I sin kamp mot ungdomars och mäns sexualitet uppdrog Thomas Bodström åt en utredare att lägga förslag om hur man skall kunna kriminalisera icke-sexuell kommunikation med underåriga. Förutsatt att den konverserande tänker leda in den på sexuella ämnen senare. Det som brukar kallas "grooming". Polismän skall nu enligt förslaget låtsas vara 14-åriga flickor på nätet som "söker en äldre man för sköna stunder". Målet är att lura, snärja och fängsla helt vanliga icke-pedofila heterosexuella män som har en smula dåligt omdöme.
Promemorian Vuxnas kontakter med barn i sexuella syften konstaterar att de flesta kontakter med barn som är explicit sexuella redan idag är olagliga genom t.ex. brottet "sexuellt ofredande". Men man säger att det finns ett problem: "... kontakter som helt saknar inslag av sexuell natur är emellertid inte straffbelagda så länge de utgör led i en ”frivillig” kommunikation.". Tja, det låter ju fullt rimligt att de inte skulle vara det.
Men nix! Bodströms och etablissemangets sexualfientlighet har inga gränser. De inser ju att man inte rimligtvis kan straffbelägga all kommunikation mellan vuxna och 14-åringar även om ju detta vore det slagkraftigaste sättet att få stopp på det som eventuellt kan hända om fri kommunikation tillåtes. Utredningen anser att det egentligen inte finns någon legitim kommunikation alls mellan vuxna och underåriga så man nöjer sig med att föreslå kriminalisering av icke-sexuell kommunikation där en vuxen (över 15 år) har i tankarna att något sexuellt skall kunna ske i form av chattande, webcammande eller möte i verkliga livet.
Detta trots att sakerna, om de kommer till stånd, alltså vore sexualbrott enligt 6 kap. Brottsbalken och kommer att straffas. Samt att även förberedelse till handlingarna redan är straffbart. Utredaren, riksåklagare Fredrik Wersäll, är fullt medveten om att det hela ligger snubblande nära ett tankeförbud: "En kriminalisering kan aldrig omfatta själva tankeverksamheten som sådan, utan den måste i en eller annan mening ta sikte på handlandet – själva kontakten – varigenom den brottsliga viljan manifesteras." (p. 104). Men det är alltså kontakter som inte är explicit sexuella som man vill straffa eftersom de sexuella kontakterna redan idag i de flesta fall är olagliga. Man bör notera att det inte bara gäller kommunikation på Internet utan även snack IRL.
Promemorian baseras främst på ett kunskapsunderlag som producerats av BRÅ. Deras rapport Vuxnas sexuella kontakter med barn via Internet kan ganska enkelt sammanfattas: Grooming är i princip inget problem. BRÅ redovisar att kontakter med barn som inte kommit i puberteten är väldigt ovanliga. Däremot har många tonåringar fått sexuella inviter. Inte alls av gubbar främst. När man bad killar och tjejer under 15 som haft erfarenhet av sexkontakter att berätta om den absolut äldste som de haft sexuell (önskad såväl som oönskad) kontakt med var denne bara för 16 % av de svarande äldre än 35. I de flesta fallen var den äldste mellan 18 och 24.
Kontakterna hanteras väldigt väl av de unga. Man citerar typexempel: "Först verkade han snäll. Han sa att han var lika gammal som mig. Vi pratade om mina intressen och han fick min MSN. Sedan efter en vecka började han skicka bilder på utvalda kroppsdelar. Då tog jag bort honom."
Killen gjorde sig skyldig till sexuellt ofredande redan idag. Ett brott. Om man upplever stort obehag kan man alltså polisanmäla. Men det gör inte dagens internetvana ungdom. De "blockar". Som utredningen skriver: "Samtidigt får man ibland intrycket att dessa kontakter för en del av ungdomarna i urvalet hör till vardagen snarare än är undantag.". Ja, ungdomarnas anpassning till det fria nätets verklighet är logisk: "Det var inget särskilt egentligen. Sånt händer ofta när man chattar med okända människor. Det är bara att ignorera.".
