Osäker säkerhet, det är titeln på en ny rapport från Global Utmanings expertgrupp för säkerhetsfrågor. Jag var där igår när den presenterades och blev litet förvånad att träffa på Piratbyråns Rasmus Fleischer i panelen. Han har många järn i elden och visar sig ingå i den där gruppen.
Journalisten Annika Ström Melin har intervjuat gruppens medlemmar och resultatet finns i en skrift som är publicerad under en Creative Commons-licens. Gruppen är bred för att samla olika kompetenser. Rasmus oroar sig för den radikala islamismens utbredning. Men han menar också att det övervakningssamhälle som växer fram i terrorismens spår är ett säkerhetshot: "Nu finns det brittiska och franska förslag om att det ska bli möjligt att tvinga fram nycklar för kryptering, vilket jag tycker är fasansfullt och ett hårresande exempel på hur terrorkampen öppnar vägen för metoder som också kan komma att användas av mindre trevliga regeringar i framtiden."
Ja, detta hot är ju inte så uppenbart som en bomb i tunnelbanan. Själv tror jag att FRA-lagar och inskränkningar i folks rätt att kommunicera kommer att kasta långa historiska skuggor framåt. Det märkliga är ju att bomben i tunnelbanan i princip är ett undvikbart hot.
Detta var också en sak som togs upp hos Global Utmaning: Att terrorister produceras som ett resultat av det sätt man väljer att förhålla sig till globaliseringens utmaningar. Säkerhetspolitik kan alltså vara kontaproduktiv, något docent Johan Eriksson var inne på. Han är statsvetare, forskar om säkerhetspolitik vid Utrikespolitiska Institutet, medlem av Krisberedskapsmyndighetens vetenskapliga råd, varit reservofficer samt forskat vid FOI, Totalförsvarets forskningsintitut. Han gav en metafor som tydligen används i militären: "Om en kran står och rinner räcker det inte med att ta en trasa och svabba upp vattnet, man måste hitta ett sätt att stänga kranen också.".
Och där hade Viola Furubjelke intressanta saker att säga. Henne skulle jag vilja se mer av i debatten! Hon är nu generalsekreterare på Palmecentret och har varit Sveriges ambassdör i Syrien och Libanon samt dessutom i sju år ordförande i riksdagens utrikesutskott (riksdagsman (s) alltså). Hon var i Aftonbladet tippad som Freivalds efterträdare som utrikesminister.
Hon menade att Västs försök att isolera Hamas och att skjuta upp samarbetsavtal med Syrien underminerar de förhandlingsvilliga krafterna i mellanöstern. De radikalt islamistiska krafterna kan peka på att fraktioner inom rörelser som Hamas som söker politiska vägar ju bara blir spottade på av Väst i alla fall, vilket leder till att dessas auktoritet undermineras. Hon tycktes ha kulturella förklaringar på vad som händer: "Det råder stor disciplin i leden så länge de har respekt för ledarskapet.". När väst då förskjuter detta ledarskap sugs de unga muslimska männen upp av väpnade radikaler. Och i skriften kommer hon med ytterligare en kulturell schablon, som dock mycket väl kan vara sann: "Det går inte att skrämma en arab till underkastelse.".
I stället för konfrontation borde man utveckla kontakterna med de demokratiska krafterna i arabvärlden menade Furubjelke. Johan Eriksson påpekade också att "soft power" får väldigt liten del av den amerikanska budgeten medan "hard power" belönas stort.
Ladda gärna ned rapporten som faktiskt ger en nyanserad bild av det här med "Säkerhet". Med säkerhet som argument driver ju makten Sverige och EU mot avskaffande av grundläggande rättigheter, såsom att kommunicera fritt. Den säkerheten är osäker.
Rasmus påpekar i sin del av skriften att man kan vänta nya regler när EU:s Bodströminitierade datalagaringsdirektiv har implementerats. Operatörerna skall ju spara en massa data om hur deras kunder kommunicerar. Han förutser licensförfaranden i framtiden. För om företag lagrar känsliga uppgifter, då måste man väl reglera dem? Kommer en okänd saudiarabisk prins att få köpa Bredbandsbolaget? Eller kommer man då att misstänka att terrorister kommer att kommunicerar via den operatörerna utan att data lagras? Snöbollen har bara kommit i rullning ännu, anser han.
Recent Comments