Statliga kinesiska mobiltelefonjätten China Mobile ryktas köpa en av världens fyra stora musikindustrigrupper, EMI. Forbes, en av världens ledande affärs- och finanstidskrifter, påstår också att China Mobile desutom tänker köpa ytterligare ett musikbolag. EMI är ju alltså under uppköp av ett riskkapitalbolag, Terra Firma, men de skall agera på China Mobiles uppdrag. Dessa förnekar dock.
Tanken är mycket intressant! Blir det kineserna som tar världen in i en ny era där copyright stöps om helt och anpassas till nätets logik?
Jag har varit inblandad i diskussion av ryktet idag med folk från musikindustrin och en typisk reaktion från en direktör var följande:
"OM china mobile köper emi, så kommer copyright lagarna SJÄLVKLART att skärpas och efterföljas. tänk er vilken business när kinesiska staten LAGLIGT kan börja sälja Beatles till en miljard kineser via mobilnätet... "
Hmm, jag undrar det! Det kan bli tvärtom. Om upphovsrätten till musikförlagens kataloger (EMI Publishing) och produktioner (dvs de "mekaniska rättigheterna" som finns i EMI Music) till stor del kommer att ägas av telekombolag ritas hela den strategiska kartbilden om vad gäller fildelning, upphovsrätt och kommunikation.
Musikindustrin hävdar ju hela tiden att deras intäkter nu hamnar i fickorna på telebolagen. Jag har ju varit på seminarier där clashen är total och där det är skottpengar på Telia och bredbandsbolag och där musikindustrin kräver lagstiftning som gör telebolagen ansvariga för kundernas beteende. I Danmark har man delvis lyckats och stämmer telebolagen hela tiden och har lyckats tvinga igenom att dessa skall stänga ned sina egna kunder. Se t.ex. min krönika i Computer Sweden från början av sommaren.
Ja! Jag kan hålla med om att intäkter skiftar från betalning av exemplaret till betalning för transporten. Så är det sannolikt.
En "lösning" för att få stopp på tjafset har föreslagits: Tele- och internetoperatörerna köper musikindustrin. Jag vet att Nicklas Lundblad varit inne på denna tanke och jag har själv nämnt det någon gång här. Musikindustrin är en fluglort jämfört med telekombranschen. China Mobile är majoritetsägt av kinesiska staten men listat på NYSE och är enligt denna lista världens värdefullaste icke-amerikanska varumärke. Man har 300 miljoner abonnenter nu. Bolaget var världens sextonde högst värderade av börsnoterade bolag den 31 mars 2007 enligt Financial Times Global 500. Börsvärdet var 182 miljarder dollar men skall visst vara uppe i 230 nu. EMI-budet uppgår till 6,5 miljarder dollar ungefär. Och detta är alltså bara en mobiloperatör. Telekombranschen skulle kunna sluka både musik- och filmindustrin i ett nafs. Det skulle knappt märkas i räkenskaperna. Fickpengar!
Det hade förstås varit intressantare om EMI skulle köpas av China Mobiles tidigare ägare, China Telecom. Staten splittade upp telebolaget i mobilt och resten, som nu alltså har fast telefoni och Bredband. Mobilbolagen hänger ju - förståeligt nog - kvar i affärsmodellen "exemplarförsäljning", dvs man betalar för att ladda ned en låt. China Mobile skall redan idag vara näst störst i världen på detta efter japanska DoCoMo. Men nu när mobilbolagen verkar gå över till flat rate för obegränsad surfaccess börjar ju även mobilen bli en fildelningsmaskin och hot mot upphovsrättsindustrierna. Och då kan man få se nya affärsmodeller om "katalogerna" ägs av operatörerna.
Visst, operatörerna vill tjäna pengar och det kan de göra. Men i förlängningen sannolikt med andra betalningsmodeller. Varje abonnent pröjsar tio spänn i månaden för fri tillgång till all världens musik kanske? Och om nu en katalog ägs av China Mobile? Tja, operatörer som vill "peera" och ha tillgång till hela katalogen får pröjsa China Mobile stora klumpsummor. Man kan bara spekulera, men avtal mellan nätoperatörer kanske blir: "OK, sure, vi utbyter trafik på de här villkoren och pröjsar er så här mycket för samtal som terminerar hos er och bla bla bal .... och vill ni ha EMI-katalogen till Telia får ni pröjsa X miljoner om året."
Alltså, jag har ingen lösning på slutmodell för hur det kan komma att se ut. Men det är intressant när en operatör börjar kika på att äga musiken. Eftersom det är nätet som är "problemet" tror jag att det finns förutsättningar för att "lösa" copyfighten om det är nätoperatörerna själv som sitter på den problematiska tillgången. Och då tror jag inte att de tjänar mest på att försöka sälja exemplar. Andra modeller ger mer för telebolagen och de lär inte stämma sig själva.
Under ett sånt scenario kan också staten strunta i sina tankar på "bredbandsskatt" som sedan skall delas ut till upphovsrättsorganisationerna (som t.ex. STIM för framförandeavgifter). Bolagen sitter ju bara på delar av rättigheterna men måste slussa vidare delar av intäkterna till de individuella upphovsrättshavarna. Hur mycket skall man betala till vem? Efter nedladdningsvolym? Hur mäter man den? Om folk fildelar? Idag har musikförlagen och skivbolagen, med sina rättigheter, ett ekonomiskt intresse som sammanfaller med de individuella kompositörernas, textförfattarnas, producenternas och artisternas. Alla står enade mot nätoperatörerna och är kvar i "exemplarmodellen" där man skall betala en summa för varje fil. Att världen inte funkar så kan man ju fatta om man tittar på hårddiskstorleken i en iPod. Vad skulle det kosta att fylla den med lagligt material enligt exemplarmodellen?
Om nätoperatörerna kommer att sitta på egna rättigheter får de delvis motsatta intressen mot de individuella rättighetshavarna. Och nätoperatörerna kommer inte att ha samma moraliska syn på skapat material. För dem är det bitar av information. Kan man tjäna pengar, fine! Men det kommer inte att finnas några lögnaktiga djupa brösttoner över den kämpande konstnären och hans "baby" till verk. När det i själv verket numera är "industriproduktioner" med en massa folk inblandade.
Spelplanen blir då: Världens telekomoperatörer på ena sidan och upphovsrättsorganisationerna på den andra. Och då mina vänner kan vi få se på riktiga fyrverkerier i WIPO och andra organisationer! Dessa är ju ärkereaktionära försvarare av gamla ordningar. Hur kommer upphovsrätten att se ut om dessa två grupper står mot varandra? Vad kommer politkerna att göra? Konsumenterna? Vilka lagar kommer att växa fram? Jag tror att exemplaret som bärare av ekonomiskt värde försvinner och att lagarna kommer att tvingas återspegla detta.
Så: Tänk om det blir kinesiska nätoperatörer som genom den fria marknaden och köp av musikbolag med rättigheter tvingar hela västvärlden att anpassa sin syn på immaterialrätt och hur betalningar skall ske och information flöda i nätsamhället? Det vore skitskoj helt enkelt! Detta är spännande!
P.S. Förresten ryktas det att det blir Bergmanfestival på The Pirate Bay för att hylla och sprida svensk kultur till världen! Ingmar Bergman dog ju igår och är i ropet nu. Själv utsåg jag ju hans Fanny & Alexander till en av tio i topp-filmerna här.
Recent Comments