Bara för en vecka sedan surfade jag helt anonymt på Arlanda från en terminal till vilken jag köpt en kod till för kontanta pengar i en Seven-Eleven-butik. Tja, kanske blev jag fångad på övervakningskameror så att man i princip skulle kunna se att just jag använde den där terminalen vid en viss tidpunkt. Copyriot diskuterar anonymitetsbegreppet på ett bra vis i en postning igår.
Vore det dåligt att ha ett stort trådlöst moln svävande över hela Sverige där vem som helst med vilken dator som helst kan vara uppkopplad på nätet utan att så att säga skicka in sitt verifierade personnummer till övervakningsmyndigheten med varje paket av information som man skickar eller tar emot? Nej, det vore ju skithäftigt! Rädslan för informationsöverföring och kommunikation mellan människor är väldigt överdriven. Tvärtom har vi förstås en grundläggande rätt att snacka med varandra utan att det registreras.
Flashback har idag lanserat en anonymiseringstjänst. Jag märkte det genom enorm trafik till min artikel om Darknet som är nästan två år gammal. I sitt infomail om tjänsten hade Janne "Flashback" Axelsson länkat till den som en bakgrundsläsning. "Ja, det är den bäst skrivna om vad Darknet står för" säger han när jag ringer. Man tackar! Jag frågar också om viktiga detaljer som jag tror IDG har missuppfattat i sin blänkare om tjänsten. IDG säger att Flashback kommer att lämna ut trafikdata precis på det sätt som lagen kräver. Vilket ju måste stämma. Man kan inte vägra. MEN, IDG missar att ta reda på om de faktiskt lagrar trafikdata!
Operatörer behöver ju inte lagra idag, även om ju detta kommer att ändras med implementeringen av datalagringsdirektivet (se Copyriots länk ovan t.ex.). Janne Axelsson konfirmerar att man INTE lagrar det ursprungliga IP-nummer man ansluter ifrån vid användande av tjänsten. Det finns alltså ingen historik lagrad. Vad som skulle kunna bli aktuellt är om polis kom med ett domstolsbeslut om hemlig teleövervakning eller teleavlyssning i samband med en brottsutredning och man där har identifierat ett visst användarkonto. Då kan man alltså bli tvungen att framåt i tiden vara tvungen att bistå polisen. Men sådana domstolsutslag vid utredandet av brott är ju något helt annat än att begära ut abonnentuppgifter på det vis man har gjort i t.ex. fildelningsmål. Sådana förfrågningar kan alltså inte Flashback bistå med. Eller snarare: de kan vara tvungna att lämna ut uppgift om e-mailadress som personen själv uppgav när de tog konto från början.
En del känner kanske igen resonemangen: Flashback använder Labs2 för driften av sin tjänst och den fungerar på samma sätt som Piratpartiets eller Lab2:s egen.
Igår blev det förresten känt att Dold.se, IDG:s anonymiseringstjänst (endast för webbsurfande), har tillförlitlig anonymitet eftersom en polisutredning bara ledde fram till Dold-servern. Jag tänkte kommentera det men nu måste jag iväg till en nyinvigning av The Interactive Institute så jag får skjuta upp det.
Recent Comments