PJ Anders Linder avslutar sin ledare i dagens SvD med orden: Nu får det vara nog. Det handlar om Bodströmsamhället. Eller Odenbergsamhället som en del kallade det när Odenberg pressade på om FRA-lagen.
PJ tycks nu äntligen se något djupare hos Piraterna än att vilja lyssna till musik utan att betala. Man kan försöka förklara på en massa vis hur det hänger ihop. En del försöker inte förstå utan är grunda som guldfiskdammar i huvudet. Alex Schulman till exempel i sin antirpiratdrapa i Aftonbladet. Jag vet inte om han kan hjälpas från sitt gammeltänk men jag gör ett nytt försök:
Antag att vi har en industri som tillverkar något som nästan alla vill ha på något vis. Men de släpper ut kvicksilver och andra gifter i den kommunala dricksvattensjön. Människor blir sjuka och rovfåglar dör av kvicksilvret. Antag också att människor vill vara friska och att ganska många också vill leva i en värld där en örn (vithövdad amerikansk eller annan) då och då kan ses sväva ovanför en, även om industrin tycker det är en fånig värdering.Då kan vi faktiskt säga: Sorry, vi kan inte tolerera en industri som förgiftar vattnet för oss. Om den bygger på att ni måste släppa ut kvicksilver och förgifta oss så är det finito. Ni måste hitta sätt att tillverka de där sakerna utan kvicksilver eller i varje fall rena vattnet och ta hand om skiten själva.
Om förutsättningen för ert företagande och penninggenererande är att ni måste förstöra för oss alla kan vi inte acceptera det längre, adjöss!
Så enkelt är det. Att bryta sig in i folks hem och ta med sig familjens datorer, att jaga dem för att stämma dem och ruinera dem, att massövervaka människors kommunikation är nätets kvicksilver. Folk tycker inte de gör något fel när de delar med sig av sina filer till vännerna. Värderingarna har ändrats. Kan man då acceptera industrier som påstår att de måste bete sig på det där viset för att tjäna pengar alls? Mitt svar är nej. Och det var ju ungefär det Lars Gustafsson skrev i Expressen.
Kritiken mot upphovsrättens utformning i det digitala samhället grundas alltså i
1) en förståelse av människan som en hygglig varelse som är predisponerad att vilja dela med sig av sina upplevelser och att just denna egenskap gör människan stor
2) att vi har grundläggande mänskliga rättigheter som inte får säljas bort till smala partsintressen
3) att människan är så stor att affärer kommer att göras, att kultur kommer att skapas även utan de där brotten mot mänskliga rättigheter
4) att vi nu har chansen att bli ännu större genom möjligheter till nästan kostnadsfri spridning av kunskap och kultur och information i det digitala nätverkssamhället
Att inte se något fel med - utan tvärtom vara positiv till - fildelning är en följd av dessa förståelser. Gratisargumentet är alltså falskt.
Lars Ilshammar och Kajsa Klein på Newsmill diskuterar det postauktoritära samhället i sin artikel om Piratpartiets lysande chanser att komma in i Riksdagen. De skriver om World Value Survey och att Sverige är "det land där utvecklingen mot individualisering och sekulära-rationella värderingar gått längst och där samtidigt antiauktoritära frihetliga värderingar fått starkast fäste" och att det därför är logiskt att Piratrörelsen startar här i Sverige.
Mikael Olsson har gjort ett bra reportage om Piratrörelsen i Sveriges Radio P1 Konflikt.
Förresten upptäcker jag vid noggranare läsning att Nyheter24.se citerat mig helt fel angående patent i den artikel jag länkade här. Det verkar i artikeln som om jag anser att patent är nödvändiga och att jag inte håller med Piratpartiets principprogram om patentens avskaffande.
Detta är fel. Jag håller med Piratpartiets principprogram men inser var det bör ha gått fel när reportern antecknade vid vårt hyfsat långa telefonsamtal. Jag pladdrade på om hur Piratpartiets ideologi utvecklas kontinuerligt med olika revisioner av partiprogrammet. Jag sa också att det tillkommit en massa nya människor nu och tog HAX som ett exempel och sa att han har en mer traditionell syn på patent och ämnade argumentera för sina ståndpunkter (enligt ett blogginlägg han själv gjort alltså). [P.S. Jag fick feedback från Nyheter24 angående mitt citat och jag skriver i kommentarerna nedan.]
Här kan man läsa några saker jag skrivit som kritiserar patent: Print-on-demand, musikmenyer, musikmenyer igen , läkemedel, läkemedel igen, filmteknik, mjukvara, raps. Och för ett vackert citat av Thomas Jefferson om patent, läs min anti-Guillou-text samt en alternativ syn på Håkan Lans. Det är bara på läkemedelsområdet jag känner en viss tveksamhet. Där behöver jag själv läsa på och tänka mer.
PP närmar sig Riksdagen enligt dagens Sifo-undersökning, SvD, GP, Expressen, Aftonbladet, DN, Nyheter24, Sydsvenskan, Dagen. Strax under 5 procent veckan efter EU-valet. (Siffrorna som presenteras är ett genomsnitt över en period både för och efter valet).
Revolutionen är nära! Gammeltänk går bort!
P.S. Jaha, just när man förklarat hur det ligger till kommer det fram att polisen tillsätter 15 man som bara skall jaga upphovsrättsintrång på nätet. Fildelning. Lars-Peter Hielle på SR P3 Nyheterna hade storyn. TT förde det vidare till i SvD, DN, AB, IDG.
P.P.S. Jag ramlade över Correns ledarartikel. Corren är ju nästan lika känd som Smålandsposten för sitt Pirathat. Men det finns en liten oväntad touch i artikeln. I motstas till Alex Schulman fattar ledarskribenten de djupare argumenten men ...: "Många som röstade på PP gjorde det nog för att de vill ladda ned film, musik och dataspel utan att betala. Det är inte särskilt hedervärt, men bättre än alternativet. De ideologiska Piratpartisterna skrämmer.".
Recent Comments