odenberg & co inte vill.
Birgitta Ohlsson (fp) säger i senaste numret av NU - Det liberala nyhetsmagasinet att hon känner sig överkörd som riksdagsledamot: "Det var nästan klart när vi kom in, och jag upplever det som att vi blev indragna i något vi inte kan stoppa.". Men själv då, hur kommer hon att rösta: "Om jag är i Riksdagen då kommer jag att rösta emot, men nu hörde jag att det blir omröstning i maj, och då kommer jag att vara i Afrika.". Jag skulle då säga till Birgitta, som även sitter med i Den Nya Välfärdens integritetsråd: "Om din röst krävs för att bordlägga detta förslag i ett år så att vi kan få till en mer öppen debatt om vad som händer: Åk hem! Ändra resplaner!". Det handlar alltså om att för all framtid kopiera alla svenskars kommunikation till en statlig övervakningscentral. Det är ingen liten fråga.
NU är förresten en intern folkpartitidning. Artiklarna finns inte på nätet. Det senaste numrets huvudtema är just FRA-lagen. Omslagets text är "Välkommen till övervakningssamhället".
Johanna Stier & Ida Thulin har försökt ta reda på hur ledamöterna kommer att rösta i riksdagen men de flesta mörkar. Vill inte uttala sig innan propositionen. Johan Pehrson säger att de i princip är överens. Birgitta Ohlsson förnekar det. Ja, ett liberalt parti borde säga ett klart nej. Eller åtminstone vara starkt oroat och ha en stormande intern debatt. Jag hoppas att de får det nu. Jag blev inbjuden att skriva en gästkrönika i tidningen och hoppas att någon tar intryck av vad jag skrev.
Recent Comments