Piratpartiet är ju ett parti med en kärna av frågor, ett fokusparti. Frågan är hur principprogrammets mer generalla skrivningar resulterar i konkreta ståndpunkter i frågor utanför kärnfrågorna där vi alla vet vad partiet står för (reformerad immaterialrätt, nej till massövervakning och censur av nätet etc.).
Om Piratpartiet får över 4 % i riksdagsvalet nästa år blir det minst 13-14 piratpartister som tar plats i den lagstiftande församlingen. PP har ju en en uttalad vågmästarstrategi. Den potentiella statsministerkandidat som lyckas få sin koaltiion att gå med på vissa krav från partiet kommer att få dess stöd.
Det finns debatt runt frågorna i Piratpartiets forum och en del verkar ha fått för sig att strategin är både glasklar och enkel. Så är det inte. Man kan inte ens tala om "vallöften" tycker jag. Även om partiprogrammet säger att PP vill att patent skall avskaffas är ju detta knappast ett löfte. Inte heller ett krav på eventuell regeringspartner. Snarare en långsiktig målsättning.
Ett rimligt vallöfte vore däremot att kräva av den som vill bilda regering att man upphäver FRA-lagen, eller snarare de delar som innebär att FRA får tillgång till trådburen kommunikation. Eventuellt inkopplade kablar skall kopplas ur. Direkt! Och en utredning skall tilssätts som ser över Sveriges säkerhetsbehov och hur de kan tillfredsställas utan att avskaffa våra fri- och rättigheter och hota det demokratiska samhället. Det kanske då blir ett valkrav.
Här kommer en låång postning. Men så har jag ju inte varit aktiv på ett bra tag.
Svenskar kommer att dödas, säger en talibanledare och hävdar: "De utländska soldaterna är inte här för att hjälpa oss utan för att ställa afghan mot afghan". Det stämmer. Mer om detta nedan. Bildt ser en lång närvaro. Sverige befinner sig i krig: Expressen, DN, SvD. Talibaner attackerar redan. Och när man är i krig händer dumma saker. Man skjuter ihjäl oskyldiga vilket säkert avspeglar sig i befolkningens åsikter om trupperna.
Fp och m har lösningen: Trappa upp kriget. Skicka dubbelt så många svenska soldater till centralasien, SvD. Tolgfors ställer upp och försöker idag på DN Debatt förklara varför Sverige skickar soldater till ett kargt bergsland i Centralasien. Ett bisarrt argument är att vi är där för att hjälpa Afghanerna till en västerländsk kultur. Med det argumentet borde Sverige invadera en stor del av världens länder. Hela arabvärlden. Hela Afrika. Varför inte Kina? Sudan nästa där man vill piska kvinnor för att de har byxor.
Tolgfors verkar tro att det finns en liten grupp islamistiska extremister i Afghanistan som saboterar för en befolkning som egentligen är västerländskt individualistisk och demokratiskt orienterad. Och SvD trumpetar ut "vapenvila i Afghanistan" på första sidan. Det visar sig att man i den lugnaste provinsen ingått ett avtal (kanske ?) om att regimen inte skall attackera talibaner under en liten tid om talibanerna erbjuder sig att inte skjuta kandidater i valet och inte spränger vallokalerna i luften. Stabilt så det förslår alltså! Demokratibeyggandet i centralasien firar triumfer! Tydligen skall även talibaner kandidera. Tänk om talibanerna i regelrätta demokratiska val skulle få majoritet i rejäla bitar av Afghanistan?
För vad innebär demokrati i ett patriarkaliskt stamsamhälle? Är det val som nu hålls i Afghanistan att jämföra med vår demokrati? Som The Economist skriver är det familjeöverhuvuden och klanledare som röstar för hela sin grupp, inklusive kvinnor som plötsligt bara blivit passiva röstboskap för patriarkerna. Individen finns inte.
Tolgfors andra argument är att vi i Sverige blir säkrare av att skicka soldater till centralasien. För annars kommer Afghanistan att bli en träningsgrund för terrorister som vill spränga oss i bitar i Sverige. Han vänder på orsakssambandet. Det är på grund av trupper i Afghanistan och klantig utrikespolitik från USA som vi alls har ett terroristhot mot väst. Detta hot kan vi minska genom att dra oss bort. Eftersom just terrorismen används som argument för allsköns övervakning och statlig nätkontroll tycker jag själv att ett Piratpartistiskt valkrav vore att dra tillbaks svenska trupper från utlandet.
The Economist är en ständig källa till kunskap och hade en Special Report om Pushtunwali för knappt tre år sedan, alltså Pushtunstammarnas uråldriga rättssystem. Pushtunwali verkar vara en karikatyr av hederskulturer där man är etiskt förpliktigad att skipa rättvisa genom att döda i många sammanhang. Pushtunerna (eller Pashtunerna) utgör ca 40 % av befolkningen i Afghanistan. Presidenten är Pushtun.
