Igår kunde man följa händelserna live på Arlanda när en mottagningskommitté skulle välkomna frihetlige bloggaren Henrik Alexandersson (Hax) och dokumentera hans eventuella arrestering när han flög från Bryssel. Opassande uppmanade folk att åka ut och meddelade att en delegation från Piratpartiet skulle möta. Frihetsfrontare var också där. FRA hade ju nämligen JK-anmält Hax för att han spred en hemligstämplad handling som han förmodligen fått från Datainspektionen: Expressen, SvD, DN, IDG.
Hax hade alltså lagt ut ett dokument som han menade borde bevisa att FRA spanat på kabel redan 1996. Eftersom jag grundat samt drev en internetoperatör med mycket telefoni vid tidpunkten ifråga skall jag ge argument för varför Hax kan ha fel i sin slutsats: Det där kan mycket väl ha varit resultatet av eterspaning, vilket ju FRA påstår. Min utredning är något för gammelmedia att gräva i: Hur spionerade FRA på t.ex. Livets Ord - och svenska folket? Uppslag finns! Det kan bli en stor story. Mer om detta längre ned, under tvärstrecket i artikeln.
Hax hade alltså fått tag i den anmälan mot FRA som någon skickat in till Datainspektionen. Han publicerade olika dokument och speciellt en hemligstämplad sida som han ansåg bevisade att FRA hade spanat i kabel. Något Ingvar Åkesson dementerade. Samtidigt anmälde man Henrik Alexandersson för tryckfrihetsbrott och han fick tips om att han skulle gripas när han anlände till Sverige. Hans egen sammanfattning här.
Alltså, det är ju fullt rimligt att FRA anmäler spridningen av ett hemligstämplat dokument till allmänheten för att få det prövat.
Men bäste Ingvar Åkesson och regeringen: Det går inte att skrämma folket till tystnad om läckta dokument. Sådant gick i den gamla världen. Idag multipliceras de bara, vilket DN uppmärksammar. Det dokument som FRA vill trycka in som anden i flaskan igen finns nu på säkert ett tjog ställen. Ministry of Truth har en lista. Dokumentet finns även på FRAPedia och där verkar den mest uppdaterade listan finnas. Blogge Bloggelito tycks ha varit förste bloggare som solidaritetspublicerade. Piratpartiet och Rick Falkvinge var tidiga också. Det gäller alltså detta (djuplänkade) dokument:
Fildelningsnätverk och aktivister har tidigare fått stora stygga advokatbeväpnade organisationer att förstå att de är chanslösa. Jag skrev om valmaskintillverkaren Diebold tidigare i en krönika i Computer Sweden. Information wants to be free!
Det går sannolikt heller inte att skrämma folk till att inte publicera andra hemligstämplade dokument som kanske sipprar fram. Det finns gott om sätt att anonymt släppa dess på nätet. Och det finns säkert folk som är beredda att göra vad Jan Guillou gjorde i samband med IB-affären: Gå i fängelse. Regeringen har dabbat sig så mycket nu att eventuella risker ansvaret för underrättelsetjänsten ligger HELT på Mikael Odenberg, Fredrik Reinfeldt och alliansens alla partiledare. Folkets vrede tilltar. Grrrr!!!
Henrik Alexandersson menar att det där dokumentet visar att FRA spanat i kabel: "Året är 1996. Vad jag förstår bör fax- och teletrafiken till Ryssland ha gått igenom kabel vid den tiden. Alltså är det rimligt att anta att FRA fått denna information genom att spana i kabel.". Åkesson säger: "Vi spanade inte i kabel, det rör sig om eterspaning".
Kan Åkesson ha rätt? Ja! Detta rörde fax. Så här kan man resonera:
- Man kunde ha faxbrevlåda i mobilnätet i Sverige vid tidpunkten. En brevlåda som man kunde ringa och "polla" från valfri faxmaskin i det fasta nätet. Frågan är ju om ett sådant samtal någonsin lämnade det fasta telefonnätet. Jag skulle tro att svaret är nej, även om numret tillhandahölls av en mobiloperatör. (Och hur är det med "vanlig" GSM-trafik? Den är ju krypterad. Men nja, om den här artikeln stämmer lär FRA kunna bryta krypteringen i realtid i princip. Här finns mer utförlig info.)
- Kunde samtal till eller från Sankt Petersburg gå via satellit? Vet ej, men skulle inte tro att det fanns ekonomi i att skeppa den vägen 1996. Till USA, ja, kanske fortfarande. Men omöjligt är det inte. Trådkapacitet kunde vid tidpunkten fortfarande vara väldigt dyr på internationella sträckor. Fiberskeppen åkte några år senare.
- Behöver ens samtalen ha gått från eller till en vanlig svensk abonnent? De tycks ju alla handla om visumansökningar och innehåller passnummer m.m. Det kanske var samtal med fax mellan Ryssland och ryska ambassaden i Sverige? Som kanske kommunicerade via trådlösa förbindelser som man inbillade sig var säkra mot FRAs avlyssning? (En teori som t.ex. finns i en kommentar till Hax blogg). Ja, kanske. Men ett av samtalen verkar ju faktiskt ha gått till/från Mariefred även om det inte sägs rakt ut.
- Kan samtalen ha gått trådlöst inom Ryssland någonstans vilket avlyssnades av FRA? Ptjaa, om vi inte har hemliga anläggningar inne i Ryssland skulle det ha skett från ett svensk flygplan över Östersjön. Eller kanske ett fartyg inne i Finska viken. FRA hade ju ett och dessutom använder man militära skepp. Men det behöver ju inte stå FRA på det. Vem vet, det kanske finns en isbrytare eller skuta i handelsflottan som har en avlyssningsanläggning och en dubbel användning så att säga? Normal telefontrafik mellan Sverige och Ryssland kanske gick via radiolänk över Finska viken? (En teori som också finns i en kommentar på Hax inlägg).