Det hela kan förstås leda till möten i verkliga livet även om det är ytterst ovanligt. Åtskilliga av de få dejter som lett till polisanmälningar visar sig vara nästan jämnåriga killar som en tjej lärt känna på nätet. Efter nätkontakten bestämde hon dejt och gick tillsammans med tjejkompisar till någon fest där killen var. I fyllan och villan har någon ovälkommen sexuell beröring skett. I övrigt visar forskningen att "förövarna ofta har lyckats få offren att tro att det handlar om ett kärleksförhållande dem emellan. Offren har dessutom många gånger gått till möten med förövarna fullt medvetna om att dessa var mycket äldre personer som ville ha sex.".
Ibland förekom förstås lurendrejeri vad gällde ålder och utseende och förståeligt nog kan ju detta leda till chock när de träffar sin dejt och ovilja att fullfölja vilket kan leda till tvångssituationer. (Själv har jag blivit förvånad och inte så glad vid något nätdejtande men har alltid fullföljt. Av ren artighet.). En annan kategori av polisanmälda IRL-dejter är frivilligt modellande mot betalning som övergick i ovälkomna sexuella beröringar. Många av de fall som polisanmälts gäller för övrigt en och samma gärningsman, den dömde s.k. Alexandramannen som på ett ganska förslaget sätt lyckades träffa flickor IRL, varav en del kände sig (och legalt blev) våldtagna. Här är en som skriver om det. Hon gör dock ett kardinalfel: Mannen är inte pedofil. Skall det vara så svårt att förstå? Han har lägrat könsmogna tonårstjejer, inte prepubertala barn.
BRÅ konstaterar: "Överlag visar ungdomarnas beskrivningar av de sexuella kontakter de haft med vuxna via Internet att de oftast lyckats hantera dessa kontakter utan att de löpt någon större risk att bli utsatta för sexualbrott utanför nätet.".
Låt oss ställa en enkel fråga. Exakt vilka brott skulle ha förhindrats genom groominglagen? Förmodligen inga. Vi kan ta ett uppseendeväckande fall: Tre flickor träffade någon på nätet som hotade dem med att "skicka datavirus" till dem om de inte ställde upp på att "kladda ned sig själva med mat och stoppa in olika föremål i kroppen framför webbkameran.". Flickorna måste ha berättat för föräldrarna som har polisanmält. Skulle detta ha kunnat stoppas redan på ett stadium när de inte pratade om sex? Knappast. Det måste ju nästan vara omöjligt att polisanmäla icke-sexuellt prat. Men så fort det kommer in på sex kan man faktiskt polisanmäla och/eller blockera kommunikationen redan idag. Och man måste i skolan informera, undervisa och sprida kunskap till barn och ungdomar om hur de skall bete sig (och informera om datavirus).
Nu är ju inte lagen avsedd att fungera på det viset. Man säger att svenska vanliga män (inte pedofiler) tar tiotusentals kontakter med underåriga tonåringar på nätet där man kan misstänka sexuella syften. Kanske omdömeslöst men som BRÅ visade skadar det knappast någon. Man säger att ytterst få egentligen kommer att kunna fångas genom lagen i sig. Syftet är i stället att kunna låta polisen låtsas vara 14-åriga kåta tjejer och killar som är intresserade av sex. Det står i promemorian. Det står också att dessa poliser aktivt skall kunna gå ut och ragga på män. För att sedan när dessa sväljer betet slå till och kasta dem i fängelse. De behöver alltså inte ens komma in på sex innan fällan slår till men förmodligen kommer man att göra det för att få upp straffet. Sådan "provokation" skall vara själv poängen med lagen enligt Bodström-utredningen. För att signalera en moralisk uppfattning och få folk att avstå från att kommunicera.
