Jag fick en inbjudan från Moderaterna med följande text:
"Inbjudan: Moderaternas satsningar på nätet och sociala medier i valrörelsenPå tisdag 26 maj anordnar Moderaterna en pressfika där partiets satsningar på nätet och sociala medier inför valet till Europaparlamentet presenteras.
Medverkar gör partisekreterare Per Schlingmann, kommunikationschef Pär Henriksson samt Maria Thyni, chef för Moderaternas avdelning för Nya medier."
Samma unkna ovanifrånperspektiv som gjorde att partiet helt missade att FRA är en frihets- och framtidsfråga som faktiskt berör folk "där nere" och inte bara deras höga utrikes- och förvarsministrar. Samma perspektiv som förvandlade moderaternas riksdagsgrupp till en skränande pennalistisk internatskolepöbel (just det, här passar ordet bättre än i Gardells användning) som "uppifrån" mobbade ut Karl Sigfrid. Samma sak hände i de andra allianspartierna under FRA-omröstningen som gör att nästa all vår kommunikation snart kommer att skickas med kopia till staten. Alliansväljarna får inte glömma att de var helt vilsna i juni efter riksdagssveket. Förlåt dem inte, när det gäller fullkomligt grundläggande fri- och rättigheter måste vi vara långsinta!
Ledningen satsar nu alltså på nätet och sociala medier. De "där uppe" har tänkt till och skall nu försöka styra ihop något.
Lena Mellin i Aftonbladet undrar om Piratpartiet är Rick Falkvinges enmansshow. Va?? måste jag utbrista. Piratpartiet är väl det parti som minst av allt är en enmansshow. Det är klart att en grundare och partiledare syns en del. Men det finns ju ett fantastiskt driv och engagemang i rörelsen som jag inte ser i andra partier.
PP behöver inte kalla till presskonferenser och berätta om toppstyrda "satsningar" på "sociala medier". Där hänger folk på chattkanaler, diskuterar fram politik på forum, tekniker anmäler sig frivilligt och fixar ihop system som avlönade partikadrer och IT-avdelningar hos gammelpartierna inte alls förmår, någon fixar tröjor och dekaler med tryck etc etc. Allt samordnat via sociala medier. Som ingen har planerat egentligen. Mer än att man skall öppna vissa kanaler och fora. Givetvis krävs inspirerande ledare som Falkvinge, annars skulle inget ha hänt men sedan handlar det om människors engagemang och att bidra till något som känns meningsfullt och viktigt.
Och Lena Mellin, igen. Piratpartiet försöker inte "kopiera Obamas framgångsrecept", som du skriver. Piratpartiet har jobbat på det där viset från start och befolkas av just människor som helt naturligt använder nätet i alla fall. det är inget som behöver planeras eller kopieras fram. Obama kopierar ju snarare Piratpartiet. Eller den deltagarkultur som Piratpartiet har som sin bas men som traditionell politik inte varit en del av. Vertikal sänding som står mot horisontell delning, ni vet! [Oj, det händer så mycket att man inte hinner med, Rick Falkvinge skriver själv i Aftonbladet idag om den medborgarrättsrörelse Piratpartiet är].
Veckans Affärers Mikael Zackrisson har förstått. Han är ju en av gammelmedias vaknaste kommentatörer om nätfrågorna. Precis som Isobel Hadley-Kamptz. Vill påminna om denna härliga artikel hon skrev i Expressen (via Skiften där jag råkade hamna en bit bakåt i tiden).
Rick Falkvinge gläds förstås åt att i Demoskops opinionsundersökningen vara tredje största partiet i valet till EU-parlamentet (!). Läs Ricks postning för alla kommentarernas skull.
Nyheter24 ringde och frågade vad jag trodde om valutgången efter att de läst att jag varit bland de första i världen som röstade Pirat. Det blev en ganska stor story om Piratpartiets chanser, vilka jag alltså anser är alldeles lysande! Jag har ju stött PP sedan partiet dök upp 2006 och kommer med stor sannolikhet att engagera mig mer aktivt i själva partiet om vi nu lyckas få in PP i Europaparlamentet. De här frågorna kräver ju massiv politisering.
Det finns förstås många opinionsundersökningar. Någon räknade ut ett snitt på 5,8 %. Politiska superstjärnor kallas PP i Expressen.
Jag noterar att Christopher Kullenberg nu kommer ut som PP-röstare, tack! Jag ser i kommentarstråden att kryssen helt kommer att avgöra vilka som skickas till Bryssel (minst två mandat tippade jag ju tidigare någon gång). Det var en nyhet för mig måste jag säga. Jag förutsatte att listans ordning gällde om man inte kryssar i något, vilket inte jag gjorde. Jag tyckte listordningen bland de första såg bra ut och kryssade ingen. Men jag röstade ju tre dagar innan röstningen startade i Sverige. Christian Engström förklarade sedan hur det fungerar här.
Dagnes snackis är den film som Piratpartiets valsamordnare Daniel Nyström i Stockholm gjort efter rapporter om valfusk. I bästa Janne Josefsson-stil filmade han en valarbetare som påstås ha lovat slänga bort Piratpartiets valsedlar eftersom de inte ansvarar för dem. Piratpartistens säkra och mogna uppträdande är föredömligt, kolla filmlänken nedan. Inget skrik och skäll utan formellt och korrekt och insamlande av uppgifter inför eventuell polisanmälan, samtal med chefen etc.
Det handlar om medborgarjournalistik. Man behövde tidigare arbeta på SVT eller för TV4 och ha sändningstillstånd för att få ut sådant material. Nu kan medborgarna själva granska makten och "sända" via Youtube. HAX har uppmärksammat det hela i två poster: filmen, efterkommentar. Nyheter24 rapporterade igår och det hela lär hamna i SVT Rapport idag har jag förstått.
Kjell Häglund förtjänar läsas. I den här artikeln på Filmnyheterna ifrågasätter han inte bara digitala exemplar som jag har gjort. Han menar att filmindustrin har lyckats "lurat oss" att tro att vi skall samla exemplar i form av DVD när det ju egentligen är upplevlser vi vill ha. Jag håller med och har aldrig riktigt förstått mig på att äga DVD:er som man kanske tittar på en gång. Om ens det. Klokt klokt!
Recent Comments