Idag skrev jag en artikel på Newsmill om Sveriges engagemang i Afghanistan. De valde visst att lyfta upp den piratpartistsika vinkligen till att bli huvudrubrik: Piratpartiet borde kräva att Sverige drar sig ur kriget i Afghanistan, toppar man med just nu.
Jag undrade för en vecka sedan: "Finns det andra frågor där Piratismen implicerar alternativa lösningar på "problem" som kan uppstå eller förvärras eller förtydligas genom den digitala nätverksutveckling som många är oroade över? Eller måste vi säga: Ingen uppfattning, det är kommunikativ integritet som gäller helt enkelt? Det tänkte jag ta upp i några postningar som kommer att följa denna."
Det här var uppföljning. Vi kanske måste tänka om vad gäller vår säkerhets- och utrikespolitik i den nya världen där saker hänger ihop och där vi kan vara sårbarare än tidigare. Jag skrev själv om Piratpartiet och Afghanistan tidigare på min blogg men då påbörjades bara tankegången.
Nu håller garanterat inte alla Piratpartister med om vad jag skriver. Jag ber dock folk fundera på att hjärtat kan säga en sak och hjärnan en annan. Jag ser fram mot debatt och det kommer säkert att dyka upp andra funderingar. Partiet har ju i nuläget ingen åsikt i frågan utan den ligger utanför vår kompetens. Kanske blir det så framöver också och det accepterar jag förstås
Medan följer texten till Newsmill-artikeln med en del länkar inlagda. Men gå gärna till Newsmill och kommentera också!
BBC visar att röster köps och säljs i Afghanistan. The Economist har rapporterat att by- och klanhövdingar bestämmer hur alla deras "undersåtar" skall rösta. New York Times rapporterar om ett av jordens mest korrumperade samhällen där varje domare, polis, eller tjänsteman har prislistor för sina "tjänster". Samtidigt hotar talibaner att hugga fingret av varje Afghan som har en bläckdoppad fingertopp - tecknet på att man röstat. Och alla tycks överens om att landet egentligen styrs av opiumhandlande krigsherrar.
I detta centralasiatiska bergsland slänger klankrigare regelbundet ut kolonialmakter, inklusive de brittiska och sovjetiska imperierna. Man kan fråga sig vad Sverige gör där med nästan 500 man på militärt uppdrag.
En del påstår att vi är där för kvinnornas skull. Som liberal skulle jag uppskatta om alla på jorden erkändes de mänskliga rättigheter vi tar för självklara. Dock inser jag att det är långt dit och att det finns många sätt att agera för att komma närmare det målet. Var och en kan ju också fråga sig varför vi inte har skickat trupp till Saudiarabien. Det var ett av de tre länder som alls hade diplomatiska förbindelser med talibanerna och är dessas andliga föredöme. De är wahhabiter med samma extrema islamtolkning.
Det är historiskt okunnigt att tro att vi är där av frihetsskäl. Ironiskt nog infördes obligatorisk skolgång för flickor och andra liknande sociala reformer av den Sovjetstödda kommunistregeringen på 70-talet i ett Afghanistan som var ett mycket konservativt klansamhälle som styrdes av islam och "heder". För att motverka kommunismen försåg USA då islamistiska krigare med vapen. När Sovjetimperiet föll tog dessa talibaner över makten.
9/11 var den andra islamistiska terrorattacken mot World Trade Center. Den första skedde 1993. Därefter sprängde man de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania med 200 döda och tusentals skadade. Clinton svarade 1998 med missiler mot Sudan och Afghanistan som han ansåg huserade terrorister. Svaret i form av 9/11 var spektakulärt. USA förklarade då globalt krig mot terrorn och anföll Afghanistan på eget bevåg. FN:s säkerhetsråd har sedan godkänt att främmande länder skickar soldater för att hjälpa till att reda upp i kaoset. Sverige ställde snällt upp.
Vi är nu djupt inblandade i amerikansk "geopolitik" och uppfattas som ingående i en historia av amerikansk intervention i muslimska länder. Vi kan bli mål för terrorism på samma vis som Storbritannien och Spanien straffades när man drog i fält i Irak.
