Flera piratrelaterade saker har ju nyligen hänt: Det första fallet där uppgifter måste lämnas ut med hänvisning till IPRED-lagen avgjorde i Tingsrätten. Det finns ett "okänt" fall där Telia inte behövde lämna ut uppgifter och jag skall gå igenom det nedan.
Vi har också åtalet mot en kille som länkat till sportsändningar från Canal+ på en chatt. Jag skrev själv om det häromdagen men uppgifterna var knapphändiga. Åtal och förundersökning är offentliga handlingar och man kan alltså begära ut akter från domstolarna. Detta har nu Simon Sundén gjort. Bravo! Det är så vi måste arbeta. Aktivister som själva agerar och begär ut information enligt offentlighetsprincipen. Det är så vi kan hålla koll på makten.
Simon har lagt ut dokumenten i delvis maskerad form. Men han har också gjort en sammanfattning. Man baxnar! Det är bättre att ni går till Simon och läser i förra länken men vad tycks om att ett stort företag som Canal+ som tar betalt av varje person för varje match använder samma streaminglänk för alla kunder och *alla matcher*. Samma länk dag efter dag, vecka efter vecka, eller hur ofta nu de där matcherna är.
Det stämmer inte med nätsamhällets logik att dra folk inför domstol om en sådan länk sprids. Det är alltså frågan om en videoström som vem som helst på nätet kan se, bara de känner till adressen. Ungefär som att man kan dra och titta på en sällsynt fågel om man råkar stå på någon lista där folk berättar om de snaste obsarna. Vill man inte att andra skådare kommer dit får man faktiskt anstränga sig att hemlighålla det hela.
Det finns en massa tekniska system för att åtminsotne försöka åstadkomma det Canal+ har i tankarna: Att varje person som tittar på den där strömmen på nätet betalar. Detta verkar vara ett potentiellt farligt mål med jättekonsekvenser om domstolen skulle gå på Canal+ linje. Det måste följas och bevakas.
Tingsrätten bestämde att internetleverantören ePhone skall lämna ut abonnentuppgift som kan knytas till en viss IP-adress vid ett visst tillfälle för att kunna kräva skadestånd av någon som påstås haft en server med ljudböcker. Om den var tillgånglig för allmänheten är ju egentlgen en tolkningsfråga eftersom det krävdes lösenord. Domstolen bedömde det så.
Rättsröta är nog fel att kalla det men det visar att Piratpartiet och politisering behövs. Läs danska piratpartiets Ole Husgaards kommentar om det hela hos Emma. Han visar vad som hänt i andra länder och säer att IPRED har öppnat för en närmast industrialiserad försäljning av kundernas abonnentuppgifter från ISP:ernas sida. Detta skulle knappast vara juridiskt eller politiskt möjligt i Sverige, såvida inte ISP:erna ändrar sina abonnemangsvillkor till att tillåta sådant. Men det visar vad IPRED öppnar för.
Jag har fått tips om ett IPRED-fall där en domstol nyss nekade en sökande att få ut vem som hade ett visst IP-nummer vid en viss tidpunkt. Malmö Tingsrätt, Målnr A 3162-09. Jag har alltså hela domen framför mig från den 24 juni. Det verkar vara ett typiskt fall där någon vill ha tag i en person och då drämmer till med "intrång i upphovsrätt" för att få ut uppgifter än via polis och åklagare i ett brottsmål.
Ett företag hävdar att någon obehörigen loggat in i deras interna system utifrån nätet. De presenterar någon logg. Dataintrång kanske. Men i stället för att polisanmäla använder man IPRED. Man PÅSTÅR att den som loggade in har laddat ned dokument från deras system och begått olovlig kopiering och intrång i upphovsrätt. Telia argumenterade för att det inte alls var styrkt att den som varit uppkopplad hade ägnat sig åt olovlig exemplarframställning. Tingsrätten höll med: Inte dokumenterat. Begäran avslogs.
Men vi kan nog sa vartåt det barkar: Man kommer att hävda intrång i upphovsrätt för att få ut uppgifter som kanske rör helt andra saker. Och med tanke på upphovsrättens utsträckning i det digitala samhället är det inte alls omöjligt att sådana "intrång" kan göras gällande litet när som helst.
Själv har jag nyss skrivit en krönika i Computer Sweden. Jag köpte just en cykel och isnåg att man måste ha cykeldator nuförtiden. Vilket fick mig att reflektera om värdet av hårdvara gentemot mjukvara och det värde som någorlunda öppen mjukvara kan addera till en produkt.
Nu skall jag med bussen till båten till Visby och Almedalen. Jag kommer förstås att träffa andra piratpartister där men Almedalen är ju som ett kollo för den kommenterande klassen så det lär bli intensivt.
Recent Comments