Ulf Berg är polisinspektör. Han är också moderat riksdagsledamot. Idag undertecknar han en debattartikel i Expressen som presenteras så här: "Sju moderata riksdagsmän trotsar partipiskan: Att fildela är en rättighet. Att avkriminalisera den fildelning som i dag är förbjuden och tvinga marknaden att anpassa sig är inte bara den bästa lösningen. Det är den enda lösningen.".
En annan undertecknare är Karl Sigfrid, tidigare känd från denna blogg: [1], [2]. Han har en egen blogg, där han idag också publicerar samma artikel. Kanske på plats med uppmuntrande kommentarer?
Dessa riksdagsmän ska belönas. Deras namn ska nämnas. Bloggosfären har faktiskt en viss makt att lyfta fram dem som bryter, dem som vågar. Det kan ge mod åt andra att göra detsamma. Här är moderaternas Hall of Fame:
- Ulf Berg, Dalarnas län
- Karl Sigfrid, Stockholms län
- Lisbeth Grönfeldt-Bergman, Göteborg
- Lena Asplund, Västernorrlands län
- Staffan Appelros, Malmö
- Margareta Cederfelt, Stockholm
- Göran Montan, Skåne län
De säger kloka saker i artikeln. De ser äntligen sambandet mellan ett ofritt övervakningssamhället och fildelningen. När vi strypt internetaccessen för en del medborgare i enlighet med Renforsutredningen kommer fildelningen ändå att fortsätta öka. Medielobbyn kommer att kräva nya lagar: Stoppa anonymiseringstjänster. Lämna över kryptonycklar. Att få tillgång till regeringens superdator där FRA avlyssnar allt vi gör på nätet. Eller som dessa moderater uttrycker det: "Den som vill kontrollera vilka som skickar upphovsrättsskyddat material mellan sig måste kontrollera all elektronisk kommunikation mellan medborgare.". Hittills är det egentligen bara Piratpartiet som ständigt upprepat detta. Och jag. Och bloggare.
De säger ganska revolutionerande saker för att komma från etablerade politiker. Saker jag själv sagt många gånger med andra ord: "Men varför ska Sverige anpassa sig till vad länder som Frankrike tycker? Sverige är en av världens främsta tekniknationer, och vår teknikvänlighet måste få avspegla sig i politiken. Som del i ett globalt nätverk kan vi erbjuda internetanvändare världen över den informationsfrihet som de förvägras i sina hemländer.".
Just det! Jag har ju hyllat Sverige för att ligga i framkant. Det är här det händer! Många är stolta över att Sverige har ungdomshjältar som driver The Pirate Bay och räcker lång näsa åt makten, att ha ständiga gästtalare på internationella konferenser från Piratbyrån, att vara landet där Piratpartiet föddes och som nu på något vis kommit igång i 20 länder. I den framtidsinriktade nätvärlden är Sverige något att se upp till.
Förresten verkar det som om Twingly styr mycket av bloggandet nu. Hittar knappt någon som skrivit om Expressenartikeln när jag kollar Knuff.
Jag noterar att en herre som inte såg framtiden idag sätter ett av sina bolag i konkurs: Johan Staël von Holstein. Jag var uppe och snackade med honom för ett par år sedan efter Groksterdomen i USA där utvecklare av fildelningsprogram riskerade enorma skadestånd och därför stängde ned i USA en efter en. Jag föreslog att vi skulle ta hit dem till framtidslandet och fylla iQubes lokaler. Men han var så fast i det gamla att han inte såg framtiden: "Bara de som skapar musik kan tjäna massor av pengar är jag för grejen men det där innebär ju att man hjälper folk stjäla". Ungefär så. Nåväl, jag var inte riktigt upplagd för entreprenörskap igen så jag släppte tanken.
Jag noterar också att Årets Politiska Blogg enligt omröstning hos Bloggen Bent blev stridbara och kunniga och hårt arbetande (med opinion numera) sexarbetaren Isabella Lund. Grattis!
Jag tog ju upp Pär Ströms bok nyligen, både på bloggen och i en krönika i Computer Sweden. Nu har han skrivit på SvD Brännpunkt. Att Gudrun Schyman inte skulle fatta vad han säger var ju väntat. Hans poäng, efter vad jag förstår är följande: Man skulle kunna göra samma maktanalys som feminismen gör där man hävdar att kvinnor förtrycker män. Men den vore också fel. Män och kvinnor har makt. Och använder den. På olika vis. Det envetna perspektivet där män förtrycker kvinnor är fel och kontraproduktivt. Det hindrar en individuell och liberal syn på världen. Och jag undrar vad t.ex. Johanna Nylander egentligen gör för skillnad på individualism och feminism. Jag ser ingen sådan skillnad i hennes argumentation: "En av de grundfrågor som är viktigast för mig som feminist, är att slippa bli behandlad efter kön före individ.". Pär Ström kommenterar i sin blogg.
Recent Comments