Jag har varit tyst ett tag nu men inte latat mig. Resultatet av en heltidsarbetsveckas frenetisk aktivism kanske inte verkar så imponerande men jag är nöjd. Det blev alltså precis det jag ville: en artikel i dagens Expressen. Fjärde Sidan, som ju debattsidan kallas där. Jag ville ha in den dagen innan Riksdagens öppna utfrågning om upphovsrätt på nätet, alltså den som sker i morgon den 3 april. Länk till artikeln längre ned!
Artikeln är - tror jag - den första mer samlade protesten från hjärtat av Internet- och IT-Sverige mot politikens vilja att snabbt och oövertänkt regelera nätet. Budskapet är att detta fantastiska nätverk, som möjliggör kommunikation på ett helt nytt sätt, kan förändra världen. Kommer att förändra världen. Det finns oerhört mycket positivt med detta. Men genom att ensidigt fokusera på det negativa och bara lyssna på branscher som - eventuellt - blir "drabbade" av förändringar, riskerar man att sälja ut både grundläggande demokratiska värden, upphäva just de sidor som gör att folk dras till nätet med sådan kraft, konservera gamla strukturer som kanske "borde" ändras och hindra andra stora affärsidéer och framsteg på det IT-tekniska området, där ju Sverige har spetskompetens.
Det finns motstridiga intressen här. Kanske. Men i den offentliga debatten hörs nästan bara de "drabbade". De är oerhört aggressiva. De senaste dagarna har IFPI gått på offensiven mot nätoperatörer i flera länder och begär på olika vis att de skall strypa nätet. Skivbolag, som trots allt är en väldigt liten bransch och som lever på att pusha fram några få pop- och schlagerstjärnor, tillåts styra hela nätutvecklingen och politiken. Vi måste sätta ned foten.
Var finns IT-branschen? Operatörerna? Alla dessa hjältar som byggt nätet och vars idéer gjorde nätet stort och fick människor att rekordsnabbt koppla upp sig. Tänk på genomslaget. Från okänt till varje hem och arbetsplats på 10 år. Varför? För att nätet är socialt! Dubbelriktat. För att vi alla kan delta, publicera oss, nå alla.
Tänk er själva om medieindustrin med skiv- och filmbolag hade byggt nätet. Hur hade det blivit? Tja det var väl det de gjorde: kabelteve. Med video-on-demand-möjlighet som enda interaktiva element. Eller möjligen omröstningar som man kunde få delta i via kabeln mot en avgift på 10 kronor. Eller man kanske till och med skulle kunna tv-shoppa och få betala via kabelteveräkningen? Holy shit, fantastiskt, vi baxnar!!
Och tänk om en myndighet som Posten hade byggt nätet. Hur hade det blivit? Tja, som TeleGuide kanske, ett svenskt Minitelliknande experiment där man kunde boka taxi på ett dyrare och krångligare sätt än att lyfta telefonluren och beställa. (Och jag har själv testat TeleGuide tack vare min gamle vän skriftställaren och f.d. slottsreportern Lars "Fimmer" Fimmerstad, som trots sina tweedkavajer alltid såg till att pröva den senaste tekniken bland sina dignande bokhyllor med fransk och tysk litteratur på originalspråk. I början på 90-talet satt vi alltså och jämförde TeleGuide med det då helt textbaserade Internet i hans lägenhet.)
Så: Jag jobbade som ett svin (har 180 mail i en speciell brevkorg med textrevisioner, förhandlingar och övertalningar, i en del fall misslyckade sådana) för att visa att det faktiskt finns en massa organisationer och tänkare och forskare som ser de fantastiska och positiva sidorna av nätet. Här finns både business och kulturell utveckling att omfamna. Om man inte är rädd. Men de där rösterna hörs ju inte. Detta ville jag ändra.
Budskapet är: Politiska beslut skall inte tas bara för att en part klagar och känner sig drabbad. Lyssna på oss också! På nätet. På framtiden. Jag förpestade tillvaron för ett antal personer i ledningen för olika organisationer som jag tyckte borde gå med i uppropet. En del blev nog trötta på mig. Men vi fick ihop en text som alla kunde stå bakom och detta är ju inte lätt heller i en brännade fråga. Här är artikeln i Expressen.
Jag ville också visa att det inte är en höger-/vänsterfråga. Johan Ehrenberg och jag har ganska olika åsikter i andra frågor. Men vi står på samma sida här. Precis som Timbro och Ordfront har olika syn på världen men kunde stå bakom ett seminarium där jag presenterade min senaste rapport, Alternativ till Bodströmsamhället - om kriget mot terroristerna, piraterna och pedofilerna [finns som fri PDF].
De som är riktiga nätälskare uppmanas att köpa tidningen i PRINT paradoxalt nog. Ja, jag är en stor fan av TRYCK. Saker ter sig helt annorlunda där. Man blir mer drabbad av layout. Saker ser viktigare ut. The medium is the message. Och dessutom verkar Expressens publiceringssystem bugga till sig när de har bilder och avancerad layout. Ofta kommer någon textruta med som kanske var till för att beskriva en bild. Som inte kommer med på nätet. Och det ser konstigt ut. Så även här.
Men print har ju en nackdel, som samtidigt är en fördel: Antal tecken är hårdbegränsat. Att skära i en text för att få ned den till printformat är härligt. Men vad gäller presentationer av undertecknarna sa sig Expressen vara tvunget att skära ned kraftigt. Därför framgår inte riktigt hela vidden av underteckarnas ställning i hjärtat av Internet-Sverige. Här kommer något mer utförliga tituleringar. Men hur titulerar man Eva Frölich till exempel för att göra henns insatser för nätet rättvisa? Det kunde man utlysa en tävling om.
Den som vill får gärna kopiera denna lista på sin blogg och förse oss med fina länkar till både deras organisationer och presentationer av personerna. Alla är framtidshjältar!
Undertecknare bokstavsordning:
- Danny Aerts, VD .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur)
- Annica Bergman, VD Dataföreningen i Sverige
- Jonas Bosson, ordf, FFII Förening för en fri informationsinfrastruktur
- Elza Dunkels, fil. dr. lärarutbildningen Umeå Universitet, forskar om barns och ungas användning av Internet
- Johan Ehrenberg, ETC, publicist och medieentreprenör
- Eva Frölich, global Internetkonsult samt VD Frobbit AB
- Patrik Fältström, Internetexpert, medlem av regeringens IT-råd
- Niklas Gerdin, ordf. SNUS Swedish Network Users Society
- Mathias Klang, Creative Commons, fil. dr. informatik, IT-Universitetet i Göteborg
- Christopher Kullenberg, doktorand i vetenskapsteori, Göteborgs Universitet
- Oscar Swartz, fri publicist och internetentreprenör
- Staffan Truvé, tekn. dr. VD SICS Swedish Institute of Computer Science och The Interactive Institute
- Dennis Töllborg, professor Handelshögskolan i Göteborg
- Jonas Öberg, vice president, Free Software Foundation Europe
Kommentarer till denna postning. Mikael Zackrisson på Veckans Affärer tyckte att vår Expressenartikel var dagens viktigaste inlägg. Riksdagsledamoten Annie Johansson (c) är en av dem som uppmärksammar Expressen-artikeln.
Recent Comments