När jag ser Fredrik Reinfeldt på Rapport och läser om Sten Tolgfors i Expressen tänker jag på slutscenen i den väldigt bra filmen Thelma & Louise: Full fart mot stupet!
"Det har gjorts en uppgörelse mellan fyra partiledare", säger Tolgfors och avfärdar varje tanke på ändringar i FRA-lagen. Exakt! Och det tycker vi inte om: Att fyra partiledare möts i lönndom (ja, det var så det skedde, det nosade Monica Kleja på NyTeknik upp redan i januari 2007) och beslutar sig för att tvinga tele- och internetoperatörerna att kopiera över allt vi gör och säger till en statlig avlyssningscentral.
Reinfeldt uttalar sig i ett sex minuter långt inslag i Rapport. Jag ser en bruten man. Nog för att Reinfeldt är en okarismatisk typ, en filbunke. Men i vanliga fall finns ett visst tryck i talet, ett finstämt minspel, ögonbryn som höjs för att poängtera viktiga delar i uttalanden, en självsäker hållning. Reinfeldt ger normalt intryck av att tro att han på ett resonerande vis kan få folk att hålla med honom. I vanliga fall alltså. Allt detta är helt frånvarande här. Jag ser en pressad, osäker man utan fighting spirit. Han inser att han inte kan få oss att hålla med honom. För att han inte har några argument. Bara bludder. En stilstudie i arrogans som Rick Falkvinge kallade det.
Finemang! Är han svag skall vi pressa honom ännu mer! Det finns ingen anledning att vara blödig. Reinfeldt och kumpanerna underminerar demokratin och gasar ju självmant mot stupet. Vi kan hjälpa dem på fullt legitima vis. Här är en kortversion av den deprimerade/deprimerande statsministern, men titta gärna på den långa i inslaget ovan.
Svenska Dagbladet rapporterar precis som andra medier att Reinfeldt tror att vi missuppfattat lagen. Nej, det har vi inte! Inte advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg heller. Hon ger FRA-chefen Åkesson en rejäl avhyvling.
Det är faktiskt inte mycket att missuppfatta: Nätoperatörer skall tvingas dra en kabel till en statlig avlyssningscentral kallad FRA och till denna avlyssningscentral tvingas skicka en kopia av all trafik som passerar rikets gräns. Reinfeldt förefaller ju nästan vara bakom flötet genom att i intervjun hävda att kritikerna "blandar ihop" hemliga tvångsmedel (som teleövervakning och televalyssning) med försvarsunderrättelseverksamhet och att de skulle hålla med honom om de inser att det inte handlar om hemliga tvångsmedel. Goddag yxskaft! Vad en del säger är ju att FRA:s avlyssning BORDE regleras som hemliga tvångsmedel och BARA få förekomma efter domstolsbeslut och mot misstänkta personer samt att ingen annan avlyssning borde få ske. Det är ju statsministerns sak att övertyga kritikerna om att den där obegränsade avlyssningen bör få ske på annat vis. Men han har ju inte framfört några argument som vi köper. Och tänker tydligen inte göra det. För "beslutet är ju fattat".
Han är förmodligen inte villig att lyssna till tre högt kvalificerade personer som sliter sönder FRA-lagen i ett 15 minuter långt inslag i Rapport i morse. Advokatsamfundets Anne Ramberg, Clarence Crafoord från Centrum för Rättvisa samt Agneta Lindblom Hulthén, Svenska Journalistförbundets ordförande. De har väl missförstått?
Ingen förespråkare för lagen ville delta. Visst, tig! Men vi vet ju varför. "Har man dåliga argument för sin sak har man svårt att ställa upp i en direktsänd TV-debatt", säger Ramberg. Äsch, det hjäper inte att hålla sig undan. Frågan dör inte trots att det är sommar. Riksdagen skall chockskadas i höst den 16 september.
Alla lagliga medel måste användas för att förhindra den olagliga kopieringen av vår information till statens avlyssningscentral. Nu har någon kommit på att mobbningen i riksdagen kanske kan omfattas av arbetsmiljölagstiftning. Riksdagen, partierna och regeringskansliet har anmälts till Arbetsmiljöverket. Jag har ingen aning om huruvida de folkvalda omfattas av arbetsmiljölagar men det var ganska kreativt och vi får hoppas på rejäl administriativ byråkrati med förhör av partiledare.
Det är tragikomiskt att följa våra folkvaldas sprattlande. De gör sig löjliga. Gunnar Andrén (fp) rasar över att brevhemligheten är bruten, som han ser det, genom att någon till Expressen har lämnat vidare ett mail han skrivit. Han kallar det "gestapometoder". Jaha? Han har ju just röstat för att avskaffa hela folkets brevhemlighet. Alla våra brev skall ju kopieras över till ett hemligt statlig avlyssningscentral som drivs av FRA för att där läsas igenom. Han har varit med och beslutat. Dummkopf!
