De marscherande munkarna i Burma berör mig verkligen. Längre ned finns en fredlig stridsskrift jag författade 1996 och som passar här. Fler och fler munkar ansluter. Idag är de 15.000 munkar och lika många "civila" som hakar på skriver SvD/DN/TT. Jag är fascinerad av civil olydnad. Icke-våld. Satyagraha och fildelning. Revolutioner som sker genom mental styrka och obändig vilja, där folk på ett fredligt vis gör det omöjligt för en part som sitter på vapenmakten att agera, såvida de inte vill avliva hela folket. Det står och väger nu. Regimen måste ställa till ett massivt blodbad igen om de vill sitta kvar. Munkarna har nu uppmanat hela folket att delta. Nunnorna marscherar också. Folkresning från och med idag! Skjuter inte generalerna nu kommer marscherna att växa tills alla utom den militära eliten deltar. Fotfolket, de vanliga soldaterna kommer att konverteras också och få blommor i gevärspiporna.
Juntan tillhör världens största kleptokrater. En nation som medvetet organiserats så att de militära elitfamiljerna skall kunna extraherar resurser medan resten av folket tillhör de fattigaste på jorden. Man byggde ju till och med en hemlig ny huvudstad ute i djungeln för att man skall kunna leva lyxliv utan insyn från massorna. På YouTube kan man se ledarens, general Than Shwes dotter, gifta sig. Först läckte en tio minuters version ut men nu finns en tvåtimmars version nedbruten i 24 avsnitt om fem minuter per styck. Avsnitt 1 finns här. Kleptokraterna i Burma har lyckats förse sig med fantastiska mängder diamanter att hänga runt sina halsar. I ett av världens fattigaste länder. Sveriges Radios korrespondent Nils Horner rapporterade i Ekot och Godmorgon Världen den 23 september om filmerna på YouTube som en ögonöppnare för hur eliten i Burma lever. Om hur Internet i och för sig är strikt kontrollerat men att ungdomar på internetcaféer glatt går förbi alla spärrar genom att ha adresser till proxyservrar som censorerna inte hinner spärra och ser till att ta del av och sprida information blixtsnabbt.
Även Karin Strandås, statsvetare, miljöpartist och ordförande för Svenska Burmakommittén tar upp den nya tekniken i DN: "Det är stora skillnader jämfört med upproret 1988. Nu finns det mobiltelefoner, digitalkameror och satelliter. I dag vet man inom någon timme vad som hänt i Burma. Jag tror att mediauppmärksamheten kan ge effekt på juntan.". Vågar de skjuta? Mitt tips: Nej! General Than Shwe får asyl i Pyongyang. Eller kanske på okänd ort i Kina för att Burma blir en belastning för Kina. Vi får se ...
Det känns passande att här publicera en artikel om friheten på nätet som jag skrev 1996 när jag som förste person i landet satt i polisförhör, misstänkt för att ha spridit barnporr på nätet. Någon hade hittat inscannade bilder av nakna ungar från danska tidningar som var lagliga i slutet på 70-talet. Bilderna hade funnits på Bahnhofs newsserver i Uppsala och varken polis eller åklagare visste någonting om det där konstiga "Internet". Som grundare av en internetleverantör och som ägare till den där servern inleddes en förundersökning mot mig och mina kollegor. Den lades ned: Leverantören hade inget ansvar för vad folk postade på anslagstavlor då. Inte ens ett passivt ansvar. (Man kan läsa mer om själva Uppsalahistorien här i ett nummer av Janne Axelssons nyhetsbrev FNA.)
Min artikel nedan är fortfarande (lika!) aktuell när det gäller kommunikation på nätet. Det handlar om Burma också! Det är litet intressant att jag funderade en smula över "fildelning" och "piratkopiering" där trots att media bara talade om mord och sex. Jag har inte på något vis rubbats i min övertygelse om att nätet måste skyddas från klåfingriga politiker och mediemagnater som vill ta tillbaks kontrollen och återupprätta den gamla världen igen. Detta var vid en tidpunkt då spridning av barnporr var förbjuden men innehav var tillåten. Efter detta tappade politikerna huvudet och lyft bort innehav från grundlagarna. Ingen information skall vara förbjuden att inneha. Innehavsförbud = tankeförbud. Artikeln är pedagogisk eftersom många inte kände till vad Internet var och återspeglar debatten år 1996. Men inte mycket har ändrats:
"På internet sprids barnporr och bilder av styckmord, det vet väl alla vid det här laget. Tidningar gillar dock att blåsa upp ytterst marginella företeelser för att sälja lösnummer och här krävs grundlig folkbildning om detta nya medium.
Tänk er själva att ni ställde ut en dator på ett bord i trädgården och bjöd in alla i kvarteret att bruka den. Många skulle använda den till nyttiga saker. Hundägaren undrar om någon kan rasta jycken på fredagarna. Någon vill ha tips för att få rosorna att växa.
Sedan några år tillbaks finns ett system som liknar trädgårdsdatorn fast på ett globalt plan. Det kallas Internet News eller Usenet.
