I min sammanställning av artiklar jag skrivit om FRA-lagen i tryckt press hade ju några aldrig publicerats på webben. Här lägger jag därför ut en artikel jag skrev i Dagens Industri den 9 mars 2007, dagen efter Mikael Odenberg (m) lade fram sitt lagförslag. Den är högaktuell. Alla som jobbar i ett företag kan ju visa artiklen för chefen. Jag tror inte svenska företagare är medvetna om vad riksdagsledamöterna ämnar göra:
Varför stöder Svenskt Näringsliv avlyssning?Vi vill inte, kan inte, får inte massavlyssna säger Ingvar Åkesson, generaldirektör för Försvarets Radioanstalt (FRA). Han försöker avstyra farhågor för ett storebrorssamhälle som en följd av Mikael Odenbergs proposition om den så kallade FRA-lagen, som presenterades i går.
Lagen ska tvinga nätoperatörerna att till ett regeringskontrollerat datanät skicka en kopia av all information som de transporterar "över Sveriges gräns". När informationen kopierats kan regeringen göra vad som helst: spara den, analysera den, lämna den vidare till myndigheter, till andra länder, agera på den. FRA:s "kan inte" klingar falskt. Tekniskt går det att avlyssna allt. Men med dagens budget och bara 700 anställda blir det svårt förstås.
Det är märkligt att Svenskt Näringsliv är en tillskyndare av ett kopieringstvång som riktas mot operatörer. Man anser att det är i sin ordning, bara regeringen tillser "att resultaten av underrättelseverksamheten även (...) delges näringslivet", som man skriver i sitt remissyttrande.
Känner medlemsföretagen till denna position? All kommunikation som svenska företag företar sig över nationsgränsen ska alltså skickas med kopia till staten, ja även trafik på "interna" (förvisso ofta krypterade) nät i multinationella företag.
Nationsgränser på nätet är en fiktion. Telia Sonera framhåller att man optimerar sitt nordiska nät så att trafik som börjar och slutar i ett land kommer att passera nationsgränser när det är ekonomiskt och trafikmässigt gynnsamt.
Skatteverket redovisar hyckleriet på ett hederligt vis i sitt remissvar men ser faktiskt risker också. De vill självklart ha del av spaningen för sin myndighetsutövning "men framhåller risken för att en sådan avtappning kan medföra alltför stor insyn i myndigheternas och företagens verksamhet".
Blir vi säkrare av att operatörerna drar kablar fram till en statlig superdator genom vilken vår kommunikation sak passera? När kablarna är dragna och kopiorna börjar sändas finns bara pappersspärrar ("får inte") mot statens hantering av informationen. Redan idag vill man spana efter ränte- och valutaspekulation. Vad kommande regimer gör vet vi inte.
Att Svenskt Näringsliv så fullt litar på ett "vill inte" från staten är obegripligt. Svenska företagare bör höra av sig direkt till sina riksdagsledamöter och kräva att de röstar nej till lagen"
Svenska Dagbladet tar klar ställning idag: NEJ! Men i princip är tystnaden öronbedövande. Just det, gammelmedia tiger! Kolla de här skamliga svaren från ledande Centerpartister när en partimedlem frågar. Dåligt insatt?
Recent Comments