Ett helt kapitel handlar om att det egentligen inte är rättsfilosofiskt korrekt att införa lagen: "Syftet med att kriminalisera vissa beteenden är att motverka och förebygga dessa. Sådana syften kan emellertid även uppnås på andra sätt, t.ex. genom administrativa sanktioner. I stället för repressiva åtgärder kan styrning också ske genom att vissa önskvärda beteenden i stället stimuleras på olika sätt, t.ex. genom ekonomiska styrmedel. Genom att straffbelägga ett visst beteende vill lagstiftaren emellertid markera att beteendet är så oönskat att det är befogat att tillgripa maktmedel mot dem som trots allt inte avhåller sig från beteendet i fråga. Att på detta sätt bestämma att en handling skall vara brottslig och därmed anses som alldeles särskilt förkastlig måste givetvis ske med återhållsamhet ... För den enskilde individen kan det naturligtvis också få allvarliga – inte minst sociala – konsekvenser att stämplas som brottsling på grund av ett handlande som kanske egentligen inte är speciellt klandervärt.". I strid med BRÅ-rapportens resultat föreslår man dock kriminalisering i alla fall.
Många av promemorians konkreta fall av brott i verkliga livet som följt på internetkontakter rör frivillig sex, med normalt språkbruk. Underåriga flickor som upprepade gånger haft sex med någon 30-åring. Man påpekar att det ofta inte är fråga om oförstående offer: "Ett sådant resonemang bygger emellertid på antagandet att barn alltid själva vill undvika kontakter och relationer med vuxna som syftar till handlingar med sexuell innebörd. Som framgått ovan (se avsnitt 3.3.2) visar erfarenheten att det inte är helt ovanligt att barn, av olika anledningar, själva är beredda på, eller rent av uppmuntrar, kontakter med sexuell innebörd. Eftersom svensk rätt intar hållningen att barn under 15 år endast i mycket liten utsträckning kan ge uttryck för frivillighet i fråga om sexuella relationer och handlingar har barnets egen inställning i princip ingen betydelse." (p. 124).
Det handlar alltså inte alls om att främst "skydda" barn. Det handlar om att kontrollera ungdomars sexualitet, och speciellt flickors spirande sexualitet. Ur föräldrarnas synvinkel är det inte obegripligt. Men ser det tydligt i Johanna Parikka Altenstedts kommentar där hon kräver att regeringen måste göra något snabbt åt grooming (som är ett värre problem än fildelning enligt henne - vad nu det innebär) och tar vad hon anser som ett solklart exempel på vad som kommer att hända. Rubriken där låter ju allvarlig: en 33-årig man våldtar en 13-årig flicka. Men det beror ju på att man numera kallar frivillig sex för våldtäkt om en person under 15 ingår i konstellationen. Föräldrarna polisanmälde när de fick reda på vad som hände. Det förefaller vara ännu ett fall där en flicka blivit kär.
Och här bör vuxenvärlden ta sig en ordentlig funderare. Det kan absolut finnas problem med en relation mellan en 33-åring och en 13-åring. Men exakt vad är det? Rädsla för graviditet? Rädsla för att dottern skall drabbas av olycklig kärlek? Rädsla för att hon skall bli misshandlad? Rädsla för vad omgivningen skall tycka? Rädsla för ett komplicerat liv av olika skäl? Avundsjuka på dottern som kanske har rolig sex tidigare än de själva fick uppleva det i sina liv? Eller rent och oförblommerat äckel inför sexet?
Ja, föräldrar skall ha rätt att styra sina barn hyfsat mycket upp till en viss ålder. Men när det gäller sex tar sig detta ofta i uttryck som hat mot SEXET och PERSONEN som den könsmogna DOTTERN har SEX med. Gammal unken "hedersmoral" som går igen. Inte mogen att avgöra. Familjen skall avgöra. Staten skall avgöra. Jag kan förstå regleringar på området. Men jag är benhård och kallar alla dem som hatar SEXET I SIG för puritaner och sexualmoralister. Det har jag fått skit för av folk som tror att de tillhör Sveriges liberalaste röster. Men de får väl tänka en vända till och analysera sina egna känslor och varför de har dem.
