"Hallå, är det Telia?"
"Ja, det är Sissi på nätjouren här."
"Jamen hallå Sissi! Eller sexy Sissi som jag brukar kalla dig, höhö. Det är Rocco på Skatteverket här. Med det stora behovet, du vet. Tänkte bara säga att det är dags att tömma igen."
"Men hallå, det var ju bara en vecka sedan!"
"En vecka är en evighet. Behovet uppstår igen så att säga. Hela tiden. Bara att vänja sig, gumman!"
Japp, så kan det låta snart. En översittande byråkrat ringer helt fräckt upp mobiloperatörerna för regelbunden "basstationstömning" för sin underrättelseverksamhet. Får ut alla uppgifter om vilka mobiletelefoner som varit uppkopplade mot en viss basstation. Även sådana som bara varit påslagna men som inte ringt samtal. Jag vet inte exakt vad som registreras men jag vet ju att mobiloperatörer i princip kan korspejla en telefon eftersom den med olika signalstyrka når flera olika basstationer samtidigt. Man kan då räkna ut hyfsat väl var den faktiskt befinner sig.
Om myndigheterna hela tiden har tillgång till de där uppgifterna kan staten alltså ha helkoll på folket. Alliansregeringens utredare föreslår att det faktiskt skall bli så. Hela tiden. Utan brottsmisstanke. Generell inhämtning av uppgifter, ständigt.
Det är min tolkning av Polismetodutredningens betänkande som kom häromdagen, den utredning som på nyhetsplats främst presenterats som att det skall bli lättare att jaga fildelare (t.ex. i Aftonbladet, Sydsvenskan och SvD). Vilket också stämmer. Utredningen handlar om hur staten skall få oerhört mycket större möjligheter att tvinga kommunikationsoperatörerna att lämna ut uppgifter om sina kunders elektroniska kommunikation (internet, mobiltelefoni etc). Hittills har en grundprincip varit att staten skall kunna ta till sådant tvång i brottsutredningar där åtgärderna alltså är riktade mot specifika misstänkta personer.
Dels vill utredningen luckra upp den principen och bland annat göra det enklare att bestraffa allmänt accepterade beteenden som fildelning, vilket väl säger något om hur Alliansen nu vill prioritera polisväsendets resurser. Man utvidgar också kretsen av potentiellt teleövervakade personer rejält på andra vis, helt i linje med den omfattande redogörelse jag gjorde i Marschen mot Bodströmsamhället. I själva verket vill den här utredningen genomföra många av de förslag som förre SÄPO-chefen beställde från Thomas Bodström i sin ökända utredning SOU 2005:38 och som jag beskrev och kritiserade där.
Här tänkte jag ta upp det man har lagt till: Man vill låta staten få massiv tillgång till vår elektroniska kommunikation genom vad man kallar för "underrättelseverksamhet".
Jakob Heidbrink, juris doktor på internationella Handelshögskolan i Jönköping, verkar komma till ungefär samma slutsats som jag gjorde i inledningen ovan och skriver att det är "ett skämt att i princip föreslå en GPS-övervakning av hela befolkningen utan att någon konkret misstanke behöver finnas och utan att man ens försöker att principiellt motivera de rättsstatliga avvägningar som måste göras.".
Så här låter det alltså i utredningen:
"De brottsbekämpande myndigheternas underrättelseverksamhet är i huvudsak inriktad på att avslöja om en viss, inte närmare specificerad allvarlig brottslighet har ägt rum, pågår eller kan antas komma att begås. ... Det finns således behov att i underrättelseverksamheten inhämta och hantera stora mängder information." (p. 122)
"I underrättelseverksamheten är syftet att genom en bred informations- och kunskapsinsamling ge underlag för bearbetning och analys (kartläggning). Utgångspunkten är, ofta utifrån en mer övergripande ansats, att studera och kartlägga en befarad brottslig verksamhet för att förebygga eller förhindra att brottsligheten genomförs." (p. 108)
Sedan ger man nästan ett carte blanche att tvinga ut massor av information från operatörerna om oss alla. Inga domstolar skall vara inblandade. Myndighetschefer eller deras underställda skall helt efter eget huvud tvinga ut info som de tycker att de kan behöva för sin "underrättelseverksamhet".
