Jag var på Open House hos SICS, Swedish Institute of Computer Science. Det är härligt att se drivna forskare försöka lösa de flaskhalsar som försvårar fildelning och som därför älskas av film- och skivbolag. De senare gillar ju att de flesta internetförbindelser är asymmetriska: Hög nedladdningshastighet men låg uppladdningshastighet. Det gör fildelningen mindre effektiv än den kunde ha varit eftersom det blir långsammare att dela med sig utåt nätet.
På SICS finns åtskilliga forskare som funderar på hur man skall kunna designa runt sådana olägenheter, speciellt vad gäller strömning av realtidsvideo via torrentliknande p2p-tekniker. Computer Swedens Anders Lotsson var där och ni kan läsa hans artikel om tekniken och forskarna. Jag förmodar att resultaten från forskningen finns spridda i en mängd vetenskapliga artiklar men att det inte är helt lätt att utifrån dessa bygga ihop ett fungerande system i alla fall. Vad kommer efter industrialism och kapitalism och andra ismer? Jo vi går nu in i peerialismens tidsålder. Man delar på nätet. Men helt har man inte kastat ut kapitalismen eftersom forskarna själva har valt att starta ett företag som riktar sig till innehållsleverantörer och som använder sig av deras resultat för att distribuera videoströmmar effektivare. Bolaget heter alltså Peerialism och har kontor i Stockholm och Kairo. Flera av forskarna, inklusive SICS Chief Scientist, professor Seif Haridi, är från Egypten även om han räknar Sverige som hemland sedan 34 år.
Den mest uppmärksammade SICS-forskaren under året var Adam Dunkels som sprider sina hyllade programvaror som öppen källkod, vilket gör att de används i alltifrån NASA-satelliter till BMW-motorer och har hjälpt mänskligheten enormt. Framsteg handlar både om innovation och spridning. Storheten? Att lyckas klämma in TCP/IP-stackar i extremt resurssvaga processorer vilket gör att varje liten pryl kan bli en nod på internet. Han har fått Microsofts europeiska forskarpris för sitt operativsystem Contiki. Han har fått Chester Carlsson-priset från Xerox och IVA. En intervju i NyTeknik och hos IDG samt en ganska detaljerad genomgång i omslagshistorien hos Elektroniktidningen. Förresten är Adam Dunkels bror till nätforskaren Elza Dunkels, som skrev under det där uppropet i Expressen där vi bad riksdagen hejda sig och lyssna till fler röster innan de täpper till nätet.
Svenske EU-parlamentarikern Christofer Fjellner lyckades ju få en majoritet i Europaparlamentet att rösta för ett tillägg som sa att avstängning av internetabonnemang för medborgarna aldrig skall kunna vara en tillåten metod att få bukt med oönskad fildelning. Om man tittar på hur stor del av de olika ländernas ledamöter som röstade för tillägget finner man något intressant: De tre EU-länder (Sverige, Danmark, Finland) som har störst Network Readiness Index, NRI, är också de tre länder som är mest negativa till att stänga av folk från nätet. Av de 19 svenska ledamöterna röstade två mot Fjellners tillägg: Förre riksbankschefen Lars Wohlin, (kd, men inröstad för junilistan) och Maria Carlshamre (Fi, men inröstad för folkpartiet). Carlshamre var ensam svensk om att inte ens rösta för den mjukare skrivningen att man inte skall kränka mänskliga rättigheter när man försöker skydda "intellectual property". Jag vet inte vad orsaken är men hon är ju främst intresserad av att försöka få resten av EU att förbjuda sexköp så jag antar att hon är skeptisk mot det okontrollerade nätet i princip. Folk kan ju annonsera ut sig som "eskorter" på enkelt vis. Kanske?
Skivindustrin genomgår dödsryckningar. Förhoppningsvis blir vi av med The Big Four snart. Det handlar om de fyra globala skivbolag som inte behövs längre. Vilken ekonom som helst vet att de tjänat ut sin roll. Den typen av skivbolag skall dö om ekonomi och teknik får utvecklas i fred. Kvar finns några direktörer och popstjärnor som blickar tillbaks på en tid när de badade i pengar.
Vi bokar flygbiljetter direkt från flygbolagen via nätet nuförtiden. Resebyråer av den gamla modellen har inte samma funktion längre och försvinner. Teknik och ekonomi utvecklas. Förutsättningarna för en del affärsverksamheter förändras. Det finns de som vill fokusera på musiken och hävdar att en ny typ av skivbolag kan florera. Sju svenska bolag har som bekant bildat The Swedish Model. Jag tror gott att nya sätt att förhålla sig till tekniken och fansen och artisterna och låtskrivarna och marknaden kan göra att det finns utrymme för en mellanhand ibland. Så länge The Big Four får hålla på och trakassera publik och teknik måste ju dock de små nyskapande bolagen slåss mot de där resursstarka dinosaurierna som verkar ointresserade av musik men intresserade av juridik och att paketera om gamla inspelningar av Cliff Richard.
IFPI meddelar att de skall stämma en svensk ISP. Det verkar som om de skall pröva om ISP:n är skyldig till "medhjälp" till intrång i upphovsrätt. Förmodligen rör det sig om en civilrättslig stämning. Nu är det ju knappast så att en ISP huserar material på sina servrar eller skall behöva ta ansvar för vad användarna gör eller ta ansvar för om kunder lägger trackerprogramvaror på sin servrar eller skall behöva filtrera trafik. Men man vet aldrig, en domstol kanske inte slänger ut fallet direkt, vad det nu gäller. Hösten 2005 skrev jag i Expressen om den kommande strategin att gå på internetleverantörerna. Mitt tips då var att de skulle försöka stämma mindre operatörer för att orsaka ekonomisk skada och att operatörsbranschen därför kollektivt borde enas till försvar och hjälpa mindre operatörer med legala kostnader. På Irland valde man dock landets största nätoperatör så vi får väl se om de går rakt på en jätte som de kanske kan kräva enorma pengar av.
Sverige känns vitalt och framsynt vad gäller nätteknik. Vi ligger före. Inte efter. Det är kanske inom nätteknik vi har vår framtid? Inte främst i att producera en ny Per Gessle som ackumulerar lyxbilar utan att skapa jobb eller utveckling. Ändå är det bara den typen av intressenter politikerna lyssnar till.
Jag ser att Dataföreningen åker på stryk av bloggare. Rick Falkvinge undrar vad de röker när de utser en moderat riksdagsledamot, Eliza Roszkowska Öberg, till årets IT-politiker. Christer Berg från Dataföreningen skriver en krönika där han förutser civilisationens fall och barbariets återkomst om inte fildelningen upphör: "När vi förlorat vår moderna kultur, kommer vi att upptäcka hur mycket vi älskade den.". Jag antar dock att Dataföreningen inte är monolitisk. För deras VD skrev trots allt under det där uppropet i Expressen (samma som Elza Dunkels ovan). Dessutom deltog jag just själv som föredragshållare på Dataföreningens "Trendvåg 2008", en 24-timmars båtkrysning som var riktigt trevlig. Mycket handlade om integritet och övervakning samt Web 2.0 och ett användargenererat nät. Pär Ström deltog också, liksom Göran Gräslund, Datainspektionens GD, Alice Åström (v) m.fl.
Min senaste krönika i Computer Sweden för den som vill.
Recent Comments