Även Sveriges Radio hissar falsk flagg när de gör ett Studio Ett-inslag om "nätpedofilernas raggning". Men det förekom ju i stort sett ingen nätraggning mot icke könsmogna barn enligt BRÅ! Däremot en hel del mot 12-14-åringar, som alltså inte har uppnått åldern för sexuellt självbestämmande men dock har börjat utrustas med en pockande sexualdrift.
Den professionelle "mansjägaren" Mats Andersson ägnar det mesta av sin tid åt att leka underårig kåtchattande flicka. Han säger i programmet också att de där han snärjer inte är pedofiler. Det är "din granne" säger han till lyssnaren. Vanliga hetersoexuella män. Exempelvis spenderade han flera månader med att leka "Lisa 14 år" för att se om han kunde haffa en präst. Varje dag lekte han Lisa och chattade med prästen. Efter ett halvår började prästen prata snuskigare. Reagerade Lisa när prästen började kommentera hennes utseende (eftersom Mats/Lisa lagt ut en falsk bild)? Nejdå, inte alls. Avslutade Mats/Lisa samtalet och rapporterade det hela till sajtens abuse-personal när prästen började tala om sex? Självklart inte. Blockerade Mats/Lisa prästen när han började prata om att knulla och om löskukar? Nix.
Nästan alla ungdomar hade "blockat" mannen. Men Mats Andersson, alias Lisa, betedde sig som en del ungdomar faktiskt gör. Eftersom de är könsmogna. Och kåta. Och skulle haft sexuellt självbestämmande vid 14 års ålder eller yngre. I andra länder. Civiliserade länder. Island. Tyskland. Italien. Spanien. Kanada. Estland. Litauen. Ungern. Bulgarien. Större delen av Latinamerika. Japan. Om en femtedel av jordens befolkning i Kina är civiliserad får väl läsaren avgöra.
Men varför håller Mats Andersson på sådär? Han uppfinner ju problem som inte finns. Ungdomar är smarta och bryter kontakten om de kommer in på sex och de inte vill vara med om det. De "blockar". Mats Andersson däremot måste vara en äkta sexälskare. Han lyckas till och med ta betalt för att sitta och kåtchatta dagarna i ända med präster och kommunpolitiker och låtsas vara flicka genom sitt företag Netscan. Alltså, jag är sexlibertarian och tycker att Mats Anderssons parafili är helt OK: Ageplay, som den kallas i sexuella fetishkretsar, något jag tidigare berört i samband med Second Life. Mats tycks verkligen gå igång på att vara en chattande ung tjej och bryter aldrig när de kommit in på sex. Tvärtom uppmuntrar han herrarna att snacka mer och mer detaljer. Puss på dig Mats Andersson! Jag önskar dig riktigt trevligt surfande och hoppas du blir riktigt blöt i fittan! (Tips: Du kanske kan få spons av Kleenex?)
Promemorian placerar Fredrik Wersäll och Thomas Bodström och Sverige på samma skamliga nivå som Perverted Justice, ett "medborgargarde" av Mats Andersson-liknande högaffelmänniskor vars mål är att snärja så många vanliga omdömeslösa män som möjligt och har lyckats göra TV-show av det. De hyr tonåringar som sitter och lockar vanliga män under lång tid för att sedan filma dem när de tror att de skall ha en dejt med en könsmogen tjej eller kille. De sätter upp hela hus fyllda av TV-kameror, poliser och reportrar som möter chattaren. De lyckades bland annat förstöra communityn i en hel liten stad i Texas genom att locka in så många vanliga män i fällan att många i staden till slut var påverkade på något sätt. Poliser sa upp sig när de såg vad som hände. Och grannstadens åklagare sköt sig i huvudet i TV-sändning när han skulle dejta en ung tonårskille som lockat honom på alla sätt och vis under lång tid. Som ringde och bönade och bad att han skulle komma till huset. En äkta hyrd tonårskille. 20/20 gjorde ett reportage om det hela: Del 1 och Del 2.
