Rädda nätet! skriver Johannes Forssberg på Expressens ledarsida idag apropå den omröstning om Telekompaketet som skall ske i en kommitté i EU-parlamentet. Han har helt rätt. Aftonbladet och DN skriver också och reder ut det hela en del.
Vi var ju en massa aktivister som lärde oss, spred kunskap och tryckte på för att några tillägg skulle tas med majoritet i parlamentet. Här publicerade jag i höstas en bild av hur Erik Josefsson jublade när det osannolika hände: Ett svensklagt tillägg som skulle skydda medborgarna röstades igenom. Det var tillägg 166. Men även tillägg 138 togs av en majoritet. Det tillägg man nu strider om igen efter att bl.a. Sveriges regering meddelat att man INTE vill skydda medborgarna från enskilda länders godtycke.
Jag har sett Åsa Torstensson (c), vår infrastrukturminister, tala på flera konferenser. Hon säger alltid bra saker om det fria nätet.
Men när det kommer till kritan och hon skall stå upp för en svensk syn på kommunikations- och yttrandefrihet fegar hon ur totalt och låter franska dirigister med sin elitistiska, etatistiska syn på sakernas tillstånd råda.
Så här skall det få vara i centerpartiets Europa dessvärre: Internet skall vara just det som makten bestämmer uppifrån. Tillgång till detta nät skall vara ett PRIVILEGIUM som utdelas av STATEN och AFFÄRSINTRESSEN. Det är fransk syn i ett nötskal. Men även i Frankrike är det nu full strid om nätet, vilket dock tycks ha med höger-vänster att göra på ett annat sätt än i Sverige. Det var inte så monolitiskt som man skulle ha trott. Följ gärna vad som händer genom den utmärkta bloggen (på svenska) Le Domaine d'Anaïs.
Och Henrik Hansson, den tjänsteman som skall driva Sveriges linje i förhandlingarna i Bryssel, håller uppenbarligen med. Henrik Alexandersson och DN har knappast fått saker om bakfoten. Hansson tycker helt enkelt att det skall vara upp till varje land att stänga nätet. Fast han slingrar sig som en orm hela tiden och hittar på olika förklaringar till varför Sverige inte vill kräva ett skydd för kommunikationsfriheten: fel plats, fel direktiv, det finns ju inget i telekompaketet i sig som gör att det där skyddet krävs, att garantera att alla länder måste ha rättssäkra avstängningsmekanismer bryter mot svensk grundlag (skitsnack skulle jag säga, nu har han dessutom backat en del i den frågan!)
Tillägg 138 som det är frågan om begränsar statens makt. Den sätter käppar i hjulet för andra initiativ. Det är bra!
Det finns säkert många kreativa lösningar i Åsa Torstenssons och Henrik Hanssons anda för att disciplinera folket. Skall vi även stänga av elförsörjningen för fildelare också? Det vore väl fint, det är ju svårt att driva en dator utan el. Och skall vi stänga av vattnet för misstänkta cannbisrökare också så att de inte kan fylla bongen?
Expressens ledare avlustas med följande ord:
"Vi är inte betjänta av beskedliga politiker. Vi måste skicka aktivister till Bryssel. Ännu kan internet räddas".
Det ser ju ut som en uppmaning att rösta på Piratpartiet i EU-valet den 7 juni i år. PP:s toppkandidat Christian Engström har just bakgrund från Bryssel som aktivist mot mjukvarupatent, då aktiv i (fp). Han skriver förresten i Aftonbladet idag. Han jobbade då tillsammans med Erik Josefsson (v). Ni har väl inte missat Peter J Olssons/Kvällsposten bloggpostning om en "konservativ medelålders man som aldrig någonsin har "fildelat"" men som vill ge makten en snyting och rösta på PP?
Christopher Kullenberg ligger på från det akademinska hållet. Och FarmorGun avancerar till att bli en av de mest brinnande aktivisterna för ett fritt nät. "Jag har i alla fall gjort vad jag kunnat" skriver hon idag. Satmaran är arg! Och när en ung komlumnist som Lisa Magnusson i Aftonbladet skriver en hel kolumn om ett tillägg i EU-parlamentet, ja då vet man att det här med nätet faktiskt engagerar en massa människor på allvar. Till och med Blondinbella som annars mest verkar intresserad av smink och pengar tar ställning för fildelning i en postning med visst djup (som väl inte riktigt verkar skriven av henne själv, men so what).
Recent Comments