Christian Engström, Piratpartiets EU-parlamentariker, och jag skrev tillsammans en artikel på Newsmill, som gavs rubriken: Vi var snubblande nära att få en fransk HADOPI-lag i Sverige. Den är visst den mest lästa artikeln där just nu.
I Frankrike tänker man sig att ett råd med nio personer skall besluta vem som får använda internet och vem som inte får. Myndigheten heter HADOPI. I princip säger man att människors internettillgång skall bestämmas av upphovsrättsindustrierna. Britterna är nästa folk till slakt.
Piraterna säger NEJ! Pirater ser nätet som befriande för alla på jorden. Vi anser att både fransmän och kineser och iranier och svenskar och britter skall ha tillgång till nätet. Ett fritt nät.
Infrastrukturministern Åsa Torstensson (c) står för svenska regeringens linje: Det är varje regerings ensak vad de väljer att ge sina medborgare för näträttigheter.
Man undrar varför.
Torstensson (c) har ju på ett krystat sätt framhållit att vi inte kan kräva att en domstol måste besluta om avstängning från nätet eftersom leverantörer själv måste kunna säga upp en kund som inte betalar räkningen. Om just detta vore Torstenssons egentliga problem vore det väl inte så svårt att kombinera med en skrivning av skydd om medborgarrätt?
Regeringen gick aldrig vidare med Cecilia Renfors förslag om att man i Sverige på HADOPI-liknande vis skulle kunna stänga av fildelare från nätet. Men grundtanken i Renfors förslag var listigt. Hon föreslog en procedur som skulle bli så krånglig och besvärande och dyr för internetleverantörerna att de själva i sina avtal skulle få kunderna att gå med på att kommunikationshemligheten avskaffades och acceptera att bli utslängda från nätet om de fildelar. Så skulle makten kunna sitta där och göra samma sak som etatisterna i Frankrike men ändå verka oskyldig.
Att Torstensson nu hela tiden är så orolig för kundavtalens betydelse vad gäller avstängning tyder på att hon inte har släppt Renfors-förslagets idéer. Det är vad vi indirekt hävdar i Newsmill-artikeln.
Detaljerna i Renforslisten finns utredda på sid 35-36 i min rapport Alternativ till Bodströmsamhället.
Åsa Torstensson (c) har nu just givit ett uppdrag till PTS att utreda öppenhet på nätet. Torstensson skrev själv (eller tja, det var väl en assistent) i Computer Sweden och på Newsmill.
Jag tycker att många bara sväljer fluffiga ord och genast bryter ut i lovsång. Jag har begärt direktivet som skall styra PTS utredning men inte fått det. Om det ens finns ännu. Det kanske bara är ett pressmeddelande från regeringskansliet hittills? [Uppdatering: Fick just regeringsbeslutet från Näringsdepartementet, N2009/4830/ITP, fattat redan den 4 juni 2009 tydligen. Jag kommer att läsa och även lägga ut PDF:en förstås].
Dagens Nyheter fick tag på en ansvarig och det hela verkar väldigt löst i konturerna.
DN frågar: "Tankarna går till användarnas rättigheter. Hur öppen nätet ska vara för dem?"
Regeringens svar: "Det kommer vi inte att beröra så där, men det kan bli en konsekvens av uppdraget. Men det handlar till exempel om tillgänglighet till tjänster."
Magnus Andersson, ordförande i CUF, vill förstås tro det bästa om sin (c)-minister: "Det glädjeämne som finns nu är att Post- och telestyrelsen har fått i uppdrag att utreda begreppet öppenhet på internet, det är bara att hoppas att man förstår vad medborgerliga fri- och rättigheter handlar om. Det här är en chans för centerpartiet att börja sin resa i att återupprätta förtroendet".
Öppenhetsutredningen har ingenting med medborgarna att göra, vilket framgick av DN-svaret. Surprise! Regeringen ser oss endast som konsumenter, som passiva soffpotatisar som skall välja de tjänster som en väsensskild producentklass förser oss med. Samtidigt hämtar de där tjänsteleverantörerna hungrigt utsmugglade videoklipp från händelserna i Iran eftersom medborgarna nu faktiskt har både teknik och kommunikation i sina händer. Regimen i Iran försöker förstås stänga ned informations- och kommunikationstjänster men det är svårt att kontrollera svärmen i sociala medier - tack och lov! Väktarrådet (Irans motsvarighet till de nio gubbarna i HADOPI kan man säga) gör en symbolisk eftergift.
Snälla politiker? Ser ni inte att ert snack om strikt kontroll av nätet på grund av "skydd för rättighetshavarna" faller som ett korthus framför era ögon? Att konsumenter och producenter är en falsk dikotomi? Att era regleringar utgår från den gamla världen och försöker upprätthålla dess hierarkier? Som man faktiskt gör i Iran.
Pelle Snickars, forskningschef på Kungliga Biblioteket, ser tydligt vad det handlar om i sin betraktelse på SvD Kultur idag där han analyserar Piratpartiets framgångar och avslutar med en dystopi över webbens utveckling mot en värld "där endast den som framöver beväpnar sig med ett kreditkort går säker".
[Uppdatering: Nu finns PDF:en av regeringsbeslutet om PTS öppenhetsutredning att hämta här på WeReBuild.eu [PDF]. Man kallar alla människor endast för "konsumenter", precis som vi trodde alltså].
Det verkar som om Torstensson (c) värnar den världen, inte den medborgerliga, transformativa värld som nätet har varit och kan fortsätta vara och där både Väktarråd och HADOPI-paneler är finito.
Så tills motsatsen har bevisats kommer jag själv att anse att Torstenssons öppenhetsutredning är en dimridå. Hon vill få oss att tro att hon tar medborgarna på allvar vad gäller nätfrågorna. Men alliansens informationspolitik är grund grund.
Christopher Kullenberg skriver att WeReBuild.eu kommer att göra en parallell utredning av samma fråga. Det tycker jag är en bra idé. Marcin tänker vara med och skriver att alla kan delta.
För att på svenska följa vad som händer i Frankrike på nätfrihetsfronten, läs Le Domaine d´Anaïs som vanligt. Blogge Bloggelito har analyserat kinesernas nya obligatoriska programvara som skall låta staten blockera och registrera allt fok gör på nätet. Sånt som alliansregeringens Åsa Torstensson (c) tycker är upp till varje klok regering i varje land att avgöra.
Christian Engström åker till Bryssel nu. Ja, tänk om Piratpartiet kunde använda Erik Josefsson som både blodhund och mops. Engström och Josefsson känner ju varandra sedan länge och stod på barrikaderna tillsammans i sin kamp mot mjukvarupatent i Bryssel tidigare. Och med Brysselmannen Hax med på ett hörn kunde ju resultatet bli oanad aktivism.
Karl-Erik Tallmo har gjort en djupdykning i Piratpartiets principer och det finns säkert en del kunskap och tankar att hämta där. Tallmo är ju en gammal cyberkulturell figur som funnits med ett tag och har perspektiv. Jag har faktiskt en diskettroman av Tallmo i någon hylla hemma där han använde hypertextlänkar fram och tillbaka för att bygga en ny typ av berättelse. Den är kanske från 1993 (?). Har för mig att man var tvungen att byta diskett ibland eftersom den var uppsplittad på kanske 4 små 1,44 MB disketter.
Recent Comments