Just när Copyriot i en postning med titeln Momentum säger att upphovsrättsdebatten skall vila till hösten droppas en smärre bomb på DN Debatt. Moderate Riksdagsmannen Karl Sigfrid, 30, från Solna hävdar på DN Debatt att vi bör "avskaffa dagens upphovsrätt". IDG:s Daniel Goldberg intervjuar honom och ståndpunkten blir tydligare: "Kopiering av musik och film för privat bruk ska vara tillåtet, men upphovsrättshavare bör få behålla ensamrätten till sina verk när det gäller kommersiell användning."
Karl Sigfrid har tydligen varit ordförande för Fria Moderata Studentföreningen i Stockholm, som ingår i FMSF, där man brukar hitta de marknadsliberalaste profilerna, oräknat mer marginella företeelser som (Klassiskt) Liberala Partiet och Frihetsfronten (från vars generöse och levnadsglade ordförande jag fått en signerad tavla av en smaskig kuk som jag har på väggen ovanför min läsfåtölj).
Karl Sigfrid hänvisar mycket riktigt till ett par av de varmaste frimarknadstänkarna, Friedrich A Hayek och Milton Friedman, samma tänkare som jag själv tog upp för ett par veckor sedan på bloggen. Och det är kanske inte en slump eftersom jag hade en e-mailkonversation med Sigfrid nyss om en del av de här frågorna även om jag misstänker att han kanske har någon annan artikel på gång också. Det är kul att se att man indirekt kan påverka genom att folk läser vad man skriver även om man inte har egna konkreta politiska ambitioner. (Men OBS! Jag tar gärna emot inbjudningar till moderatmingel med gratis vin som tack. Eller från vänstern också förstås. Jag diskriminerar inte.)
Det är mycket positivt att Karl Sigfrid också tagit upp en sak till som finns i min Friedman/Hayek-postning och som EFF:s Erik Josefsson skapade viss klarhet i genom att från Byske Havsbad i kommentarerna citera EU-dokument som bara han kan. Han avslutade med att säga: "Jag kan bara hoppas att Sveriges akademiker tar bladet från munnen och talar om för oss dödliga vad EU kräver och vad som är regeringens hittepå." Jag tog i postningen upp ett uttalande från EU:s generaladvokat om att man av integritetsskäl inte kan tvinga ut information om fildelande abonnenter från internetleverantörerna och undrade om generaladvokaten då hade tagit IPRED1-direktivet i beaktande, det direktiv med vars hjälp man skall spåra "piratkopierade" Gucci-väskor men som av regeringen har tolkats som att man även skall spåra fildelare med hårdare tag. Sigfrid verkar nu enligt IDG-intervjun ha kollat direkt med sakkunniga på Justitiedepartementet som bekräftar att svenska regeringen går längre än vad EU kräver. Vi behöver alltså inte enligt generaladvokatens utlåtande låta Antipiratbyrån i civilrättsliga mål få ut uppgifter som knyter IP-numer till abonnent.
Momentum = Rörelsemängd = Hastighet x massa. En lätt tennisboll som rullar långsamt är lätt att stoppa. Ett tungt godståg tar en himla tid att få upp i full fart. Men när det väl rusar fram är det väldigt svårt att stoppa. Det skulle braka rakt igenom ett hus. Rörelsemängden är stor.
Hur är det med "piratrörelsen"? Jo, det känns som om den ackumulerar momentum. Karl Sigfrid är den första politikern i ett etablerat parti som till fullo verkar ha förstått vad upphovsrättskritiken i det digitala samhället går ut på. Äntligen!
Samtidigt nås jag av ett nyhetsbrev från Piratpartiets ledare Rick Falkvinge. Han är på väg tillbaks från en två veckor lång propaganda- och föreläsningsturné i USA. Han talade på toppuniversitet som Berkeley och Stanford, hos Google, hos Creative Commons. Han var också en keynote speaker på OSCON, O'Reilly Open Source Convention 2007 i Portland, Oregon, där han bland annat bad om finansiell hjälp från de rika, rebelliska och frihetsälskande IT-miljonärer som det kryllar av på amerikanska västkusten. Hjälp för att ta Piratpartiet in i EU-parlamentet och Sveriges Riksdag.
Det vore kul om Silicon Valley-folket öppnar plånkan stort så att Piratpartiet får större valbudget än sossarna. Det behövs ju inte så många IT-snubbar eller företag därborta som sprätter iväg litet växelpengar för att ha skoj och se om man kan köra in en kil i Sverige och Europa och få igång en dominoeffekt. I USA:s tvåpartisystem kan de ju inte påverka speciellt mycket för sådana småsummor. I slutet av Falkvinges tal där han upplyser om hur de kan bidra rusar en snubbe fram och trycker en sedel i hans hand. Ganska kul att se videon. Och Rick låter ju ibland nästan som en amerikan med visst sydstatsdrawl. Hoppas IT-folket runt San Francisco fattar att de kan hjälpa till att politisera frågan om digital upphovsrätt. Då kan vi få se på momentum!
