World Economic Forum publicerade just sin Global Information Technology Report, där man rankar länder enligt ett Networked Readiness Index, vilket mäter hur redo ett land är att dra fördelar av ICT (Information and Communications Technology). Sverige hamnar som nummer två i världen i år igen, snäppet efter Danmark. Alla fem nordiska länder hamnar på Topp 10.
Sverige som ökänt och hyllat piratnäste bekräftas tyvärr inte i studien: Vi rankar 7:a i världen vad gäller "Intellectual Property Protection", långt före USA på plats 22. Tyskland sägs vara "bäst" i WEFs tabell. Detta är bara en liten del av indexet och som läsare av denna blogg förstår är det förmodligen inte så att "strong and enforced" är det bästa i nätverkssamhället. Om IP verkligen är enforced skulle vi ha ett helt övervakat nät där alla överträdelser mot informationsspridning beivrades och deras datorer beslagtogs i husrannsakningar. Detta borde ge hög poäng i den där studien. Men vore det bra för ett digitalt nätverkssamhälle? Såklart inte! Å andra sidan är det möjligen svårt att hävda den totala motsatsen också.
Jag var på seminarium på Ingenjörsvetenskapsakademin IVA igår. Slutrapporterna för det stora projektet Internetframsyn presenterades. Man kallar resultatet för Ambient Sweden:
"Ambient Sweden är det program som snabbare ska flytta fram Sveriges position internationellt. I den här rapporten ges bakgrunden och analysen till varför Sverige måste vara en framstående internetnation år 2015, och förslagen till hur och av vem detta ska realiseras. Genom att genomföra och aktivt följa upp åtgärderna i Ambient Sweden kommer ett personligt internet att realiseras och Sverige bli en förebild inom EU för andra att följa."
Under seminariet lät det snarare som att målet var att Sverige skulle vara världens ledande Internetnation. Vad nu det är förstås. Sammanfattningsrapporten plus de tre panelernas rapporter (infrastruktur, användare, säkerhet/juridik) kan laddas ned från hemsidan förstås. Där finns konkreta förslag till åtgärder. Man kan säga att det fanns hysad samsyn runt att framtiden är trådlös, en värld där vi alltid är uppkopplade genom etern. Nätet är inte därute: Vi är en del av nätet hela tiden.
Panelerna var hyfsat teknikertunga vilket är bra. Infrastrukturminister Åsa Torstensson var där och hävdade återigen att Internet blivit en sån hit och haft sådan explosiv utveckling för att staten inte lagt sig i under dess uppbyggnad. Nätet byggdes av tekniker som var helt neutrala till vilken information som transporterades. De var däremot besatta av att säkerställa att information skulle komma fram och att systemet var öppet så att vem som helst kunde bygga vidare. Ansluta! Bara man följde de tekniska protokollen var man välkommen att skeppa vad man ville. Denna syn är under attack, som bekant. Från moralister (som Thomas Bodström och Beatrice Ask), från gamla hundar som Bert Karlsson (och Bodström och Ask) som inte kan lära sig sitta i den nya miljön, från övervakare (som Bodström och Ask) och etatister (som Bodström och Ask).
Sällan ser man topparna för TeliaSonera, Telenor Sverige, TDC och 3 på samma scen i en panel. Med generaldirektören för Post- och Telestyrelsen i mitten. Men så skedde här, vilket klart framgår av mitt excellenta bildbevis:
[Bild, från vänster: Ulf Baggström, VD TDC - Lars Nyberg, VD TeliaSonera - Marianne Treschow, GD PTS - Peder Ramel, VD 3 - Johan Lindgren, VD Telenor Sverige, samt moderator Anna Lindmarker]
Vad säger Ambient Sweden om det där med fildelning och upphovsrätt i det digitala nätverkssamhällket då? De är öppna för den nya världen. Inom Säkerhets-/juridikpanelen skriver man hyfsat långt på flera ställen om immaterialrätten. Man binder sig inte för något men pekar på alla de postivia sidor som finns med informationsdelning och de utmaningar som användargenererat nät och innnehåll ställer lagstiftarna inför. Även om det hela blir lite lamt är det långt från tjockhuvade politiker i Riksdagen som i många fall inte verkar ha tänkt en tanke utanför Bert Karlssons propaganda. Jo, det finns undantag! Panelen trycker också på integritetsfrågor och balans mellan olika intressen på ett hårdare vis än riksdagspolitiker och regering gör.
Jag väljer att citera ur Användarpanelens rapport:
"Användarnas budskap kring fildelning är tydligt: många vill kunna ladda ned och dela musik och film med varandra. Det digitala formatet för media är lättanvänt och modernt och användarna vill gärna dela musik och filmer med sina vänner. De allra flesta skulle säkerligen dessutom göra detta lagligen om det fanns vettiga, rimligt prissatta affärsmodeller för detta. Sverige har hittills varit ett föregångsland vad det gäller att ta fram teknik för digital mediadistribution. Sverige bör utnyttja detta för att bli ett föregångsland för en fungerande helhetslösning av regleringar, lagstiftning, nyskapande affärsmodeller och en fungerande it-infrastruktur. En sådan lösning har förutsättningar att spridas över världen. Den kräver dock att flera myndigheter, företag, forskare och representanter för andra samhällsorgan och intressegemenskaper samarbetar. VINNOVA bör ta initiativ till att studera tvärvetenskapligt användarbeteende för att säkerställa att vi inte låser in användarna i lösningar som gör att de söker sig utanför de lagliga möjligheterna."
Jag tror inte riksdagsmännen Mats Johansson och Hans Wallmark (som jag tidigare kallat "asociala surmoderater") riktigt har kollat vad IVA-projektet kom fram till för att Sverige skall bli ledande Internetnation när de skrev detta lilla debattinlägg i Dagens Media. De tycks tro att det handlar om att täppa till nätet och hävda starkt "ägande" av information. Dream on!
Jag greppade förstås mikrofonen under en frågestund och hävdade att Sveriges nätframtid låg i att bejaka ett fritt nät där "användarna" regerar. Jag upplyste om resultatet av EU-omröstningen (som skett kort innan IVA-seminariet började) där ju Sverige tryckt tillbaks etatismen samt pekade på att Sverige ju är världsledande på vissa områden: Vi har ju The Pirate Bay som verkligen pressar industrier att anpassa sig till nätsamhället. Utan TPB och fildelning hade inte ens iTunes funnits. Fast priset måste ju ned till en hundradel för att den affärsmodellen skall bli riktigt intressant.
En medundertecknare till Expressen-uppropet var f.ö. en av de sex för hela projektets styrgrupp, Staffan Truvé, VD för SICS och Interactive Institute.
Förresten kan man ge egna kommentarer till framtiden för Sverige och nätet här på projektets blogg. De uppmanar: "Tyck till om projektet! VILKET INTERNET VILL DU HA?".
P.S. Jag skall delta i en debatt på Uppsala Universitet om fildelning och upphovsrätt, ordnad av European Law Student's Association (ELSA) den 16 april kl 16. Öppet för allmänheten. Med akademisk kvart efter vad jag förstår :) Det går av stapeln samtidigt som en annan liknande debatt som Centern ordnar i Stockholm. Där kommer Rasmus Fleischer, Nicklas Lundblad m.m. att finnas. Synd med krock.
Recent Comments