- Men på tal om radiolänk? Kan faxen ha gått med radiolänk inom Sverige? Svar ja! Se vidare utläggning nedan.
1996 var radiolänk en teknik som Tele2 använde väldigt mycket för att utmana Telias kopparmonopol. För hur skulle Tele2 ta sig fram till slutkund när Telia satt på de koppartrådar som svenska folket finansierat genom sina överprissatta teletjänster? Under ett par år i Bahnhofs historia, när vi fortfarande satt ute på Uppsalaslätten i en industribarack, då erbjöd Tele2 en mycket förmånligare lösning än Telias: Vi köpte 30 modemlinjer (= 2 Megabits per sekund i kapacitet) plus 2 Mbps internetkapacitet från Tele2.
Allting kom till oss via radiolänk. I luften alltså. Tele2 hade markkapacitet fram till Centralstationen i Uppsala. Därifrån sköt man en radiolänkförbindelse till Kristallen, en hyfsat stor kontorsbyggnad där bl.a. Nocom satt och där man fick en massa kunder direkt. Från toppen av Kristallen sköt man vidare till Bahnhof. Fördelen med radiolänk var ju att det för Tele2 var en engångsinvestering i utrustning. Men månadskostnaden för deras transmission var noll. Luften var gratis.
Eftersom det kommit fram att Livets Ord avlyssnats av FRA kan det ju vara intressant att notera att Livets Ords högkvarter låg precis bredvid Kristallen. Möjligen hade man kontor i själva Kristallen också, det minns jag inte. Men det kan mycket väl ha varit så att man "red på" Tele2s radiolänk där i alla fall.
Jag måste erkänna att ingen någonsin funderade på att alla de där radiolänkförbindelserna till hela kontorsbyggnader med både telefoni och internet som Tele2 sålde hårt, kanske avlyssnades av svenska staten.
Jag är ju förstås inte den förste som funderar på radiolänk i samband med FRA. Men jag vet ju hur det i praktiken gick till. Miljöpartiets Max Andersson har nämnt principen i en riksdagsfråga och tekniken nämns i utredningar om FRA. Anders Lotsson har nämnt det hos IDG. Sten Tolgfors nämner det i sin artikel i SvD. Alltså den artikel vars budskap kan sammanfattas: "Ge oss access till kablarna annars kommer vi att fortsätta avlyssna folket hur vi vill i luften och vi kommer att vägra att reglera den avlyssningen, trots att vi måste enligt Europadomstolen".
Egentligen finns nog en hel del avsnitt i landet där kommunikation sker via radiolänk även nu. Där kan vi alltså vara övertygade om att FRA-spionerna avlyssnar rubbet. Dags för journalisterna att gräva djupt. Och dags för gamla anställda att läcka om hur det gått till. Det här kunde ju (och kan!) gälla hela mediehus om det vill sig illa.
(Förresten marknadsförde ett Stenbeckbolag, relaterat till Tele2, en "trådlös ISDN-förbindelse" för mindre kontor med ungefär 4 telefonlinjer ungefär 1996, kanske litet senare. Man hade en rund "bulle" i fönstret. Tekniken blev ingen hit dock).
Här finns
livesändningen från Arlanda lagrad. Strax efter 23:40 in i filmen anländer Hax. (Förresten, jag tror att följande diskussion kommer att komma upp: Är det berättigat att stå och livesända alla människor som anländer till Arlanda så där och sedan lagra filmen, tillgänglig för alla? Tja, man kan knappt identifiera folk i den här filmen. Men senare? När upplösningen ökar? Det är frågor som måste diskuteras. Svaret är nog att vi kommer att - och måste - vänja oss vid sådana saker, annars kommer livet att vara svårt att leva i framtiden. Det innebär också att staten - och alla andra -
i öppna källor kommer att kunna bedriva bra mycket mer "spaning" än idag. Men att staten skulle
tvinga sig till all privat kommunikation från operatörerna är väsensskilt.).
Dagens tekniska möjligheter är magiska. Jag vet att vi på min tid i Bahnhof undersökte möjligheten till trådlös livestreaming av video ungefär 1996. Tja, man kunde överföra TCP/IP via radiolänk genom att pula en hel del själv. Och ha en dyr videokamera plus en kraftfull server på sändningssidan. Snabbutryckningar krävde stora TV-bolag och speciella livesändningsbussar i mångmiljonklassen. Sådana kan nu göras av oss alla. Jamen fatta! Än så länge är det väl mest det tekniknördiga avantgardet som använder mobiltelefonen till live broadcasting. Men vänta bara!
Förresten JK-anmäler en av de avlyssnade svenskarna i affären nu FRA. Bra!
Riksdagsledamoten Göran Pettersson (m) kramar folkspionerarna som vanligt. Om Ingvar Åkeson skriver han att denne varit "såväl domare som rättschef vid försvarsdepartementet". Varför skriver han inte att Åkesson var rättschef på departementet samtidigt som Anders Björck (m) var försvarsminister. Samme Anders Björck som nu är ordförande för FUN, Försvarets Underrättelsenämnd - med uppgift att övervaka hans gamle vapendragare. De har ett långt förflutet tillsammans, något jag använder mig av i min dramatiserade vision av när kablarna kopplas in på de första sidorna i min senaste Timbrorapport, Alternativ till Bodströmsamhället.
Recent Comments