Man kan stödja denna kampanj, Brevsombrev.se som i sin enkelhet är klok: Brevhemlighet skall gälla vare sig vi skriver på papper eller digitalt. Skriv på uppropet!
Säpo skall nu granska FRA. Datainspektionen skall granska FRA.
Själv föreslår jag nu att aktiva och bekymrade medborgare arbetar för att Fredrik Reinfeldt och Mikael Odenberg hamnar i fängelse. Förmodligen Carl Bildt och Ingvar Åkesson också. Kanske övriga partiledare i alliansen. Livstid för de huvudskyldiga och kanske några år för övriga, eller vad tros? Om vi tror på våra lagar bör de utredas för ett allvarligt brott, nämligen "trolöshet vid förhandling med främmande makt", som finns stipulerat i Brottsbalken, 19 kap (Om brott mot rikets säkerhet) 3 §:
"Om den, som fått i uppdrag att för riket förhandla med främmande makt eller eljest bevaka rikets angelägenheter hos någon som företräder främmande makts intresse, missbrukar behörighet att företräda riket eller eljest sin förtroendeställning och därigenom orsakar riket avsevärt men, dömes för trolöshet vid förhandling med främmande makt till fängelse på viss tid, lägst två och högst tio år, eller på livstid."
Det finns förstås frågetecken här. Vem är huvudman egentligen? Och vad är "riket"? Är regeringen alltid huvudman? Nej! Av texten framgår ju att "regeringen" inte kan vara samma sak som "riket". Uppdraget att förhandla sägs komma från "riket". Visst, där skulle det kunna röra sig om Mikael Odenbergs förhandlingar med USA (se bild) och att han gjort dessa i strid med Reinfeldts och regeringens instruktioner. Men även objektet för skadan är ju "riket". "Riket" är alltså något större än regeringen enligt denna lag. Om förhandlaren orsakar "avsevärt men" för riket skall förhandlaren dömas. I princip måste en regering (eller snarare dess enskilda medlemmar som förhandlat) kunna fällas enligt lagen om man tittar på dess logiska struktur.
Om till exempel regeringen i strid med riksdagens eller folkmajoritetens vilja har förhandlat fram ett avtal med främmande makt som sedan "tvingar" dem att avskaffa grundläggande fri- och rättigheter för hela folket för att kunna leverera information, har de då inte åstadkommit skada ör "riket"? Jo, kanske. Jag tycker det skall utredas. Helt seriöst alltså. Inte som ett skämt. Det finns ingen som helst anledning att behandla dessa personer med silkesvantar med tanke på vad de gjort.
Så jag skulle föreslå att hugade medborgare gör en polisanmälan och sedan rapporterar till Expressen om diarienummer eller dylikt så att reportrarna kan ligga på och fråga vad polisen ämnar göra med utredningen. Jag antar att det blir Säpo som får utreda Reinfeldts och Odenbergs agerande och att det hela blir hemligstämplat. Jag vill dock påpeka att brottet har ett minimistraff på två års fängelse vilket innebär att utredaren under en förundersökning kan få tillgripa hemlig teleavlyssning och alltså avlyssna de misstänktas telefon- och internetkommunikation.
Jag läser om en brand utanför riksdagen i Stockholm. Man kan ju inte undgå att tänka på Riksdagsbranden 1933. Den har debatterats mycket. Var det kommunisterna som tuttade på eller nationalsocialisterna som gjorde det för att kunna införa undantagslagar och fängsla trilskande parlamentsledamöter?
I kommentarer till bloggar, bland annat hos mig, har en typ av inlägg dykt upp som visar hur kapitalt regeringen Reinfeldt sänkt folks förtroende för politiken. En del anser att det är fullkomligt rimligt att tänka sig att regimen nu gör sådana där saker för att få igenom lagen.
Jag önskar att jag kunde säga att de har fel. Men det kan jag inte. Med tanke på att regeringen med berått mod kör rakt mot stupet på ett närmast desperat vis kan man inte utesluta någonting nu. Om man är beredd att sänka sina partier, sänka sin egen regering, alienera väljarna, idiotförklara hela journalistkåren och en massa kunniga personer, vore det då orimligt att makten aktivt fixar till någon situation där de på falska premisser vill hävda att vi alla måste avlyssnas? Nej, när man kör på mot stupet på det där viset är det inte en orimlig tanke. Tyvärr. Misstroendet börjar bli monumentalt och oreparerbart.
Recent Comments