Eva-Britt Svenssons (v) tillägg nr 166 till Harbour-rapporten i EUs Telekompaket röstades igenom idag med siffrorna 346 mot 312. HAX var nog först med att rapportera.
Tillägget syftar till att garantera oss grundläggande rättigheter vad gäller access till Internet och lyder så här:
Member States shall ensure that any restrictions to users' rights to access content, services and applications, if they are necessary, shall be implemented by appropriate measures, in accordance with the principles of proportionality, effectiveness and dissuasiveness. These measures shall not have the effect of hindering the development of the information society, in compliance with the Directive 2000/31/EC, and shall not conflict with citizens' fundamental rights, including the right to privacy and the right to due process
Själva tilläggsförslaget inklusive en vacker motivering till varför det behövs kan laddas ned här som PDF från Piratpartiets server.
Erik Josefsson har inte velat vara pessimist och inte uttalat sina farhågor alltför offentligt. Men han har flera gånger senaste tiden hävdat privat att det måste till ett "mirakel" för att Amendment 166 skulle tas av en majoritet i Europaparlamentet. Inte för att det är dåligt. Utan av rent politiska skäl. Jag är skruttig på EU-politik och har lärt mig en del de senaste dagarna av Erik.
Det kan ju tyckas konstigt med Eriks pessimism när i princip samma tillägg en gång tidigare har klubbats igenom (tillägg till den rådgivande Bono-rapporten), då drivet av Christofer Fjellner (m).
Fjellner jobbade även denna gång för att få tilläggen att gå till omröstning i parlamentet och började samla in undertecknare till motioner om justeringar av Trautmann/Harbour-rapporterna. En enskild ledamot kan alltså - utan sin partigrupps stöd - lämna in en motion om han har stöd av 40 MEPar. Han fick inte ihop dem - eller kämpade inte nog mycket. Läs om partigrupperna här!
Eva-Britt Svensson (v) tog då över och lade fram motionerna om tilläggen. Med sin partigrupps stöd. "Problemet" är bara att hon tillhör en partigrupp som helt saknar inflytande i parlamentet. Gruppen är alltså GUE/NGL och består av 41 ledamöter från gamla kommunistpartier. Detta i ett parlament med 785 ledamöter och där Fjellners grupp (EPP-ED) har 288 platser.
Erik Josefsson förklarar sin pessimism så här: "Vad som hänt är egentligen helt osannolikt! Jag tror knappt det har hänt att ett tillägg som läggs fram av en ledamot på det här viset, en i EU-sammanhang marginaliserad 65-årig kvinna från ett kommunistparti, har fått igenom ett tillägg. När dessutom tillägget inte kom ut online och därför helt saknades på tunga organisationers röstningslistor verkade det ju ännu mörkare."
Jag vet att Erik igår gjorde allt för att uppmärksamma partigrupper på att de faktiskt hade röstat för ett sådant tillägg tidigare. Och han jobbar med detta som obetald aktivist som har svårt att få ihop till mat och hyra om jag förstått det rätt. Eftersom han brinner för det fria nätet. En annan hjälte i sammanhanget kan nog vara svenske EU-parlamentarikern Olle Schmidt (fp) som verkar ha varit inblandad i att få den liberala partigruppen ALDE att ändra röstningsrekommendationen från att vara mot tillägget till att stödja det.
Nätaktivismen har varit stor inför detta. Åtskilliga har rapporterat i kommentarerna på de senaste inläggen här vad de själva har gjort: Att de mailat MEPar, partigrupper, media ... Härligt! Aktivism lönar sig. Tiden när makten kunde göra upp i slutna rum är över.
Men var är gammelmedia? Är det inte en sak som bör uppmärksammas? Att man vill täppa till nätet, stänga av nätanvändare, ge makt åt domare att bestämma vilka sajter vi skall få komma åt på uppdrag av affärsintressen?
P.S. Just det, den viktiga tillägget 138 gick igenom. Svenssons andra tillägg, nr 133, fick dock inte majoritet, se HAX.
Recent Comments