Jag satt i en panel på Uppsala Universitet idag. Temat för debatten var fildelning, eller snarare "Pirater och paragrafer - kan man äga en idé?" och arrangerades av ELSA, European Law Student's Association. (Panelen blev ej exakt som den länkade sidan anger). Uppslutningen av åhörare var god, 100-150 pers tror jag, de flesta juridikstudenter förmodar jag.
Det finns en enorm klyfta här. De två riksdagsledamöterna rabblade gammal skåpmat, propaganda från Antipiratbyrån, var allmänt okunniga eller virriga.
Cecilia Wikström (fp) är präst i det civila och verkade tro att man skall kunna tala den yngre generationen till "moral" (dvs inte dela musikfiler mellan sig utan att för varje överföring skicka pengar till någon upphovsrättshavare som kanske skrev låten för 50 år sedan). Hon jämförde kopiering av en låt med att gå in i en butik och ta en CD-skiva och fildelning med att köra rattfull. De tyckte att de hade lyssnat på de relevanta intressena, exempelvis i den utfrågning som ordnats i Riksdagen. Där fanns ju en massa företrädare för kulturarbetare och organisationer. Visst, tjena!
Anne Ludvigsson (s) sa att hon minsann fått något från Riksdagens utredningstjänst där det står att det finns ligor som tjänar massor av pengar och är att jämföra med Bandidos och att det verkligen inte är OK och att vi måste göra något. Ja, herregud. Det där är ju taget rakt från Antipiratbyråns dumma pyramidritningar som de lyckades få ut i pressen dagen innan Rosvall lämnade in sitt åtal mot The Pirate Bay (luktar det PR-byrå, någon?). Tja, det var ju det jag skrev i den där förra länken och i artiklarna om EU: Industrilobbyn är så stark och håller sig framme för att skydda Bert Karlssons intäkter att de lyckas lura politikerna. Medan folket och ungdomarna som inte har en massa lobbyister rännande i korridorerna redan har bestämt sig: Vi vill dela med oss! Vi gör inget fel!
En handuppräckning visade att 90 % av juridikstudenterna inte tycker att det är något moraliskt fel att fildela och, får man anta, att det borde vara lagligt. Nåväl, när den nya generationen ersatt våra fega, döva och blinda politiker bör ju en ändring komma till stånd.
Christian Engström från Piratpartiet gjorde en mycket strong insats i panelen med konkreta exempel och resonemang. Själv var jag nog mer teoretisk och principiell och internetfokuserad och kanske mindre effektiv.
Den femte panelisten var Bengt Edlund, professor i musikvetenskap som skrivit en bok vid namn "Riff inför rätta" där han följer ett rättsfall om plagiering av musik och hävdar att utfallet egentligen bör sätta stopp för den mesta musik vi hör. Musik bygger på en liten uppsättning idéer och allt kan sägas plagiera något annat. Hade domstolarna förstått musik hade de aldrig kunnat döma så här var hans budskap. Copyriot och DN har redan rapporterat om Edlund tidigare. (För övrigt pågick samtidigt med Uppsalaseminariet en fildelningsdebatt i Stockholm ordnad av (c) där Copyriot/Rasmus Fleischer, Nicklas Lundblad, Monique Wadsted m.m. skall ha deltagit).
Moderator var Richard Wessman, Jur dr och knuten till juridiska institutionen i Uppsala. Dessutom praktiserande på MAQS Law Firm. Alltså de som är Hollywoods (MPAs) ombud i Sverige med Monique Wadsted i spetsen. Måste dock säga att Wessman skötte uppdraget med humor och akademisk öppenhet även om man förstås hade kunnat frukta en upphosvrättshök. (Jag har nu äntligen också förstått att det finns två jurister med nästan samma namn. Rickard Wessman är pressekreterare till Beatrice Ask och har förflutet på bl.a. justitiedepartementet tidigare. No relation, enligt Richard). Årets första jordgubbar fick jag av Casper Tham som förtjänstfullt arrangerat det hela för ELSA.
Ni har väl sett blundern i Pirate Bay-rättegången, där skivindustrin tror att de äger rättigheterna till ALL musik och därför begär skadestånd för låtar som inte är deras? IDG, SvD, SvD, SvD, DN. Bloggar.
Recent Comments