En förundrad The Economist-reporter intervjuar en demokratiskt vald ledamot av parlamentet i Pakistan som även är ledare för en Pashtunklan. Han hade just återkommit från en Jirga, alltså ett rättsskipningsmöte mellan Pashtunska klanledare i Pakistan och Afghanistan. Som hämnd för att två flickor "kidnappats" av en annan klan skickade han som klanäldste iväg 4000 klankrigare som förintade en by och dödade 80 människor, inklusive de två flickorna, som ju dock ändå var vanhedrade. The Economist noterade att parlamentarikern verkade förbluffad av att någon kunde ifrågasätta om det var kompatibelt att vara lagstiftare och parlamentariker och samtidigt som klanledare ägna sig åt "rättsskipning" som låg helt utanför det etablerade politiska systemets.
Ett citat ur artikeln som visar vad det handlar om. "Nang" är Pushtunernas heder, det som styr allt.
“Any man who loses his honour must be completely ostracised,” said Sandaygul, a long-beard of the Mangal tribe in Afghanistan's south-eastern Paktia province. “No one would congratulate him on the birth of child. No one would marry his daughter. No one would attend his funeral. His disgrace will endure for generations. He and his family must move away.” In Pushtu, to be disgraced means literally to be an outsider.There are infinite ways to slight a Pushtun's nang, but most involve zar, zan or zamin: gold, women or land. The search tactics of American troops in Afghanistan, five years after they invaded the country, tend to offend on all counts. By forcing entry into the mud-fortress home of a Pushtun, with its lofty buttresses and loopholes, they dishonour his property. By stomping through its female quarters, they dishonour his women. Worse, the search may end with the householder handcuffed and dragged off before his neighbours: his person disgraced. America and its allies face a complicated insurgency in Afghanistan, driven by many factors. But such tactics are among them."
I den utförliga artikeln framgår att man i Afghanistan och stamområdena i Pakistan länge haft konkurrens mellan två rättssystem: Islamisk sharia, nu på senare år tolkad på extremt vis av de s.k. talibanerna, och Pushtunwali. Talibanerna är i princip Pushtuner - och Pushtuner är förstås alltid muslimer. En konflikt gäller tydligen kvinnorna. Sharia anses ha en ibland för släpphänt hantering av kvinnor jämfört med Pushtunwali. Reportern sitter med på en jirga där traditionell Pushtunsk konfliktlösning diskuteras: Tvångsgifta tre flickor, 5 år, 10 år och 15 år gamla, med män från den klan man ligger i fejd med. Enligt Sharia är det fel att göra så.
I detta centralasiatiska bergsområde där Sharia slåss mot Pushtunwali skall svenska soldater alltså försöka implementera västerländsk demokrati. Man tar sig för pannan, som man brukar säga. Den här artikeln i SvD för två år sedan förtjänas läsas om. Ett citat (som jag använt förut): "Musa Khan uttrycker sin förvåning över att utlänningarna inte lär av historien. Hur Storbritannien blev besegrat för 100 år sedan och hur den sovjetiska armén med svansen mellan benen tvingades lämna Afghanistan 1989. - Det är bara en fråga om hur många döda kroppar människorna i USA och deras allierade behöver se innan de inser att det var en dålig idé att komma hit och kriga."
Och FRA-höken, moderate riksdagsmannen Göran Pettersson, vill förstås bara ha bättre skyttar och vapen och kan inte för en sekund tänka utanför sin krigiska grundinställning till världen.
I USA har man enligt New York Times just gripit en amerikan som ser ut som vilken amerikan som helst och pratar med grannarna. Misstanken: Att han, hans söner och en grupp rekryter skall bege sig till Pakistan och Afghanistan för att delta i Jihad. Det intressantaste är att denne till synes helylleamerikan 1991 blev dömd att få ena handen och ena foten amputerad i Pakistan efter ett bankrån för att stödja en Afghanska islamister. Makan säger om perioden 1989-92: "He was there fighting against the Soviets in a war that had the full backing of the U.S. government”.
Ja, är det någon som minns att USA fick med sig en rad länder på en bojkott av OS i Moskva 1980 som en protest mot att Sovjetunionen invaderat Afghanistan och stöttade en icke-islamistisk regering?
Sovjetunionen drog sig tillbaks 1989 men USA fortsatte att beväpna och stödja de extremistiska rebeller som kom att bli Talibanerna i ett par år till. (Sajten i länken har källhänvisningar och marknadsför egentligen en bok publicerad 2009 om amerikansk geopolitik av två professorer i statskunskap).
Det finns andra vägar att gå i utrikespolitik än att sända trupper till fjärran land. Men det vill inte nuvarande regering. Man stänger ned diplomatisk representation och skickar soldater i stället. "Genant för Sverige" skriver DN. Och farligt, skulle jag säga.
Kan Piratpartiets principprogram ha implikationer för utrikespolitik och resultera i valkrav som att dra tillbaks svenska trupper från Afghanistan?
Just trupperna har använts som argument för FRA-lagen, något jag bloggat ganska mycket om.
Recent Comments