Sveriges försvarsminister Mikael Odenberg säger i Ekots lördagsintervju att han var i Afghanistan som höggradigt civil försvarsminister. Men han sprang runt i militär fältuniform eftersom han är major i Amfibiekårens reserv. Han gjorde värnplikt på nedlagda KA4 i Göteborg och har bl.a. haft nuvarande Överbefälhavaren Håkan Syrén som plutonchef.
Han tyckte att militäruniformen var bekvämare än ministerkostym helt enkelt. Inget konstigt, tycker Odenberg. Tja, jag skulle kunna rekommendera en uppsättning kläder från Haglöfs i Avesta om han ville ha civila funktionella kläder i fält. Jag älskar mina tre par Haglöfsbyxor och min Haglöfsjacka och de var underbara att ha i ständiga blåshålet Magellans sund i sydligaste Chile för några år sedan. De skulle duga i Afganistan också, det är jag övertygad om.
FRA-lagen vållar debatt inom de borgerliga partierna. Det skall den! Inför valet 1976 sa centerledaren Thorbjörn Fälldin att ingen statsrådspost i världen var så attraktiv att han kunde tänka sig att "dagtinga med sitt samvete", varpå alla tidningsredaktörer fick rusa till gamla ordböcker för att fatta vad bonden från Ångermanland egentligen sa.
Det handlade förstås om att det finns principer som är så viktiga att den personliga vinningen i pengar, makt och status i form av en politisk post inte kan uppväga brottet mot dessa principer.
Liberaler i alla partier vet att de är på väg att bryta mot sina principer. Liberaler i alla partier vet egentligen att man inte skall ge staten verktygen att avlyssna allt som medborgarna säger och allt de tar för sig på nätet.
Det finns kritik inom centern vilket framgår av både Metro och GP.
Inom moderaterna sägs det att Reinfeldt har hotat avgå om inte ledamöterna stödjer förslaget. Vilket förstås förnekas av moderaterna för både IDG och Aftonbladet.
Och vad betyder socialdemokraternas hot om bordläggning? I Ekots lördagsintervju med Odenberg framkom intressant information. Han påstår att han har haft öppna kanaler till socialdemokraterna sedan 6 månader före valet då (s) tog upp frågan om FRA:s signalspaning med honom. Han förklarar också vad han menade i en TT-intervju när han kallade Bodström för "nullitet", dvs något som är så betydelselöst att det kan bortses från. Det framgick med all tydlighet att Odenberg betraktar Bodström som en särling i (s) vad gäller de här frågorna. Han säger sig ha en dialog med en massa socialdemokrater men har knappt talat med Bodström.
Han tillfrågades om kompromissvilja:
1) Skulle Odenberg kunna tänka sig att kräva domstolsbeslut innan avlyssning?
2) Kan han tänka sig bättre skydd för kommunikation med läkare, advokat och journalister?
På fråga 1 var svaret ett absolut solklart Nej! Odenberg ansåg att folk som framför den typen av krav "blandar ihop" polisiär verksamhet och försvarunderrättelseverksamhet. Den signalspaning som ingår i den senare innebär att man just avlyssnar allt vad folk säger och gör.
På fråga 2 tyckte han att propositionen redan säkerställde meddelarskyddet.
Odenberg säger också att han inte begriper vad uppskjutning med ett år skall ge. Ord som "allmän debatt," "eftertanke" och "genomlysning" existerar uppenbarligen inte hos Odenberg. I stället säger han att "vi tappar ett år i underrättelseinhämtning" vilket negativt "påverkar skydd av svenska medborgare, skyddet av svenska nationella intressen och skyddet av svensk trupp i utlandet". Alla bör här notera att det inte finns någon som helst diskussion om detta i de utredningar som ligger bakom FRA-lagen. Det framgår inte varför vi skall känna oss mer skyddade av att få all vår kommunikation genomspanad av staten.
Min slutsats är dock att det i regeringspartierna finns ett försvarligt antal ledamöter som inte vill rösta för lagen.
Medborgarna har ett ansvar att stödja dem och visa att de faktiskt har en massa engagerade väljare och ge dem modet! Att ge dem vingar! Och vi har ett ansvar att så frön av osäkerhet hos andra ledamöter som kan vackla. Men det kräver aktivitet. Deltagande!
Digital idag är tänkt som en arena för medborgarjournalistik runt ämnena informations- och kommunikationsfrihet. Till att börja med är det en Wiki men detta kan komma att utvecklas. Jag nämnde Digital idag inne i den förra artikeln för att smyga igång och se vad som händer och för att få igång litet aktivitet innan men försöker marknadsföra sajten bredare. Det är bra om det finns aktivitet av intresserade och hängivna informationsfrihetskämpar innan sajten blir mer allmänt spridd.
Jag vill därför uppmana alla att på Digital idag:
* bidra till att bygga upp kunskapsbanken på Wikin, speciellt information om riksdagsledamöterna.
* ta del av och använda de kunskaper och den information som samlas i Wikin.
* påverka genom att agera på sätt som underlättas av Digital idag (skicka mail till riksdagsledamöterna genom Argumentera.se som länkas från sajten!).
I förlängningen vill Digital idag bli något större och vara inblandad i att skapa artiklar, texter och rapporter på ett kollaborativt vis, dvs genom samarbete. Och detta kan i så fall att ske i andra former än en Wiki.
Någon tycker i en kommentar att jag privat skall mailas för att diskutera framtida plattform för medborgarjournalistik och dess utveckling. Fast där måste jag säga att man bör diskutera sådant publikt, så att en struktur kan växa fram på kollaborativt vis. Sjävla poängen med medborgarjournalistik och YOU-revolutionen på nätet är att flera huvuden är bättre än ett eller två.
Jag har nu försökt sätta upp en grundplattform. Jag kan försöka entusiasmera folk att använda sajten, vara med och jobba med den och i den, samt delta i diskussioner om dess utveckling. I en Wiki kan folk omorganisera saker och själv anmäla sig för att ta ansvar för vissa saker, starta nya avdelningar etc. Organisera anhängare runt nya projekt och portaler. Det är klart att större strukturella tillägg och förändringar kräver tekniska insatser som väl i någon mån kontrolleras av mig och mina medhjälpare. Redan från början har det funnits tankar runt publiceringsverktyg som Drupal och Forumlösningar för diskussioner. Men som sagt diskutera gärna detta exempelvis på de här sidorna på Digitalidag.se:
* http://www.digitalidag.se/wiki/Digitalidagdiskussion:Projekt
* http://www.digitalidag.se/wiki/Digitalidagdiskussion:Deltagarportalen
* http://www.digitalidag.se/wiki/Portaldiskussion:Huvudsida
Recent Comments