Även här känner jag mig en smula medskyldig eftersom jag föreslog för Rick att han skulle kontakta Karl Fogel angående potentiell fundraising, sedan jag själv träffat honom i Stockholm och bl.a. diskuterat hur man skulle kunna få mer tryck i den rebelliskt svenska piratrörelsen, något han var fascinerad och intresserad av. Jag vet, man skall inte säga sånt i Sverige. Det kan tolkas som att framhålla sig själv och det får man ju inte. Men man kan också tolka det så här: Det går att på olika indirekta vis försöka påverka. Alla har vi olika styrkor. Själv skulle jag inte kunna vara en partiledare med allt vad det innebär. Riksdagsman kanske man skulle kunna vara även om det inte vore en drömtillvaro. Men det är uppmuntrande att se att man indirekt kan ha en viss effekt. Alla kan bidra på sitt vis. Och många gör det! Piratpartiets forum har t.ex. utvecklats till en väldigt bra plats för "omvärldsanalys" där en massa aktivister håller reda på allt som skrivs i tidningar om immaterialrätts- och kommunikationsfrihets- och intgritetsfrågor. Många bloggare bevakar allt det här och påverkar.
Om jag skulle "spåra" influenserna bakom Karl Sigfrids uppmaning till regeringen att backa från förslaget om att upphovsrättsorganisationer skall kunna tvinga ut abonnentuppgifter från operatörerna skulle det se ut ungefär så här:
floodis, som egentligen studerar kemi, har ett nördigt men nyttigt fritidsintresse: att bevaka turerna i EU-byråkratin vad gäller fildelning och upphovsrätt. Han har gång på gång påmint alla andra bloggare om IPRED-direktiven. Copyriot har skrivit om dem. Så kunskapen har varit hyfsat stor i vissa läger. Tidningar och media har vaknat ibland. Erik Josefsson kämpade tidigare mot mjukvarupatent i EU men såg tidigare i år till att bli anställd av EFF (Silicon Valley-pengar bl.a.) för att bevaka vad som händer i Bryssel (se artikel i DN nyss) Han verkar ha tipsat Kalle Jonsson, den kunnige juristbloggaren och Creative Commons-aktivisten, om generaladvokatens inställning. Kort därefter citerade även Aqurette från EU Observer om generaladvokatens inställning, kanske via Kalle, jag vet inte. Min hängivne bloggfan Olaf Reich, som egentligen är operafreak, tipsade mig i ett mail om vad Aqurette skrivit. Jag tog upp det i min postning. Jag bad om Josefssons kommentar och den kom från ett havsbad i Norrland (länk tidigare i postningen)! Om Karl Sigfrids uppmaning till regeringen på DN Debatt härrörde från exakt detta eller partikamraten C. L. K. Aqurette eller från alla saker tillsammans vet jag inte och det är inte riktigt poängen. Men jag tror det visar att det arbete som en massa människor lägger ned på att gräva efter och sprida information har effekt.
Detta var ju också tanken bakom mitt havererade Medborgarjournalistikprojekt: Att försöka skapa en plattform och mer effektivt kanalisera den energi och aktivitet som finns runt de här frågorna i bloggosfären. Som jag nämnt inne i en tidigare postning kände jag mig tvungen att lägga ned det efter att ha blivit utsatt för något som det finns olika konspirationsteorier runt och som gjorde att våren blev väldigt tung.
Kanske kan följande också åstadkomma litet momentum i byggandet av den nya digitala världen på dess egna villkor: Den välbekante upphovsrättskritikern, juristen och informatikdoktoranden, VD:n och stabschefen Nicklas Lundblad som blir Europeisk policychef på Google. Grattis får man säga! Google är ju inte fega vad gäller upphovsrätt. De tar strid för att scanna in böcker och de är inte fega när det gäller YouTube/Google Video. Sedan kritiseras de ju regelbundet för att samla på sig enormt mycket info om människors nätbeteende, vilket de kan mäta allt noggrannare i takt med att de lanserar nya tjänster. Nicklas ståndpunkt i immaterialrättsfrågor kan ju inte vara en hemlighet för Google. Och han är en mycket skicklig och övertygande talare.
Knappt hade jag skrivit min postning om Gucci och piratkopior innan en 15-årig kille i Göteborg blir stämd för att ha importerat tre paket med "falska" glasögon från Kina, märkta med Chanel och Gucci. Hmm, jo, det var ju det jag sa. Om man övergår från att tillverka fantastiska läderväskor som håller i 50 år till att licensera ut en logga till glasögonfabrikanter och tar fantasipriser för brillorna kommer just det att hända. Om 15-åringar kan hjälpa till att korrigera det beteendet skall vi uppmuntra dem!
Recent Comments