Jag var på seminarium om den personliga integriteten hos moderaternas riskdagsgrupp i tisdags. Det fanns inbjudna talare, personer som Pär Ström, f.d. Säpochefen Anders Eriksson, advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, Kristoffer Gunnartz, som skrivit den färska boken "Välkommen till övervakningssamhälet", ISBN 9789175887234.
Seminariet leddes av två riksdagsledamöter, Ulrika Karlsson och Hillevi Engström. Syftet var att för moderaterna belysa integritetsfrågorna. FRA-lagen, buggning, integritetsskyddskommitténs arbete och annat var givetvis stora frågor här. Andra riksdagsledamöter kom och gick. Och sedan var en del externa människor inbjudna, bland annat jag. Hanne Kjöller från DN satt och antecknade febrilt så vi får kanske se någon ledarkolumn. Hon ifrågasatte också om vi behöver signalspaning och tyckte att hon faktiskt inte har kunnat se någon argumentation för vilken nytta den egentligen gör. Vi vet ju helt enkelt inte. Jag tvivlar på nyttan måste jag säga. Upp till bevis!
Mats Hansson, professor i bioetik, diskuterade varför människor överhuvudtaget vill ha någon form av "integritet" (privacy, rätt till ett privatliv). Ett argument jag hört förut är att det möjliggör för oss att ha olika typer av relationer med olika människor. Genom att inte all information är tillgänglig för alla kan vi segmentera relationerna. Man kan bete sig på ett sätt på en anonym dejtingsida, på ett annat vis mot arbetskamrater, på ett tredje mot familjen etc. Vill man ha ett samhälle där diversifierade sociala relationer är möjliga måste vi alltså värna integriteten på något vis. Han gick också in på rent biologiska och evolutionära orsaker till att man vill ha ett revir och att vi faktiskt biologiskt reagerar på mätbara vis om folk överträder detta revir.
Vänd till riksdagsmännen sa han att medborgarna måste känna att de intrång i integriteten som görs i lagar är legitima samt att de måste kunna se att relevanta avvägningar har gjorts på noggrant vis. Han gav också ett råd till ledamöterna om hur de skall kunna vara personer med stor "integritet" ( i den andra betydelsen): En sådan person överger inte på ett lättvindigt sätt personliga övertygelser och livsprojekt. Precis! Här gäller att de måste rösta efter övertygelse och inte efter partilinje.
Ramberg talade som ofta om att medborgarna behöver skydd mot statens maktutövning och att detta håller på att urholkas. Gunnartz hävdade att det inte räcker att tala principer. Folk måste få konkreta exempel så att de känner att de själva kan drabbas. Men jag tror faktiskt inte på hans exempel, som handlar om hur folk med bakgrund från mellanöstern blir stoppade på amerikanska flygplatser etc. Detta berör inte den genomsnittlige väljaren i Sverige konkret.
Jag själv begärde ordet och talade förstås om de långsiktiga demokratiska riskerna med att staten får tillgång till en kopia av all vår kommunikation. Men Mats Johansson, riksdagsledamot och tidigare chefred SvD och Timbrochef och som jag känner litet från de sammanhangen, ansåg att sådana abstrakta resonemang inte går hem. Han var ganska uppgiven eftersom han är frihetlig själv men konstaterade suckande att en stor andel av folket verkar vilja ha mer övervakning men flaggade själv för att det nog beror på hur man ställer frågorna också. Det finns ju undersökningar som slår åt båda hållen där.
Anders Eriksson, som ju i utredningen SOU 2005:38 föreslog mycket långtgående nya tvångsmedel i polisutredningar var en förvånansvärt tillbakahållande röst. Han tog avstånd från generell övervakning. Sådan skall bara ske mot misstänkta. Så fort grundlagsskyddade rättigheter lagstiftas bort måste riksdagen se till att tre punkter är uppfyllda i alla fall, sa han:
1) Förutsättningarna för att tillgripa tvångsmedel (övervakning, avlyssning) måste preciseras mycket noggrant.
2) Tillståndsprövning måste ske innan man påbörjar övervakningen
3) Efterhandskontroll måste ske så att man ser att det hela skedde i enlighet med de lagar och regler som finns, att de följde villkoren i tillståndet.
På seminariet fanns också riksdagsledamoten Inger René, som är ledamot av Integritetsskyddskommittén. Hon var kritisk och sa att det var olyckligt att man lägger en proposition om t.ex. FRA-lagen innan deras arbete är färdigt till julen 2007.
Igår lade de fram ett första betänkande och trots att det inte ligger inom ramen för deras uppdrag uttalade de följande:
"Kommittén konstaterar också att förslaget om preventiv tvångsmedelsanvändning, i likhet med det till riksdagen överlämnade förslaget om utökad signalspaning, inte baseras på sådant grundligt utredningsarbete som tidigare har varit brukligt inför stora och principiellt viktiga reformer."
Recent Comments