Regringens hurtfriska pressmeddelande när Lagrådet lagt fram sin syn på deras lagförslag om Försvarsunderrättelseverksamheten är talande:
"Vi måste kunna skydda vårt land och detta är med regeringens förslag möjligt att göra utan orimliga intrång i den enskildes integritet." Och så säger Mikael Odenberg att han skall sätta sig ned med sossarna och banka igenom det här.
Ursäkta mig! Vaddå "skydda vårt land"? Jag har faktiskt inte förstått vad de där hoten ni räknar upp har med skyddet av Sverige att göra. Vad gäller terrorism har vi inga problem. Och terrorism får man bukt med genom politik, inte avlyssning, vilket inte alla länder insett. För att få reda på etniska konflikter och migrationsströmmar (= två av de hot regeringen räknar upp) har vi ju både ambassader och BBC.
Nej, det stora hotet mot vårt land kommer från just det där förslaget, något jag tar upp idag i en artikel på SvD Brännpunkt idag.
Det handlar inte bara om "den enskildes integritet" här och nu. Det handlar om något mycket större: Att i längden upprätthålla ett demokratiskt system som är skyddat mot maktmissbruk och styrande eliters inneboende vilja till mer och mer kontroll. Vi har i väst kämpat för den frihet vi har, det skall gudarna veta!
De som vill underminera den genom att tvinga en teletekniker att leda in all vår kommunikation för all framtid i en regimkontrollerad superdator, var god räck upp handen! Ni utgör ett hot mot landet! De riksdagsmän som röstar för denna underminering kommer att ha en tung historisk börda att bära. Vill ni lämna över ett färdiginstallerat system, genom vilket all vår kommunikation passerar, till varje tänkbar kommande regim?
Historiskt sett är den där friheten inte gammal. Och den är bräckligare än vi vill se. Ett exempel: Tyskland hade en demokratisk period mellan världskrigen, Weimarrepubliken. Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet, NSDAP, kom under Weimarrepubliken till makten på ett parlamentariskt vis. När de väl fått kontroll över staten avskaffade de demokratin steg för steg genom att inskränka och upphäva allt fler fri- och rättigheter. Inte förrän 1989 hade Tyskland återbördats till demokrati och frihet. Det var inte ens 20 år sedan vår grannland tvärs över Östersjön i sin östra del hade en infernalisk övervakningsregim.
Wilhelm Agrell skriver också en artikel på SvD Brännpunkt idag som kritiserar förslaget men på ett mer långrandigt och detaljerat vis, som det anstår en professor kanske. Men han missar huvudpoängen tycker jag, så det var ju bra att jag fick komplettera honom.
Hela sidan finns som en PDF här med bilder. Jag noterar att printversionerna på PDF:en är förkortade i relation till de direktlänkade nätversionerna ovan. Fast print är snyggare.
Jag uppmanar Riksdagsledamöterna att bryta partilinjerna. Förslaget kan bordläggas i ett år om minst 10 ledamöter begär detta ooch om inte minst 5/6 av riksdagen sedan röstar nej till bordläggningen. Vänsterns Alice Åström håller på att försöka få ihop en sådan minoritet och koalition. Jag kan bara säga: Jobba på! Historien kommer att tacka dig!
Jag förutsätter att Henrik von Sydow, moderat Riksdagsman från Halland och medlem i konstitutionsutskottet, ansluter sig till blockerarna. Han uppmanar sin egen försvarsminister mycket skarpt på DN Debatt att förslaget omedelbart bör hamna i papperskorgen. Och visst, han fick ledarsidor att reagera. Men hur får man folk att inse och känna vad som är på gång?
Jag fick idag ett fint mail från en civilingenjör i en svenk bruksort som hade läst SvD och uppenbarliigen känner hur det står till. Han skickade mailet till Agrell, mig samt Pär Ström:
"Wilhelm, Pär, Oscar !
Tack för alla era ansträngningar att försöka få våra makthavare att ta reson i sina avlyssningsambitioner.
Dock, såvitt jag uppfattat ligger förslagsställarna mycket lågt i sitt försvar, och jag tycker det skulle vara angeläget att ytterligare öka uppmärksamheten på det tänkta övergreppet.
I andra viktiga ärenden har det förekommit stora annonser i dagspressen med långa listor av sympatisörsnamn, och om ni skulle få kännedom om sådana planer för en protest mot avlyssningen, vill jag gärna vara med och bidra till ev. kostnader och även med mitt namn om det skulle passa in i upplägget.
Det känns som om det är bråttom."
Ja, det är bråttom. Det kommer att hända saker. Jag själv jobbar för att få upp en sajt inom ramen för det forskningsprojekt jag fått anslag för av Stiftelsen för Internetinfrastruktur ("II-Stiftelsen"), nämligen att få igång "kollaborativ medborgarjournalistik" på nätet, alltså ett ställe där folk som brinner för en fråga kan vara med och skapa kunskap och analys, där folk kan få utlopp för sitt engagemang på ett delvis grävande och journalistiskt vis. Tanken är förstås att "deltagarsamhället" skall kunna komplettera vanlig media. Själv har jag haft den där lilla artikeln liggande på Brännpunkt i ett par veckor, frågat om de vill ta den etc. Och till sist passade det nu när Lagrådet hade sagt sitt. Det är inget konstigt eller fel i att våra vanliga medier är grindvakter på det viset. Men samtidigt finns nya möjligheter att påverka. Jag tror att nätet kan användas mer kraftfullt än vi sett. Första saken vi tar oss an blir FRA-förslaget. Mer information följer senare.
(Förresten glömde jag säga att jag stötte på II-Stiftelsens forskningsansvarige Staffan Hagnell på det SICS-seminarium jag just rapporterade från. Låt er inte luras av Anna Nicole, det finns annat där under).
Och på tal om Pär Ström, Integritetsombudsmannen och hans uppdragsgivare, DNV: De har släppt en låt mot storebror och den kan laddas ned som ringsignal eller mp3:a. Hmm, tja, jag tycker att snabbproducerade låtar som finns till för att framföra ett kampanjbudskap i allmänhet inte är så imponerande. Men alla försök att piska upp någon debatt eller känsla runt det här är ju välkomna ...
DNV har också låtit SKOP göra en opinionsundersökning [PDF]: 60 % säger nej till FRA-avlyssningen och 67 % säger nej till långtidslagring av trafikdata.
Recent Comments