Visst, det sägs att de bara skall göra detta för att skapa sig uppfattningar om hyfsat allvarliga brott men det är alltså inte fråga om konkreta utredningar av brott som har begåtts eller misstankar mot identifierade personer. Det handlar inte heller om misstankar för föreberedelse till brott, vilket också ofta är ett brott. Det är omvärldsanalys med hjälp av stora mängder data helt enkelt. Basstationstömning är en av metoderna. Tja, säg mig vid vilken basstation det inte skulle kunna finnas en person som kanske i framtiden kan komma att göra sig skyldig till ett brott som kan ge minst två års fängelse? Jag tror olika myndigheter kommer att begära tömning hela tiden och rita fina sociogram m.m. I efterhand skall en nämnd kunna granska vad de där myndigheterna har sysslat med, tänk vad säkert!
Vilka myndigheter är det som får tvinga ut informationen för sin underrättelseverksamhet då? Svar: "De "brottsbekämpande". Jag har inte hittat någon formell definition men det verkar som om man avser åtminstone Tullverket, Polisen, Kustbevakningen, Skatteverket, Åklagarmyndigheten, och Ekobrottsmyndigheten. Finns det fler?? Jag menar Livsmedelsverket har som en av sina uppgifter att kontrollera att Livsmedelslagen följs. Och Jordbruksministern har åtminstone föreslagit att brott mot denna skall kunna ge fängelse även om det inte skulle uppfylla minimikravet för underrättelseverksamheten. Men skulle Livsmedelsverket i princip kunna anses "brottsbekämpande"? Alla brott finns ju faktiskt inte i Brottsbalken. "Intrång i upphovsrätt" till exempel. Och även om en myndighet inte är brottsbekämpande tycks ju det där insamlade uppgifterna kunna slussas över till andra myndigheter. Om jag exempelvis läser Förordning (2003:188) om behandling av personuppgifter inom Kustbevakningen står det ju klart att Kustbevakningen har en databas med uppgifter för att bland annat förhindra brott. Och Fiskeriverket tycks ha automatisk tillgång till en massa uppgifter uppgifter i denna (§ 20).
Sofia Nerbrand skriver en kolumn i SvD om internets fiender. Det är en läsvärd sammanfattning av vad som håller på att hända. Speciellt som en del av det hon skriver nästan är citat ur en längre intervju hon gjort med mig för nästa nummer av Magasinet Neo med anledning av att jag av samma magasin har utsetts till Årets aktivist. Det är så det skall fungera: Ens ord och tankar får vingar. Det är bara bra om de sprids!
Årets förändrare är åklagaren Barbro Jönsson som har stått upp mot den organiserade brottsligheten och fått sin dörr sprängd. Två killar knutna till Brödraskapet Wolfpack har precis anhållits och häktats.
Alla vill vi ju att det skall finnas möjligheter att få bukt med det allvarliga buset i samhället: De som hotar våra kroppar och vår egendom. Våld, rån, hot, inbrott och sådant. Det tycks som om makten fått för sig att om de bara trålar efter data bland hela befolkningen och avlyssnar och övervakar mera så löser sig saker.
Farmor Gun undrar om Riksdagen är vuxen sin uppgift. Jag tycker svaret är uppenbart. NEJ!
Riksdagsledmöter drivs inte längre av att skydda medborgarnas liv och egendom. De drivs av att bygga sitt eget idealsamhälle baserat på personliga åsikter och moralism.
Ett exempel är sexköpslagen där utredaren erkände att det ju egentligen är problematiskt att kriminalisera transaktioner som sker mellan samtyckande individer. Ett lagtekniskt problem hon tog upp var att om köparen anses begå ett brott så måste säljaren åtminstone anses som skyldig till medhjälp till detta brott. I förarbetena anger man därför specifikt att den logiken inte får slå igenom i lagtolkningar eftersom det poltiska syftet inte skulle uppnås då. Det framgår klart att utredaren anser att lagen inte alls är att jämföra med andra lagar utan tjänar ett uppfostrande syfte: Att sända signaler och berätta för folket vad som är ett acceptabelt beteende. Inte kriminellt eller brottsligt beteende. Ett acceptabelt beteende.
Stora polisresurser avsätts till sådant moralistiskt trams medan den grova brrottsligheten får bre ut sig. Jag har tidigare skrivit om bombattentatet mot Jönsson och om den politiska prioritering av rättsväsendets resurser som görs av riksdag och regering. Jag berättade då hur Malmöpolisen avsatte enorma resurser för att spana på och telefonavlyssna ett solarium där tre tanter misstänktes även sälja sexuella tjänster. Jag har själv talat med den trevliga dömda kvinnan som fick två månaders villkorlig dom för att hon ansågs bidra till att sälja sina väninnor (trots att det egentligen krävs två års fängelse för att telefonavlyssna).
