Regeringen hade hoppats att FRA-debatten skulle lägga sig. Det blev tvärtom. Det är stort att tre f.d. folkpartiledare och fyra sittande riksdagsmän (eller faktiskt fyra riksdagskvinnor, med NEJ-sägaren Camilla Lindberg i spetsen) nu går ut på DN Debatt och uppmanar regeringen att backa. Dagens Nyheter toppar med storyn. SvD följer förstås. Det lär ju bli den stora nyhetsgrejen idag i alla medier. Att det är just fyra ledamöter är symboliskt viktigt och kan uppfattas som ett hot: Om alla oppositionspartier skulle rösta för ett upprivande av lagen krävs det ju just fyra stöd-röster från alliansledamöter för att lagen skall falla.
Vänstern säger ju tidigare i ett pressmeddelande tillsammans med Piratpartiet:
"Vi kommer i höst att lägga en motion om att sätta stopp för FRA:s massavlyssning, innan den har börjat, säger Alice Åström (v). Alla riksdagsledamöter som tror på riktig medborgarrätt får då en andra chans att säga ett enkelt nej till den allmänna avlyssning som ligger föreslagen, i stället för att göra kosmetiska förändringar som inte ändrar kränkningen i sak."
Vi har tidigare kunnat läsa att flera kritiska grupperingar i Centern på ett "hemligt" möte bestämt att man skall ordna en konferens innan riksdagen öppnar igen. CUFs Magnus Andersson indikerar att man skall ta sig an hela säkerhetspolitiken och hitta andra vägar att uppnå syftena än att massavlyssna hela folket. Det gör man nog inte på bara en konferens men syftet är bra och debatten måste komma igång. Jag själv efterlyste just detta i SvD. DNs ledarsida har efterlyst detsamma men jag hittar inte artikeln nu. Man menade att den departmentspromemoria (inte utredning) som lade grunde för lagen helt enkelt frågat: Vad skall vi göra med FRA? Snarare än att fråga: Hur löser vi landets säkerhetsproblem. Om det finns några.
Aftonbladet har skrivit den kanske viktigaste artikeln om bakgrunden till lagen. Om ni inte läst artikeln, gör det!
Läs även den insiktsfulla sammanfattningen av arrogansen hos regeringen som Thomas Gür gör i SvD. Regeringen försöker ju dumförklara motståndarna mot lagen. Han sätter fingret på en grundläggande maktförskjutning och en strategi som slår tillbaks mot dem själva:
"Regeringens företrädare bör också inse att den tiden är förbi då ministrar kunde slarva med fakta eller åka slalom mellan olika definitioner och hoppas på att de i värsta fall skulle bli synade av någon forskare ett par decennier senare. Tolgfors uttalande om mejl- läsningen hade på mindre än ett dygn över 30-talet blogglänkar och i fem–sex av dem hade hans förunderliga argumentation bemötts med strukturerade svar och utsatts för söndersmulning av kunniga skribenter."
Extra idiotisk blir ju strategin när det visar sig att ledamöter som röstat för lagen inte vetat grundläggande saker om FRA. Det bekymrar dock inte Reinfeldt. Ridå!
På Tidningsutgivaranas debatt i Almedalen fanns Kalle Jungkvist i panelen, chefredaktören och ansvarige utgivaren för Aftonbladet.se. Han sa att han när han började ta del av alla tusentals inlägg om FRA-lagen i bloggosfären blev han imponerad. Bland alla passionerade människor hittade han teknikexperter, miltärer, forskare, experter som smulade sönder argument och kunde väldigt väldigt mycket. Han inskärper nu i alla journalister att oavsett vad de skriver om finns det 500 personer därute som kan mycket mer och kommer att upptäcka fel i det de skriver. Bloggosfären har fått makt.
Recent Comments