Erik Josefsson, EFFs EU-bevakare, ringde just och meddelade resultatet av omröstningen i Europaparlamentet om Guy Bono-rapporten. Svenske EU-parlamentarikern Christofer Fjellners förslag om "amendment" delades upp i två delar efter debatt i parlamentet igår kväll.
Nu på morgonen röstade man. Båda delarna passerade med hyfsad majoritet. Frankrike och Sarkozy försökte in i det sista få gehör för sin linje att man skall kunna stänga av folk från Internet om de beter sig fel (fildelar grejer som skivbolagen inte vill ...). Om jag har förstått det rätt har nu Europaparlamentet i den där rådgivande rapporten slagit fast att det INTE är ett proportionerligt medel som står i överensstämmelse med grundläggande fri- och rättigheter att klippa folks förbindleser för att "skydda" content-industrins intressen av att stoppa fildelning.
Jag skall iväg på ett framtidsseminarium om Internet nu på IVA. Om någon kan leta upp hela texten till vad som faktiskt gick igenom i parlamentet vore ju detta guld värt. Förresten verkar TypePad ha problem med kommentarsfunktionerna just nu. "Recent Comments" på vänsterkanten är tom trots att det förstås finns kommentarer. Dumt! Jag har öppnat supportticket om det hela.
Den enda icke-bloggmedia som tagit upp hela grejen innan omröstningen i alla fall verkar vara Realtid.se.
UPDATE: NyTeknik skriver om det hela före och efter omröstningen. Även Realtid.se skriver efter omröstningen och har talat med socialdemokraten Eva-Lena Jansson (s). Hon vet inte riktigt vad hon ska tycka. Kanske finns det andra straff att ta till. "Man skulle kunna sänka hastigheten på bredbandet", filsoferar hon.
Här är texten till Fjellners ändringsförslag som alltså antogs med en majoritet:
22a. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att erkänna att Internet erbjuder en bred plattform för kulturyttringar samt tillgång till kunskaper och demokratiskt deltagande i utövandet av Europas skaparkraft och sammanför generationerna genom informationssamhället. Parlamentet uppmanar därför kommissionen och medlemsstaterna att avhålla sig från sådana åtgärder såsom avstängning av tillträdet till Internet, eftersom de strider mot de medborgerliga friheterna och de mänskliga rättigheterna och principerna om rimliga proportioner, effektivitet och avskräckande verkan.
P.S. Även Norge hyllar nu Fjellner för att ha räddat dem undan Frankrikes toppstyrning av nätet. Även om de ligger utanför EU brukar ju alla sådana där saker tvingas på dem m.h.a. EES-avtalet även om de skulle vilja göra något annat. SVT skriver om detta blogginlägg och intervjuar Fjellner.
Recent Comments