Terrorism är ett politiskt motiverat brott och kan inte krigas bort. Tvärtom föder dålig geopolitik terrorism. Jag tog i min Timbro-rapport Alternativ till Bodströmsamhället, upp kriget mot terroristerna som en drivkraft bakom det övervakningssamhälle som etablerade partier försöker införa genom långtgående kontroll av vår kommunikation.
Alliansregeringen har alltså beslutat att nätoperatörer från den 1 december skall skicka en perfekt kopia av en stor del av vår internettrafik till staten för sortering, genomgång och analys. Det handlar om FRA-lagen. Detta sägs vara nödvändigt för att skydda oss mot terrorister.
Den sittande regeringen driver en säkerhetspolitik som kan sammanfattas:
- Avveckla Sveriges militära försvar nästan helt.
- Skicka de små resurser vi har kvar till fjärran länder när det passar andra makter
- Gör istället Sverige till en internationell knutpunkt för avlyssning av nätet
- Skicka informationen till USA
Man får anta att det i ekvationen ligger någon form av militär utfästelse "om ryssen kommer" eftersom vi inte längre har ett försvar.
Ett vallöfte från Piratpartiet måste förstås bli att FRA-lagen rivs upp. Men dessutom måste en utredning omedelbart tillsättas som utvärderar Sveriges hela säkerhetspolitik, där ju signalspaning bara kan vara en liten del.
Piratpartiet har även starka kärnvärderingar i frågor om mänskliga rättigheter. Det smärtar att veta att folk i stora delar av världen lever under förtryck som kanaliseras genom religiösa, politiska och stamtänkande ledare. Afghanistan är bara ett litet exempel. Frågan är förstås vad vi realistiskt kan göra för att skapa en humanare värld. Vi invaderar exempelvis inte afrikanska länder för att de sysslar med kvinnlig omskärelse. Vi försöker förändra på andra sätt. Genom kunskap.
Piratpartiet är just kunskapsälskande. Det kan inte heller stoppas in i fack av för eller emot USA och Israel, som ju den svenska vänster- och högerskalan infekteras av. Själv studerade jag i USA och hade på flera sätt den bästa tiden i mitt liv där samt älskar det Amerika som står för frihet, entreprenörskap och individuella rättigheter.
Utifrån ett perspektiv av rationellt självintresse ser jag dock Sverige agera helt fel genom den säkerhetspolitik jag sammanfattat ovan. Vårt bästa skydd i en osäker värld håller på att förstöras: Det svenska passet.
Ingen övergripande debatt runt vår radikala sväng i säkerhetspolitiken har funnits eller dess konsekvenser. Man kan även misstänka att politiken underminerar vår förmåga att som liten nation på andra vis påverka världen i en liberalare och humanare riktning. Frågan är vad som alls uppnås i centralasien just nu.
Sverige bör enligt min mening militärt dra sig ur Afghanistan. Personligen skulle jag dessutom tycka att det hela är en chans för Piratpartiet att integrera sitt FRA-motstånd i en större politik som även inkluderar diskussioner om vad vi skall "göra istället". Det är en fråga man ofta får när man är informationspolitiskt liberal och motsätter sig statlig övervakning och kontroll.
OSCAR SWARTZ
För att förstå svårigheterna med att invadera och krossa ett land och sedan bygga upp det på vårt demokratiska vis kan vi ju titta på Irak. Det skall ju i stort sett vara färdigt nu.
Ändå mördas homosexuella på de mest förfärande vis: QX rapporterade för 4 månader sedan men nu har nyheten kommit ut större: QX, DN, SvD, Nyheter24, Dagen. Vad gör vi? Skickar soldater? Ja, åtminstone skickar man väl inte tillbaks en homosexuell irakier till infernot? Kan tipsa om en dokumentörfilm on HBT och hederskulturer som premiärvisas i Sthlm-Gbg-Malmö 28 sep-1 okt, Sämre än djur.
En bil sprängdes just utanför den säkraste zonen i hela landet. Eller om det var både granater och flera bomber. Minst 75 döda: Ex, DN, SvD.
Recent Comments