Jag sitter långt borta och har efter en del vedermödor fått en fungerande internetförbindelse. Jag läser att 7 % av väljarna enligt Sifo absolut kan tänka sig att rösta på Piratpartiet i EU-valet och att 14 % ytterlgare kanske kan göra det.
Först inbjudes alla att gissa var jag är. Bild tagen igår. Skriv gärna i kommentarerna. Det tar säkert en bra stund innan jag kan moderera det hela och hoppas på olika förslag:
(Som synes glömde jag min egen uppmaning i förra postningen att plåta sig själv med Piratpartiets logga på olika ställen. Jag glömde få med mig någon knapp alltså.)
Av IPRED-debatten verkar det som att piratvärderingar nu rejält skrämmer etablissemanget. Den mest grundläggande piratvärderingen, som jag ser det, är följande: Information och immateriella ting bör delas och spridas. FRI KOMMUNIKATION är grundvärderingen för den nya värld som nätet nu möjliggör. Fri kommunikation är en grundläggande rättighet. Den åstadkommer dessutom en god och spännande och härlig värld. Kontroll och förhindrande av fri kommunikation är i princip av ondo och varje intervention måste därför motiveras och argumenteras för på ett utförligt och klokt sätt. Det måste helt enkelt finnas väldigt väldigt goda och starka skäl som nästan alla håller med om för att intervenera i den fria kommunikation. Bevisbördan för att strypa informationsflöden ligger alltid på den som vill intervenera och de måste ha rasande välunderbyggda argument.
Andreas Ekström är en grund journalist. Jag vet inte om jag skall kalla honom journalist ens. Kulturtyckare kanske är bättre. Hans krönika på Journalisten.se visar att han inte har förstått vad det handlar om eller försökt sätta sig in i de värderingar och tankar som driver oss pirater. I artikeln attackerar han Piratpartiets Rick Falkvinge och Christian Engström. Han skriver: Piratpartiet söker sitt mandat med en enda fråga på sitt program: Den att gratis är gott.
Det där med "enfrågeparti" har jag redan avfärdat här. Och att det skulle handla om gratis bestred jag här och målad i stället upp en positiv piratvision av världen. Ett parti som moderaterna som tror på "marknadsekonomi" som en grund för samhället kan ju också sägas vara ett enfrågeparti. Visst, upphovsrätt är viktig eftersom den används som ett argument för att strypa kommunikationen. Folk skall inte få skicka vilken info de vill till varandra.
Jag har själv inte engagerat mig aktivt i partiet men som bekant har jag röstat på dem och jag har blivit alltmer explicit vad gäller att stödja Piratpartiet.
Mig har Andreas Ekström avfärdat som "gapig bloggare" tidigare. Det är en märkligt opåläst ståndpunkt från en "kulturjournalist". Ett hyfsat antal av de saker jag skrivit på bloggen (av alltså kanske 300 artiklar sammanlagt) skulle mycket väl ha kunnat publiceras på kultursidor. Christopher Kullenberg är en kulturksribent och forskare som förstår vad det handlar om förstås. Läs hans kommentar om nätpolitik i SvD och referenser till statsvetarna Ulf Bjerelds och Marie Demkers bok "Kampen om kunskapen. Informationssamhällets politiska skiljelinje".
Ekström går i svaromål och undrar bland annat hur Piratpartiet ställer sig till att Sverige skickar trupper till Afghanistan. För mig själv är frågan ganska klar: Sveriges trupper i Afghanistan innebär en risk för Sverige vilket leder till långtgående krav på att kontrollera informationen. I FRA-debatten användes just våra trupper som ett argument för att all vår kommunikation skall kopieras in till en statlig avlyssningscentral. Effekten är självklar: Avbryt samarbetet i Afghanistan! Skall andra kulturer "besegras" eller "konverteras" till modernitet kan det knappast ske med vapen utan genom andra metoder som bygger på priatvärderingar om öppenhet och fri information. Man kan försöka påverka andra länder genom fredliga metoder.
På SVT Opinion skrev jag nyss en artikel (ny länk till sparad artikel hos Archive.org) där jag tog upp förslag i Spelutredningen som i princip skulle avskaffa hela tanken med internet. För en "pirat" är det uppenbart att den grundläggande reaktionen från makten är åt helvete: Man vill göra internetleverantörer skyldiga till att "främja" exempelvis nätpoker genom att bara erbjuda access till nätet. Det förstör internet som vi känner det. Sådana initiativ måste kraftfullt tryckas tllbaks!
Nej, Piratvärderingar handlar inte om gratis, det handlar om en ny värld och hur vi vill att den skall utvecklas och vem som skall styra den: Man kan då stå på gamla maktgrupperingar sida (såsom kulturjournalister som nu har fått enorm konkurrens) eller finansministrar (som Anders Borg som tillsatte spelutredningen och i direktiven angav att tilltäppande av nätet skulle undersökas för att eventuellt få bukt med utländsk konkurrens). Eller så kan man stå på den fria informationens sida där åtskillga maktgrupperingar hotas. Världen är ju härligt spännande nu när det gamla är på väg att brytas ned och ersättas av nya strukturer. detta kan påverka kulturpolitik, utrikespolitik, kriminalpolitik, sexualpolitik etc etc. En del vill vara med och en del vill kämpa mot. De som vill vara med kallar vi "pirater".
Recent Comments