Varför bryr jag mig? Visst jag har blivit kallad mycket på grund av mina ståndpunkter om frihet på nätet och sexualitet. Men det är inte för att chatta med underåriga själv. De stämmer inte med mina sexuella preferenser. Men min grundinställning är att folk - både vuxna och ungdomar - faktiskt är aktiva subjekt som kan anpassa sig bra till nya företeelser - som nätet. Och att nätet och kulturen och människan mår bra av ett nät som är så oreglerat som möjligt. Där vi får kommunicera fritt. Och kan "blocka" själva. Inte där andra blockar åt oss. Skivbolag kanske faller. Bloggare kanske stör pressombudsmän och gammal publicistisk självreglering. Och folk kanske tar kontakt med varandra på sätt som inte skedde förut. Men vi kan alla anpassa oss och lära oss. Lagar som försöker tvinga in oss i den gamla världen är ett uttryck för konservatism. Reaktionärt och unket är det. Som BRÅ visar finns stor rationalitet i ungdomars hantering av nätet och inte några problem som löses genom groominglagen. Den skapar problem.
Visst, några blir brända innan skolorna har hunnit utveckla sin undervisning om att bete sig smart på nätet. Den här 15-årige killen trodde han webcammrunkade framför en tjej som han gillade på skolan. Fast det var hans jämnåriga killpolare. De spelade in allt och spred filmen till alla på hela skolan. Killen drabbades av skamkänslor. Trots att alla hans polare förstås också runkar som kaniner. Groominglagar löser inte sånt. Kunskap gör. Och den förändrade inställning till nakenhet som föds av nätet och exhibitionism.
Groominglagen handlar alltså inte om skydd av "barn". Detta - precis som den radikalfeministiska kampen mot porr och prostitution - handlar om att driva Mannen till att begränsa sig helt till "mogna", monogama, kärleksfyllda möten med Kvinnan. Såsom Hon definieras av radikalfeministerna själva. Ha sex som Margareta Winberg och ROKS-tanter helt enkelt. Det handlar om en kamp mot hela Mannens naturliga sexuella potential. Han kan tändas av könsmogna individer och många kan lockas i fällor. Mannen skall tämjas, böjas och uppfostras. Och ungdomar skall snabbt bli ROKS-pionjärer med röda näsdukar runt halsen utan sexuella tankar i huvudet. Det behövs bara elementära kunskaper i evolutionär biologi för att fatta vilka urkrafter nuckfeminister kämpar emot. Och det handlar om den eviga regleringsimpulsen där fri kommunikation ses som dåligt. Av dem som vill lägga livet tillrätta för oss alla och tvinga in oss i deras egna utopier.
Och såklart: I sin strävan efter att höja självbestämmandeåldern för allt sexuellt umgänge till 18 år anser förstås Bodströms egen organisation ECPAT i sitt remissvar att man skall snärja alla som chattar med folk under 18. Inte under 15. Och att minimistraffet alltid skall vara fängelse, inte böter, om man har sex i tankarna vid chattandet. Och att detta skall gälla för svenska medborgare var de än befinner sig i världen. Oavsett vilka lagar som gäller i det aktuella landet. ECPAT-folk som Karlén och Bodström behöver inte Kleenex, den saken är klar. Kanske hormontillskott?
Groominglagen har inte analyserats så mycket i bloggosfären. Blogge Bloggelito slog till förstås så fort promemorian kom, även om han lämnade många stenar ovända. Vanligtvis klarsynta Johanna Nylander är kritisk mot lagen men lät farligt lik den stora högaffelklungan, som jag dock inte orkar länka. Den tillför ju inget. Dumhet och dallrande känslomaneter.
Recent Comments