SvD skriver att det blir enklare att jaga fildelare enligt ett nytt förslag. Det låg som toppnyhet ett tag.
Idag meddelade Magasinet Neo också att jag utsetts till Årets aktivist 2008 och får pris tillsammans med Barbro Jönsson som blev Årets förändrare. Förra året var det Anton Abele och Percy Barnevik. Jönsson är alltså den modiga åklagare som fick dörren till sitt hus sprängd när hon tog sig an den organiserade brottsligheten. Det känns väldigt hedrande att tillsammans med henne ta emot en sådan utmärkelse.

Svenska Dagbladets nyhet och mitt aktivistpris är relaterade och jag tänkte berätta hur.
Jag skulle tro att en del nog kan vara förvirrade av SvD-nyheten. (Inte MinaModerataKarameller dock). Var det inte just detta IPRED-debatten handlade om? Just det. Fast då handlade det om civilrätten, det vill säga företags och upphovsmäns rätt att kräva en person på skadestånd för att hon delat med sig av en låt till andra kompisar utan att betala ett skivbolag. (Om det skall vara skadestånd tycker jag att man skall se på den verkliga ekonomiska "skadan", låt säga max ett öre per låt vilket väl är ett rimligt marknadspris i den digitala världen. Att dela med sig av 10.000 låtar skulle kosta en hundring i skadestånd alltså. Helt ok!)
Nyheten handlar dock om brottmål, inte civilmål. I min rapport Alternativ till Bodströmsamhället (fri PDF-nedladdning från tankesmedjan Timbro via länken) som kom i februari 2008 kan man läsa följande på sidan 37 under rubriken Enklare tillgång till abonnentuppgifter rörande IP-nummer:
"Regeringen tillsatte en snabbutredning den 20 december 2007. Ett av målen är att undersöka hur polisen skall kunna få tillgång till abonnentuppgifter för IP-nummer i samband med misstanke om de lindrigaste brotten, dvs även där bara böter kan förvänats. Det är svårt att se att det finns något annat syfte än att trappa upp kriget mot piraterna även om man också kan fånga in enklare fall av dataintrång och "ofog" på nätet."
(Bloggkommentarer: Klamberg, Johan Folin, Hax, Opassande, Intensifier, Frihet, Fildelning & Feminism)
Hittills har det ju funnits ett glapp i jakten på fildere eftersom polis och åklagare bara kunde få ut uppgifter om abonnent om det gällde brott man förväntade skulle ge mer än böter som påföljd. Andra brott har man ansett för futtiga för att bryta den privata kommunikationens grundlagsskyddade sekretess. Alla dömda fall av lindrigare fildelning har straffats med dagsböter, vilket innebär att polisen i i praktiken inte kan utreda anmälningar från IFPI och Antipiratbyrån mot småskaliga fildelare. Den regering som inte skulle jaga en hel generation ungdomar ljög uppenbarligen. Det förslag som skall läggas fram syftar just till detta. Jag har föreläst om det under hela 2008 och haft en speciell bild i mina presentationer om just den här utredningen.
Förslaget om att polisen enklare skall kunna får reda på vem som hade ett visst IP-nummer vid en viss tidpunkt gäller alltså den snabbutredning jag skrev en bloggpostning om här den 28 december 2007 med titeln Svansen som viftar på hunden: Regeringen lyder Bodström och Säpo. Ett tilläggsdirektiv kom som sköt upp utredningen. Först nu kommer alltså förslaget.
Läs också gärna postningen om Det rena mjölets terror från dagen efter, där jag sammanfattar Boströmsamhällets utveckling med referens till en artikel jag skrev i Göteborgs-Posten.
Det härrör för övrigt från en utredning (SOU 2005:38) i vilken f.d. SÄPO-chefen Anders Eriksson beställde en rad nya lagar från Thomas Bodström för att ge polisen enkel tillgång till vår privata kommunikation på olika vis. Jag redogjorde i detalj för dessa i min första Bodström-rapport från sommaren 2006, Marschen mot Bodströmsamhället.
Jag har alltså skrivit om kommunikationsfrihet sedan 2005 här på bloggen och försökt uppbåda motstånd mot statens alltmer omfattande kontroll och övervakning av vanligt folks kommunikation. FRA-lagen nämndes redan i den första Bodströmrapporten. Våren 2007 drog jag igång en medborgarportal mot FRA-lagen som dock inte tog fart egentligen. Dock hade jag faktiskt framgång med en e-mailkampanj riktad till riksdagsledamöterna angående FRA-lagen som i juni 2007 minoritetsbordlades i Riksdagen. Den sköts upp för att kunna debatteras mer.
Jag skrev sedan en mängd saker på bloggen och försökte få ut det hela i gammelmedia och skrev dessutom en rad krönikor och debattartiklar. Jag, och många andra med mig, först Piratpartisterna och sedan många många andra, lyckades till slut få FRA-frågan att lyfta men egentligen bara några dagar innan själva omröstningen. Efter lagen var klubbad körde Expressen en jättekampanj. Jag ser Neos utmärkelse som en belöning för lång och trogen tjänst i de här frågorna och inte nödvändigtvis som att jag var den enskilt viktigaste noden under 2008.
Att jag började aktivera mig mot övervakningssamhället och kontrollen över kommunikationen kan vi tacka Henrik Pontén för, Antipiratbyråns jurist. Det var han som beställde fram en razzia mot internetoperatören Bahnhof våren 2005, alltså den operatör som jag grundat med en kompis år 1994 men som jag drog mig ur år 2004. Bahnhof hade alltid haft en mycket kommunikationsfrihetlig själ. Jag hade varit skribent på heltid innan jag startade Bahnhof. Men det var razzian mot Bahnhof som gjorde att jag började skriva på allvar igen och läsa och tänka runt upphovsrätt i det digitala samhället och återigen försvara det fria nätet och den fria kommunikationen. Antipiratbyrån muckade med fel operatör helt enkelt. De födde ett monster! En Piratrörelse som konsoliderades av Pirate Bay-razzian och som sedan blommade upp rejält som en följd av FRA-lagen. Grattis!
Piratrörelsen har blivit så stark att Ung Pirat nu är ett av de största ungdomsförbunden och får rejält med statliga pengar vilket IFPI knorrar över. Se även Fajaf, Intensifer, Rick Falkvinge, Mattias Bjärnemalm.
Camilla Lindberg (fp) och Erik Josefsson (v) gör ett gemensamt utspel i Expressen som kritiserar många av de här lagarna som inskränker kommunikationsfriheten.
I USA får man avlyssna på FRA-vis numera. Visst, under Bush avskaffades många fri - och rättigheter. Men Sverige borde vara bättre.
P.S. Jo, denna blogg är ju alltså nominerad till Stora Bloggpriset hos Aftonbladet/Bloggportalen. Man får rösta! I klassen Politik & Samhälle.
Recent Comments