Systemet är förbluffande. Någon gör någonstans ett inlägg i en av de hundratals diskussionstrådarna som finns i någon av de uppåt 20.000 ämnena, newsgrupperna. Inlägget dyker upp på rätt plats i rätt debatt på tusentals så kallade newsservrar jorden runt. Alla kan konversera med alla på dessa elektroniska anslagstavlor, oavsett var i världen de befinner sig.
Internet News är ett osannolikt fiffigt system för global masskommunikation. Tidigare var sådan kommunikation förbehållen de kapitalstarka eller dem som hade kontakt med redaktörer. Vi matades med information uppifrån, information som hade producerats och filtrerats av politiska och mediala eliter. Nu kan alla för en billig penning publicera saker som blir tillgängliga för hela världen utan att någon Fröken Stork är framme och näbbar redan innan materialet sänts ut. En newsserver bör ses som en befrielse för mänskligheten, en teknisk plattform som gör det möjligt att kommunicera.
I praktiken är en newsserver en burk, en dator. Den behöver inte ens ha en skärm. Mellan newsservrar jorden runt pumpas information dygnet runt. Varje dag kommer kanske 300.000 nya diskussionsinlägg, meddelanden och bilder från människor i olika länder. Varje dag raderas samma volym från diskarna. Innehållet växlar ständigt och skapas kontinuerligt av alla användare på internet.
Olagligt material kan givetvis dyka upp i en allmän trädgårdsdator. Någon kan ta med sig ett program hemifrån och kopiera ned det på datorns hårddisk. Och kvarterets i övrigt skötsamme kamrer kan kopiera upp det på en diskett och ta hem det utan att betala licensen. Kvarterets buse kan förstås lagra ned en förbjuden bild som sedan nästa besökare kan kika på.
I Uppsala uppstod nyligen en moralpanik när några barnporrbilder hittades bland det material som flödat till den lokala internetpåfarten Bahnhofs newsserver. Materialet hade sänts från USA och hade under sin resa passerat och varit lagrat på datorer hos världens stora telebolag, bl.a. MCI, Sprint, Tele2, hos olika universitet, EUNet och hos andra små internetleverantörer.
Vem är då ansvarig för eventuellt olagligt material som hamnar på datorn? Den som ställde ut datorn i trädgården eller den som skickade det olagliga materialet?
Traditionella media tycks ogilla att människor helt fritt kan delta i global masskommunikation utan att individernas skrifter eller inlägg först måste passera redaktörers vakande ögon och rödpennor. Det finns därför tendenser att vilja pressa in datorkommunikation i mallen för tryckta skrifter. Vi internetleverantörer, de tekniska datorspecialister som gör kommunikationen möjlig, skulle enligt den modellen få ett slags ansvarig utgivarroll och börja övervaka vad folk gör på internet. Det skulle då bli förbjudet att ställa ut en öppen och oövervakad dator i trädgården eller på internet.
Själv diskuterade jag frågan ganska utförligt i en skrift som publicerades av Timbro och som skickades ut till Sveriges alla riksdagsmän och andra makthavare. Den bar titeln "Brev till Sveriges IT-reglerare" och argumenterar för att det måste vara användaren som är ansvarig för materialet, alltså den som faktiskt sänder ut bilder och texter.
Man ser tyvärr en hel del oseriöst rapporterande om internet som går ut på att skrämma de okunniga. Efter moralpaniken gick Bahnhof in i sin newsserver och försvårade utbytet av meddelanden adresserade till pedofila ämnen. Den som vet hur internet fungerar inser dock att åtgärden mest kan betraktas som symbolisk och som en markering att man stödjer de lagar som finns för informationsspridning genom traditionella kanaler. Det ligger dock i själva konstruktionen av internet att vem som helst alltid kan sända ut vad som helst.
Låt inte feta rubriker om otyg på nätet lura er! Internet är den mest befriande kommunikationsteknologin som världen skådat. Om folkflertalet lyssnar på sensationsjournalisterna och följer med i censurivrandet riskerar vi att helt enkelt få ytterligare ett TV-liknande medium där vi matas med information från kapitalstarka företag och myndigheter, information som redan sållats och kollats av eliterna. CNN och DN, Försäkringskassan och shoppinggallerior kan vi dock få tillgång till på andra sätt. Det är individernas fria publiceringsmöjlighet som gör internet unikt som medium. Det vore en stor tragedi om internets specifika själ utplånades redan innan de oinvigda hunnit uppleva den.
OSCAR SWARTZ är ekonom och fri skribent och har varit lärare på Handelshögskolan i Stockholm. Han är också delägare i Bahnhof Internet Access AB, Uppsala".
(... dvs delägare 1996, inte nu. Bolaget heter Bahnhof AB idag och drivs av mina f.d. kollegor.)
Jag imponeras ständigt av Pirate Bays olydnad och kaxighet. Nu har de polisanmält en massa stora mediebolag. Striden sker fredligt från deras sida. Med våld från Maktens. Precis som i Burma. Hittills ...
Recent Comments