Politiker säger alltid att en stats största uppgift är att garantera säkerheten för sina medborgare. Och därför måste de nu uppenbarligen läsa igenom alla medborgares e-post och kunna följa varje rörelse de gör på nätet i realtid, vilka sajter de besöker, varje chattande de företar sig, varje fil de skickar mellan sig, varje bild de tittar på. Detta är alltså effekten av den föreslagna FRA-lagen om signalspaning i kabel.
Man kan garantera säkerheten på olika vis. Utrikespolitik är det främsta. Schweiz är ett skinande exempel på ett land som garanterat säkerheten åt sin befolkning, på ett strålande vis illustrerat i musikalfilmen Sound of Music. Sverige har varit framgångsrikt i modern tid också under ledning av kallblodiga neutralitetsdiplomater som Sverker Åström. Visst, det finns folk som pekar finger och talar om feghet. Låt dem göra det! Att undvika krig och konflikt är värt oerhört mycket. Schweizarna kan nog leva med de när de ständigt toppar BNP- och livskvalitetslistor.
Nu är det nya tider. Ständigt rödflåsige major Odenberg vill leka med de stora pojkarna: som har den största kanonen. Sverige skall skicka mer trupper till Afganistan. Dessa truppers säkerhet används som ett argument för att avlyssna oss alla. Formellt är de där på ett "fredsbevarande" FN-mandat (som en del dock ifrågasätter) men militärt är denna ISAF-styrka en USA-ledd NATO-aktion, under vilka svenskarna lyder.
Samtidigt finns i Afghanistan den amerikanska insatsen OEF (Operation Enduring Freedom) som alltså går ut på att aktivt föra krig mot Talibanerna och ingår i USA:s ovinnbara "War on Terror". Det är här man exempelvis bombar byar där man misstänker att Talibaner kan finnas. Operationer som fullkomligt förutsägbart får folk att hata USA och föder självmordsbombare i den muslimska världen.
ISAF-styrkan leds av den amerikanske generalen Dan K McNeil. Nyss ledde han OEF. Och nyss bytte amerikanerna beteckning på 10 000 av sina egna soldater. De "överfördes" från OEF till ISAF. I Ekots lördagsintervju för ett tag sedan tillfrågades Odenberg om det inte är risk att Afghanen på gatan inte ser någon skillnad på trupper och om inte Sverige har några synpunkter på att OEF-generalen plötsligt är ISAF-generalen. Nej, varför det? USA är kompetenta, det är normalt med rotering av poster i militären. Säger major Odenberg.
SvD besökte det amerikanska hangarfartyget USS Stennis i Persiska viken från vilket bombräder mot Afghanistan görs. Den ansvarige amiralen säger: "Isaf och Enduring Freedom är i stort sett samma sak, som jag ser det. Även om uppdragen har olika namn. Vi skickar vårt stridsflyg för att stödja trupperna på marken.". Befälen tycker också att det vore schysst om Sverige skickade några Jas Gripen för att hjälpa till.
Bli inte förvånade om Odenberg lyder. Alliansregeringen håller ju nämligen på att försämra Sveriges säkerhet på ett ganska radikalt vis. Odenberg reser på påskdagen på en veritabel turné till USA för att vallas runt av hela militär- och spionetablissemanget. Och kröner det hela med att underteckna ett avtal om långsiktigt partnerskap, informationsutbyte och koordinering av forskningsprogram med USAs Department of Homeland Security.
I Lettland har man just nu en stor politisk kris, vilket nämndes i Sveriges Radio men som det annars varit tyst om. Man ville knappt för radion bekräfta vad som var på gång. Regering och paramentet vill ha mer insyn i landets säkerhetstjänst, vilket ju kan betraktas som ett rimligt krav. Man har antagit en lag om detta.
I Baltic Times kan man läsa mer: President Vaira Vike-Freiberga lade in sitt veto mot den stiftade lagen. Varpå parlamentet återigen antog lagen fast nu med den kvalificerade majoritet som krävs för att den skall gå igenom trots vetot. Presidenten tillgrep då en klausul i grundlagen som folk nog inte visste fanns: Hon vägrade skriva under lagen. Presidenten kan tydligen göra det och får då två månader på sig att anordna en folkomröstning om lagen i stället. Om hon får in tio procent av röstarnas underskrifter måste en folkomröstning hållas. Såvida inte parlamentet återigen antar lagarna, men nu med 75 % majoritet.
Vad är problemet? Jo, som vi kan läsa i Baltic Times: "She argued that these changes would be harmful for Latvia’s international relations, as the entire security system was “scrupulously coordinated with the NATO partners” before entering the alliance".
Ja, där har vi det. Vill man vara med i NATO och samarbeta med världens mest destabiliserande land måste man ge upp en del av sin självständighet. Kanske kan man förstå Lettland som lidit under Sovjetunionen och har det väldiga Ryssland som granne. Kanske ligger det i deras självintresse. Men i Sveriges? Knappast!
Pär Ström berättade på moderaternas integritetsseminurium nyligen att USA nu utvecklar automatiska åsiktsspindlar som skall kravla runt på alla bloggar och hemsidor och producera listor över journalister och personer som är vänner respektive fiender. Jag ligger väl pyrt till då trots att jag verkligen älskar USA och dess frihetsidé och själv har bott där. Men den nuvarande regimen är geopolitiskt inkompetent och håller på att kortsluta frihetsidén genom FRA-lagar och annat. Jag rekommenderar verkligen denna ledare av Computer Swedens chefredaktör Johan Hallsenius som tydligen känner på precis samma sätt.
Jag vill här åter uppmana folk att delta på Digitalidag.se. Jag har under de senaste dagarna lagt in samtliga folkpartistiska ledamöter i Wikin efter att jag läst en artikel i NU, det liberala nyhetsmagasinet där man hade frågat alla ledamöterna om hur de tänker rösta om FRA-lagen. De fick ihop 17 ja, 1 nej, 8 avvaktar, 1 vill ej svara. Informationen kan användas för att hålla Riskdagsledamöterna personligen ansvariga för sitt röstande och för att kunna kommunicera med dem och stödja deras nej, ifrågasätta deras ja etc. På sajten finns också länk till Argumentera.se, där man alltså på ett enkelt vis kan kontakta dem med sina synpunkter. Gör så!!
Och en liten länk till min senaste krönika i Computer Sweden.
Recent Comments