Jag har skrivit om hur man vill inrätta polisstyrkor som försöker snärja män som kåtchattar på nätet trots att de egentligen inte utgör någon fysisk fara för någon. Jag har skrivit om hur man använde en polisman i ett år till att titta igenom en pensionärs samling porrbilder för att räkna hur många som var "barnporr" och hur Thomas Bodströms organisation Ecpat kräver större resurser för att jaga bilder som de ändå aldrig kan få bort och som mycket väl kan hjälpa en del olyckligt lottade individer att sublimera sin drift och undvika att begå övergrepp i verkliga livet.
En bekant som jobbar inom media i Stockholm berättade just om en efterfest för någon vecka sedan. Det var lite högljutt efter vad jag förstår och polisen knackade på eftersom det hela var störande. Och det är ju helt OK om man håller en hel byggnad vaken. Men i stället för att bara lösa upp partyt fick man för sig att folk kanske hade stoppat droger i de egna kropparna. Hu! Förstärkning tillkallades och 30 personer fördes till en polisstation för att tvinga fram urinprov. Alla gick fria förutom att man hittade någon gnutta cannabis i en ficka. Och tolv poliser tvingar folk att kissa under grammisgalan. Det är vad polisresurser används till. Totalt improduktivt och inget som betyder något för allmänheten. Isobel Hadley-Kamptz är klok som vanligt i Expressen.
Polisens resurser är med stor sannolikhet monumentalt missbrukade. Vi behöver börja om och utreda saker från början. Både i kriminalpolitiken och säkerhetspolitiken. Att bara övervaka folket mer kommer inte att göra oss säkrare. Det måste till helt andra metoder. DN påpekar i sin ledarkritik av utredningen att "lagar måste byggas för framtiden och för att säkra vår rätt till privatliv även vid mindre trevliga regimer.". Scaber Nestor drar ut skrämmande konsekvenser av det som sker nu. Jag illustrerade Bodströmsamhället genom ett exempel tidigare och nu verkar vi gå ännu djupare in i träsket. Läs gärna Erlandssons postning om sakernas tillstånd där han summerar lagarna (Obs! Satir). Sydsvenskan har en helt okritisk ledare om att "nu skall det bli ordning".
De flesta kommentarerna gäller att det blir lättare att jaga fildelare:
Svensson tycker att hela Beatrice Ask är ett skämt. Förslaget utplånar priavtlivet enligt Rick Falkvinge. CUFs förbundsordförande Magnus Andersson tycker att Beatrice Ask borde slänga utredningen i papperskorgen. Satmaran inser att Bodströmsamhället nu är här fast det genomförs av alliansen. Opassande skall man alltid läsa. Hax förstås. Karl Sigfrid, moderaternas egen "piratpartist" i Riksdagen. Pär Ström kommenterar. Opassande har gjort en utmärkt sammanfattning. MinaModerataKarameller tycker att upphovsrätten skall utredas omedelbart i stället för att vi skall hasta fram med ett starkare kontrollsamhälle. Stefan Stenudd. Skivindustrin begär att få kontrollera all vår kommunikation på andra vis också, läs Rick Falkvinges postning.
Och ständigt vakne aktivisten Erik Josefsson rapporterar om hur man i EU nu försöker förlänga en viss del av upphovsrätten från 50 år till 95 år samt om kampanjen mot det hela, Sound Copyright. Låt oss hoppas att Christofer Fjellner återigen kan bli svensk hjälte!
Det är dags för alla att inse vidden av vad som håller på att hända. Och därför rösta på
Piratpartiet i EU-valet som
absolut kan få en parlamentariker i Bryssel/Strassbourg. Christian Engström är den hetaste kandidaten dit och han
kommenterar Polismetodutredningen förstås.
Man kan också göra en insats för att ge de här frågorna uppmärksamhet genom att
rösta i Stora Bloggpriset. Gärna på min blogg förstås. Vi har ju litet olika stil: Jag gör färre och längre inlägg där jag försöker presentera egen research och eget läsande av exempelvis utredningar. Kunskap som jag hoppas sprids genom andras länkningar och aktivism också. Opassande som är aktiv Piratpartist går också bra att rösta på, hon gör ett jättearbete genom att hela tiden göra dunderbra sammanfattningar av viktiga saker att läsa. Blogge Bloggelito står upp för alla friheter som vanligt på härligt passionerat vis, inklusive kommunikationsfriheten. Det gör HAX också även om han tycker att fildelning egentligen är fel. Hen är dock ihärdig bloggare och spottar ur sig många kommentarer som pekar folk i någon viss riktning hela tiden. Den enda man absolut och aldrig kan rösta på är Carl Bildt som har noll förståelse för de här frågorna. Enligt
oddsen är Politik och Samhälle den
jämnaste kategorin. I många andra klasser finns klara favoriter och stor spridning i fältet.
Recent Comments